Ziua Regalitatii - cum va fi sarbatorita in Bucuresti

Duminica, 10 Mai 2015, ora 08:59
3827 citiri
Ziua Regalitatii - cum va fi sarbatorita in Bucuresti
Foto: familiaregala.ro

Un maraton pe distanta de 42 de kilometri, un semimaraton de 21 de kilometri si un cros de 10,5 kilometri au loc duminica, in Capitala, cu startul si sosirea la Palatul Elisabeta, competitiile fiind organizate pentru a marca Ziua Regalitatii - 10 mai.

Startul celor trei probe din cadrul Maratonului Regal a fost dat de principele Nicolae, la Palatul Elisabeta, intrarea Romanesti, langa Muzeul Satului, la ora 08.00, dupa care concurentii au intrat pe traseul de 10,5 kilometri, maratonistii parcurgand de patru ori circuitul.

Traseul celor trei competitii va fi Arcul de Triumf, Piata Regelui, Piata Victoriei, Statuia Aviatorilor, Piata Charles de Gaulle, aleile din Parcul Herastrau, Pod Baneasa, Casa Presei, Palatul Elisabeta.

La fiecare din cele trei probe participa maxim 500 de persoane, care vor alerga numai pe trotuare, traversarea strazilor facandu-se prin locurile special amenajate, la trecerile de pietoni, sub indrumarea organizatorilor.

Participantii vor purta tricouri special create si vor sustine cauza evenimentului, "I love sport", prin care se urmareste promovarea sportului pentru copii. Organizatorii evenimentului, Asociatia Corporeanima, sustin patru proiecte menite sa ii incurajeze pe copii sa faca sport: Jocurile cartierului, Orientare sportiva, Echipament pentru copii atleti si Master sport.

Dupa probe, va avea loc o festivitate de premiere a castigatorilor Maratonului Regal, la Palatul Elisabeta, in prezenta principesei Margareta si a principesei Maria.

Tot duminica, de la ora 12.00, Familia Regala va depune flori la statuia regelui Carol I, din Piata Palatului Regal din Bucuresti. La ceremonie vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, principesa Maria si principele Nicolae.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Regalitatii, desfasurate in absenta regelui Mihai I, se va incheia printr-un Garden Party, organizat duminica, de la ora 17.00, in gradina Palatului Elisabeta. Va fi pentru al saselea an consecutiv cand evenimentul Garden Party va fi organizat cu ocazia zilei de 10 Mai.

Potrivit unui comunicat remis de Biroul de presa al Regelui Mihai I, "anul acesta este prima sarbatoare nationala de 10 mai, din 1947 incoace".

"Romaniei i-au trebuit 67 de ani si 112 zile pentru a reveni la sarbatoarea nationala de 10 Mai. Evenimentul, devenit traditie, va aduce impreuna sase mii de invitati, din toate judetele tarii si din Republica Moldova, printre care personalitati ale autoritatii politice centrale si locale, personalitati ale mediilor academic, cultural, stiintific si politic, personalitati ale societatii civile si mediului de afaceri, reprezentanti ai corpului diplomatic si ai clerului", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, la fel ca in anii precedenti, la Garden Party isi vor da concursul Yakerii Acrobati, care vor survola Palatul Elisabeta. De asemenea, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale va sustine un concert in gradina palatului. La Garden Party vor lua parte principesa mostenitoare Margareta, principele Radu, principesa Maria si principele Nicolae.

Camera Deputatilor a decis, in luna aprilie, ca 10 mai sa fie zi de sarbatoare nationala, fiind ziua care marcheaza trei momente istorice - inceputul domniei lui Carol I, Independenta de stat si incoronarea primului rege al tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ziua regalitatii, #ziua regelui, #10 mai ziua regalitatii , #Bucuresti