Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Marica la TV Ziare.com: Negocierile dintre sindicate si Guvern nu ne avantajeaza

Vineri, 14 August 2009, ora 15:20
1636 citiri
Vasile Marica la TV Ziare.com: Negocierile dintre sindicate si Guvern nu ne avantajeaza
Foto: captura TV Ziare.com

Exista o problema la nivelul sistemului bugetar in ceea ce priveste diferenta dintre salariile la nivel de conducere si la cel de executie.

In conditiile in care Guvernul vrea sa reduca cheltuielile, de la inceputul guvernarii actuale s-au angajat 7.000 de manageri care sunt platiti cu 4.800 de lei, a declarat, la Televiziunea Ziare.com, liderul SED LEX, Vasile Marica.

Liderul sindical spune ca, in loc de "prostia" privind trimiterea oamenilor in concediu neplatit, se pot reduce cheltuielile cu parlamentarii. "Avem multe lucruri pe care putem sa cheltuim banii, ei ii cheltuie pe cravata la Parlament", spune Vasile Marica.

Liderul SED LEX semnaleaza ca, in ceea ce priveste functionarii publici, sistemul nu este supradimensionat ci, dimpotriva, are deficiente, motiv pentru care reducerile de cheltuieli sau concediile neplatite nu se justifica. Iar salariile nu sunt mari, adauga el.

"51% din functionarii publici si angajatii de la Guvern au salariile intre 6 milioane de lei vechi si 8 milioane de lei vechi, insa restul sunt varfurile, care au salarii mult mai mari. (...) In toate mediile abilitate exista un functionar la 250 de oameni, ori la noi exista un functionar la 2.000 de persoane", a declarat Marica.

FMI investeste doar in guverne slabe sau corupte

Fondul Monetar International are interese atunci cand investeste in anumite Guverne, sustine Vasile Marica, adaugand ca este vorba despre ceva mai mult decat dobanzi.

"FMI investeste in guverne slabe sau corupte. Ei au interese foarte mari, in afara de banii din dobanzi. Incep sa puna conditii cum ar fi vanzarea de firme si astfel nu mai exista arierate. Noi ramanem fara nicio societate multinationala", spune Marica.

El da exemplu fosta societate ApaNova, care a fost condusa de oameni politici incompetenti si nu a fost in stare sa transporte apa prin canalizari.

"Astea sunt vitale pentru orice cetatean, apa, electricitatea, si sunt folosite ca instrumente politice", a spus Marica, in dialogul sau cu cititorii Ziare.com.

Guvernul baga banii in firme de buzunar

Marica precizeaza ca vizitele de imagine ale premierului Boc la santierul Autostrazii Transilvania nu ajuta la nimic. Banii care se cheltuie pe anumite "firme de buzunar" de catre guvernanti cauzeaza mari probleme, spune liderul sindical.

"El merge pe santier ca sa arate ca s-a construit ceva, dar de fapt acolo sunt bani care se storc, pentru ca oamenii aia isi pun niste adaosuri care nu exista nicaieri in lumea. Nu exista autostrada care sa fie platita cu 11 milioane de euro pe kilometru. Am fost in Germania, in Austria, nu exista asa ceva", spune liderul SED LEX.

"In Germania s-au facut 400 de kilometri de autostrada intr-un an si a costat si mai putin. Si in Croatia aceeasi firma a facut autostrada cu doua milioane pe kilometru si nu 11 milioane", a adaugat Marica.

Liderul sindical precizeaza ca ministrii cheltuie banii fara sens iar oamenilor le este teama sa ii traga la raspundere.

"Cum incearca cineva sa traga la raspundere Guvernul cu forta nu are sustinere populara, pentru ca oamenilor le este teama si nu mai au incredere in nimeni. Teama, frica, zvonul si grija fata de familie si fata de propria persoana sunt o mare problema iar oamenii astia profita de acest aspect", spune Marica.

Alte probleme sunt cauzate si de lipsa de implicare a cetatenilor, chiar si in problemele sindicatelor. Acestea ajung deseori sa fie conduse de persoane slabe, incompetente pentru ca oamenii nu se implica.

Acesta este motivul pentru care negocierile intre sindicate si Guvern nu avantajeaza sindicatele iar acest lucru s-a vazut cel mai bine la negocierile privind grila de salarizare unica.

"Fiecare sindicat a trimis reprezentanti. Guvernantii si-au trimis si ei reprezentanti si se comportau ca cetateanul turmentat, mai ales profesorii au venit cu pretentii foarte mari. Acum suntem intr-o pozitie dezavantajata pentru ca am venit cu pretentii nerealiste", a conchis Marica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vasile Marica, #Sed Lex, #reducere personal bugetari, #guvern angajat manageri , #Bucuresti