Votul prin Internet sau prin posta, prematur pentru Romania

Joi, 14 Mai 2009, ora 16:47
1106 citiri
Votul prin Internet sau prin posta, prematur pentru Romania

Orice discutie despre introducerea unor metode de vot alternative - prin posta sau pe Internet - este prematura in Romania pana la implementarea unor reforme vizand aparatul birocratic, institutiile statului si investitiile in infrastructura, constata un studiu lansat joi de Fundatia Soros.

Fundatia Soros Romania a lansat joi un volum care cuprinde trei studii despre reprezentarea romanilor din strainatate si metode alternative de vot, intitulate "Implementarea unor metode de vot alternative in Romania intre necesitate, utilitate si fezabilitate", "Votul Diasporei - un drept refuzat" si "Reprezentarea politica si votul romanilor din strainatate". Evenimentul a fost organizat sub patronajul presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

"Ne aflam la finalul unui ciclu electoral si inceputul altuia. Avem deci in fata patru ani in care sa gasim o solutie in directia facilitarii si stimularii votului romanilor din strainatate.

Studiile de fata isi propun sa contribuie la identificare unei astfel de solutii", se arata in documentul Fundatiei Soros. In opinia autorilor, inainte de a pune in discutie introducerea votului postal sau a celui prin Internet, o conditie absolut necesara ar fi o serie de reforme substantiale la nivelul birocratiei si dezvoltarea adecvata a infrastructurii.

"Pana la implementarea unor reforme de fond, orice discutie despre introducerea unor metode de vot alternative este prematura", au constatat autorii, referindu-se in special la reforma aparatului birocratic, o evidenta a populatiei mult mai buna, introducerea unor carti de identitate mult mai greu de falsificat, investitii in infrastructura sau cresterea gradului de incredere a populatiei in modul de functionare a institutiilor statului.

Studiul mai atrage atentia ca votul postal si votul pe Internet sunt doua metode de vot care pot constitui o alternativa la votul clasic, dar nu fara probleme. In particular, acestea ar putea facilita votul cetatenilor din diaspora, dar, din pacate, atat experienta votului postal, cat si cea a votului pe Internet nu a fost intotdeauna lipsita de probleme, chiar si in tari in care conditiile socio-economice, institutionale si tehnologice sunt mult mai favorabile pentru implementarea lor decat in Romania.

Ideea introducerii, pentru cetatenii din strainatate, a unor proceduri de vot complementare sistemului actual (votul in persoana la ambasada/ consulat) este orientata catre facilitarea accesului alegatorilor la exercitarea acestui drept si, implicit, catre cresterea ratei participarii la vot a diasporei, explica studiul.

De asemenea, introducerea metodelor alternative (votul prin posta, votul prin delegare sau prin reprezentant, votul electronic, votul prin fax) ar reprezenta o tentativa de a reduce costurile pe care alegatorii romani le suporta pentru a lua parte la procesul electoral, fie ca este vorba de consum de timp sau cheltuieli de deplasare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#vot Internet, #vot posta, #metoda vot , #Bucuresti