Cardul de sanatate - ce n-a mers, de fapt, domnilor? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Mai 2015, ora 18:17
5368 citiri
Cardul de sanatate - ce n-a mers, de fapt, domnilor? (Opinii)

Saga cardului de sanatate, care continua, iata, si la o luna dupa ce acesta a devenit teoretic obligatoriu, mi se pare o poveste tipic romaneasca despre superficialitate, neasumare si lipsa de transparenta.

Din start am sa precizez ceea ce am mai spus. Sunt o sustinatoare fara rezerve a introducerii cardului de sanatate ca masura foarte importanta, chiar esentiala, antifrauda. Pana cand cheltuielile din Sanatate nu vor fi puse in ordine, sistemul va ramane subfinantat indiferent cati bani vom varsa in el si nici macar nu vom sti, de fapt, de cati bani e nevoie pentru ca el sa functioneze corect.

Nimeni nu cred ca poate pune la indoiala existenta mafiilor din Sanatate si furtul din sistem. De-a lungul timpului am tot avut exemple, unele chiar rasunatoare precum reteaua de frauda de la Spitalul de chirurgie plastica si reparatorie din Bucuresti.

Am inteles si faptul ca este un sistem nou, cel mai mare din Europa in acest moment, care sigur ca presupune o perioada de rodare, de ajustare. Dar ajustarea se face la detalii. Iar ceea ce nu a mers in aceasta luna in privinta cardului nu mi s-au parut detalii.

Cand pornesti de la o estimare a intrarilor in sistem de 9.000 accesari pe secunda si trebuie sa ridici din mers pana la 75 de mii este ca si cum ai pus o teava de bloc la o conducta magistrala. Cum sa preia fluxul?

Si nimeni nu a reusit sa explice coerent cum a fost evaluat acest nivel initial. Pe ce simulare, pe ce calcul? Daca in privinta filtrelor ajustarile au fost, de bine de rau, recunoscute oficial, in privinta capacitatii serverelor exista doar informatii neoficiale. Ele spun ca si in aceasta zona subdimensionarea a fost la fel de grava.

Pur si simplu, se pare ca nimeni nu a inteles de fapt ce nivel de trafic va gestiona sistemul si cum trebuie el pregatit pentru asta.

Tot aud ca datele ridicate manual in sistem sunt validate in 72 de ore. Am vorbit cu medici de a caror integritate nu ma indoiesc pentru ca ii cunosc demult si care imi spuneau ca au si date nevalidate de o saptamana si mai bine. Ce incredere in sistem pot avea acesti medici?

Dupa cum nimeni nu parea sa fi estimat corect numarul celor care nu au card de sanatate. Si nu ma refer la cei care l-au refuzat, ci la cei care nu l-au primit. Da, puteau sa se duca mai repede sa sesizeze lipsa lui, dar si CNAS putea sa aniticipeze ce va urma si sa fi dus o campanie media sustinuta pentru mobilizarea oamenilor dupa card. Putea suplimenta numarul ghiseelor, chiar al sediilor, pentru preluarea documentelor in vederea emiterii. N-a facut-o. Comunicarea a fost si ea la pamant.

Toata acesta superficialitate a explodat din 4 mai. Si daca s-a intamplat, nici macar nu as fi asteptat demisii sau executii publice. As fi asteptat sa vad responsabilitate si transparenta.

Adica as fi asteptat sa aud cu subiect si predicat de la responsabilii CNAS si ai MS niste explicatii clare pentru lucruri vizibile cu ochiul liber.

In primul rand, recunoasterea faptului ca, de fapt, cardul nu este obligatoriu in acest moment. Cat timp datele pot fi ridicate in sistem si manual, chiar si in cazul celor carora cardul le-a fost eliberat, nu vad cum putem vorbi de obligativitate. Inteleg de la dl Ciurchea ca se va incerca din nou obligativitatea din august.

Dar hai s-o zicem pe cea dreapta si, mai ales, sa o legiferam asa cum trebuie. Daca prin OUG si HG ai fixat 1 mai ca data de introducere a obligativitatii, simetric, prin acelasi tip de acte normative amana termenul, nu prin ordin comun Casa - minister, adica o reglementare de rang inferior.

Este motivul pentru care medicii au retineri sa acorde servicii fara card: nu exista o baza legala indubitabila si daca toate serviciile astfel acordate vor fi imputate la un moment dat?

Nu e placut sa admiti emitand o OUG de amanare ca ai cam dat-o in bara prima data, dar e cu mult mai corect si fara risc de a provoca si alte necazuri ulterioare.

Apoi, spune drept ce nu a mers, ce ai constatat, ce ai reparat, unde a fost necesar de surubarit! In felul acesta transmiti incredere. Toata lumea poate, cred, sa intelega o eroare initiala, dar ceea ce mi se pare greu de acceptat este sa vrei sa negi eroarea in pofida evidentelor.

Daca ea nu exista, cardul era acum obligatoriu. Daca nu e, rezulta logic ca ceva nu a mers. Ce? Daca stii si spui, inseamna ca esti cinstit si capabil sa remediezi. Sau nici macar acum nu stii?

S-a facut o luna si nimeni nu a avut curajul sa spuna deschis ce nu a mers.

Nu aud decat aceleasi texte generale: Aveti rabdare, e cel mai mare sistem, orice sistem da erori. Eu vreau sa stiu pentru ce sa am rabdare, cat de viabil este acest cel mai mare sistem, despre ce fel de erori vorbim si care e solutia pentru ele. Deschis si barbateste.

Pentru ca altfel, cand cardul va deveni obligatoriu din nou, pe 1 august sau cand o fi, o luam de la capat. Faptul ca acum nu sunt mari probleme nu ma incalzeste pentru ca e o situatie gri, care cu card, care fara dupa curajul medicului.

Cand guvernatii de orice culoare politica vor intelege ca, transparenta, asumarea si adevarul sunt cele mai bune arme de convingere si de reusita, cred ca vom putea spune ca un pas esential pentru reforma politica si a administratiei a fost facut.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#card de sanatate obligatoriu , #card sanatate