Unul din cinci elevi din Capitala a fost agresat in scoala

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 15:44
1082 citiri
Unul din cinci elevi din Capitala a fost agresat in scoala

Unul din cinci elevi bucuresteni a fost victima unei agresiuni petrecute in scoala, iar peste jumatate dintre ei marturisesc ca violenta in unitatile de invatamant reprezinta o problema permanenta, se arata intr-un sondaj de opinie, comandat de Politia Capitalei.

Studiul facut in luna iunie a anului 2008, pe un esantion de 627 de elevi, din 24 de licee din Bucuresti, arata ca 54 % dintre tinerii chestionati considera ca violenta in scoli reprezinta o problema permanenta, iar 20 % ca au fost victimele unor agresiuni savarsite in scoala.

Potrivit sondajului, doar 17 % dintre elevii intervievati au incercat sa intervina in cazul unei violente, iar perceptia generala este ca agresiunile se produc mai ales in zone periferice si de "mijloc".

In ceea ce priveste masurile care ar trebui luate impotriva celor care comit violente in scoli, 55 % dintre elevi sunt de acord cu scaderea notei la purtare pentru cei ce ameninta cu forta, iar 40 % vor aceeasi pedeapsa pentru absenteism scolar.

In schimb, cand vine vorba de profesorii care sunt agresati, doar 47 de procente dintre elevi considera ca exmatricularea celor care comit astfel de violente reprezinta solutia ideala si doar 15 % sunt de acord cu aceeasi masura pentru cei care lovesc alti elevi.

De asemenea, sondajul identifica si principalele probleme cu care se confrunta tinerii: de a fi ascultati (59%), de a fi intelesi (59%), de a avea prieteni (57%). Principala diferenta intre generatii identificata de tinerii chestionati este mentalitatea.

Astfel, 67% dintre adolescenti asculta sfaturile parintilor, dar doar 31% le si urmeaza. In acelasi timp, 72% spun ca forta unui adolescent se gaseste in grupul de prieteni, iar 58% considera ca un profesor cumsecade nu este respectat de elevi.

In acest context, Politia Capitalei organizeaza o campanie care are ca scop constientizarea limitelor propriilor actiuni si libertatii de catre adolescenti.

Campania denumita sugestiv "Libertate sau delincventa" se va desfasura in perioada 15 septembrie 2008 - 15 iunie 2009. Printre etapele proiectului se numara deschiderea unei "scoli a parintilor", pe 23 septembrie, la liceul Dinu Lipatti, o cercetare sociologica privind schimbarea atitudinala a adolescentilor in octombrie 2008 si atragerea unor vedete din sport sau muzica care vor avea rolul de discuta cu elevii si parintii.

Se vor organiza activitati educativ preventive realizate in unitatile de invatamant de 10 ofiteri de prevenire, 240 politisti de proximitate si 100 de profesori de religie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
#elevi, #victima, #agresati, #scoala , #Bucuresti