Cardul de sanatate sta mai mult blocat: Ministrul Sanatatii da vina pe Teamnet, firma apropiata lui Sebastian Ghita

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 23:58
3527 citiri
Cardul de sanatate sta mai mult blocat: Ministrul Sanatatii da vina pe Teamnet, firma apropiata lui Sebastian Ghita

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune, legat de sistemul cardului de sanatate, care este din nou nefunctional, de luni, ca, daca contractul de mentenenta castigat de Teamnet nu va fi semnat de catre reprezentantii grupului, "atunci va fi schimbata strategia, pentru ca este nevoie de o firma care sa asigure fiabilitatea sistemului". "Daca nu va fi o firma, va fi alta", a afirmat Vlad Voiculescu.

"Exista un contract de mentenanta care a fost castigat de Teamnet acum o luna si ceva (..). Daca Teamnet nu o sa semneze contractul, asa cum este legal, atunci cu siguranta ne vom schimba strategia, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate isi va schimba strategia. Va exista o alta masura (...). Casa are nevoie de o firma care sa asigure fiabilitatea sistemului. Daca nu va fi o firma, va fi alta", a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Contractele de mentenanta la sistemul cardului de sanatate si la platforma de asigurari de sanatate, in valoare de peste 5 milioane de euro, cu fost castigate de grupul Teamnet, insa nu au fost semnate.

Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate este nefunctionala, de luni, 7 noiembrie, din cauza unor noi probleme tehnice.

Pana la remedierea problemelor tehnice, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line, preciza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

In urma cu aproape o luna, sistemul informatic al cardului national de sanatate a fost nefunctional 72 de ore, din cauza unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului. In perioada in care sistemul a fost nefunctional, serviciile medicale si farmaceutice au functionat in regim off-line.

In astfel de cazuri, serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sanatate curative, se acorda off-line. De asemenea, farmaciile elibereaza in sistem off-line medicamentele din prescriptiile medicale online si offline. Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim online.

Teamnet: Negocierile cu CNAS pentru semnarea contractului de mentenanta a cardului de sanatate sunt avansate

Reprezentantii Teamnet, companie care a castigat licitatia pentru mentenanta sistemului cardului de sanatate, sustin ca in urma discutiilor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-a reusit "avansarea negocierilor, astfel incat semnarea acordului cadru si a subsecventelor pentru serviciile de mentenanta si suport sa aiba loc intr-un timp cat mai scurt". Precizarile au fost facute pentru News.ro de catre Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.

El a mai sustinut ca in niciun caz nu vor exista echipamente sau servicii platite de doua ori.

"Observam ca operarea sistemelor CNAS deranjeaza la fel cum si informatizarea altor domenii a deranjat. Ii rog pe cei care incearca sa creeze presiune in societate pentru intoarcerea la pix si hartie sa abandoneze acest demers. Posibilitatea ca acest sistem sa fie abandonat nu ar trebui nici macar discutata. Vom incepe, alaturi de CNAS, un proces normal de mentenanta si o perioada de operare fireasca a sistemului cat mai curand", mai arata sursa citata, sustinand ca principala sursa de intarzieri a fost seria de contestatii depuse de competitori cu preturi mai mari.

Teamnet International, firma detinuta de Sebastian Ghita pana in 2012, a castigat in luna iunie licitatia pentru mentenanta si suportul tehnic al sistemului informatic al Cardului National de Asigurari de Sanatate (CEAS) si pentru Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Cele doua contracte sunt pe trei ani si insumeaza 22,3 milioane de lei fara TVA.

"Desemnarea castigatorului s-a facut in urma aplicarii criteriului de atribuire << pretul cel mai scazut >>, in conditiile in care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerintelor din caietul de sarcini respectiv. Pentru mentenanta CEAS, oferta castigatoare este de 14,8 milioane lei fara TVA (fata de o valoare maxima estimata de 18,8 milioane lei fara TVA), iar pentru mentenanta PIAS, oferta castigatoare este de 7,5 milioane lei fara TVA (fata de o valoare maxima estimata de 8,4 milioane lei fara TVA) ", anunta CNAS, care preciza ca cele doua contracte vor fi semnate dupa incheierea perioadei de contestare a procedurii (la 11.07.2016), in cazul in care nu vor exista contestatii.

Contractele au ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic CEAS, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru platforma PIAS.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...
Comentarii