Cardul de sanatate n-a functionat bine nici luni: Medicii sunt revoltati UPDATE

Luni, 15 Februarie 2016, ora 10:15
2734 citiri
Cardul de sanatate n-a functionat bine nici luni: Medicii sunt revoltati UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul cardului de sanatate nu functioneaza bine nici luni, dupa ce s-a blocat inca de duminica, iar medicii au fost nevoiti sa acorde consultatii in sistemul offline.

In urma defectiunii, confirmarea utilizarii serviciilor medicale, prescrierii retetelor si eliberarii medicamentelor prin cardul de sanatate poate fi efectuata doar in modul offline, iar medicii se plang ca unele inregistrari nu sunt validate.

Iar nu functioneaza cum trebuie cardurile de sanatate - cum puteti avea acces la servicii

UPDATE 12:00 - Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a anuntat ca problema a fost remediata, iar sistemul functioneaza acum in parametri optimi.

"Echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card. Incepand cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati", se precizeaza in anuntul postat pe site-ul institutiei.

Anterior, presedintele Aliantei Medicilor, Bogdan Tanase, a declarat, luni dimineata, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca problema ar fi remediata, insa nu in totalitate.

"Acum se pare ca situatia a fost remediata, cardul pare ca functioneaza, insa ce punem in discutie acum este felul in care a fost anuntata (defectiunea - n.red.). Ni se recomanda sa lucram offline si sa incarcam consultatiile in maximum 72 de ore, fara a ni se se spune cand va fi remediata (problema - n.red.). Consultatiile in sistemul offline... stim ca unele au fost invalidate, nu avem nicio garantie ca vor fi validate", a precizat Tanase.

Medicii spun ca sunt nemultumiti si de modul in care comunica reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, mai exact prin publicarea unui anunt sec pe site, fara a preciza cat va dura pana se va remedia problema.

Totusi, in anuntul facut duminica de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se precizeaza ca defectiunea va fi remediata in aproximativ 30 de ore de la constatarea problemei.

"Asta e modalitatea prin care dansii gestioneaza situatia de criza pentru noi, daca pentru o firma mare o pierdere de 1.000 - 2.000 de lei e insignifiata, pentru un cabinet individual e o suma mare, poate insemna neplata salariilor.

Organizatia noastra a cerut, printr-o scrisoare deschisa, informatii referitoare la firma care se ocupa de mentenanta acestui sistem, nu ni s-a dat niciun nume, se pare ca nu exista, ceea ce si explica de ce merge asa de prost, nu exista nicio saptamana fara una-doua defectiuni", a declarat Bogdan Tanase, adaugand ca reprezentantii Aliantei Medicilor vor merge luni, la ora 12:00, la CNAS, pentru a cere clarificari.

Problema, rezolvata in jurul pranzului

La randul sau, presedintele CNAS Vasile Ciurchea a spus, de dimineata, la acelasi post TV, ca problema sistemului cardului de sanatate va fi remediata complet luni, in jurul pranzului.

Acesta a explicat ca, in urma defectiunii, dupa ce PIN-ul este introdus in aparat, datele nu mai ajung la sistemul informatic, insa ele sunt pastrate in varianta offline. "In aceste conditii, cand toate datele sunt pastrate, serviciul trebuie ridicat in 72 de ore", a aratat Ciurchea.

Referitor la nemultumirile medicilor, presedintele CNAS a mentionat ca "in mod normal trebuie sa punem pacientul in centru, nu castigul".

"Cand serviciile sunt efectuate corect, ele vor fi validate dupa norme", a mai spus Ciurchea, adaugand ca le recomanda medicilor care se confrunta cu acest tip de probleme sa vine la CNAS "si vom face confruntarea intre sisteme".

In ceea ce priveste modul de gestionare a crizei, seful Casei de Asigurari a recunoscut ca "in orice comunicare exista posibilitatea de mai bine, in momentul in care am detectat defectiunea am postat pe site ce se intampla, nu am incercat sa ascundem".

"Sistemul de lucru offline e alternativa la online. In jurul pranzului, ar trebui sa fie rezolvata problema, in momentul in care sistemul e online, vom anunta pe site", a spus Ciurchea, adaugand ca ii asteapta luni pe medici la CNAS si ca le vor pune la dispozitie toate datele.

Sistemul merge prost de luni intregi

In acelasi timp, medicii din tara au transmis, luni dimineata, un comunicat, in care s-au aratat profund ingrijorati de "anuntul facut ieri, 14 februarie, CNAS despre o defectiune constatata in functionarea CEAS, estimand ca in maxim 30 de ore va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati".

"De mai bine de 10 zile intreaga platforma electronica a CNAS functioneaza cu mare dificultate, insa acum este evident ca activitatea intregului sistem sanitar este afectata, atat activitatea medicilor de familie cat si consultatiile in ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor in farmacii, internarile sau externarile din spitale.

De aceea avertizam pacientii ca nu se vor putea acorda servicii medicale in timp util, ca este foarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale, a retetelor pot fi intarziate sau blocate", se arata in comunicatul semnat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Reprezentantii celor doua organizatii sustin ca CNAS macar a recunoscut oficial ceea ce ei spun de luni intregi, "ca sistemul informatic nu este structurat, gandit, dimensionat la nivelul real al solicitarilor din sistem".

"Nu medicii sunt de vina pentru acest lucru, de aceea solicitam public CNAS sa inceteze sa mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacientilor!", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, in cursul zilei de luni, medicii de familie sustin ca vor acorda doar consultatii fara card, "prevazute ca obligativitate in contract, copiilor si persoanelor care au adeverinte inlocuitoare de card".

"In ciuda recomandarilor facute de CNAS, asiguratii care au card de sanatate nu pot primi servicii medicale daca sistemul CEAS nu functioneaza! De asemenea anuntam populatia ca medicii de familie vor asigura urgentele la cabinete, dar fara a elibera documente in relatia contractuala cu un partener care nu este capabil sa asigure minimul necesar populatiei platitoare", se precizeaza in comunicat.

Totodata, organizatiile de medici anunta ca marti vor avea loc consultari pe tema cardului de sanatate la CNAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#probleme card sanatate, #card sanatate blocat, #card sanatate defect, #card sanatate medici , #card sanatate
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Care-i problema ? ...generatia Siveco ...:) ...cei mai tari in IT