Ziare.com

Cardurile de sanatate sunt din nou functionale, dupa 72 de ore de la defectiune

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 16:32

   

Cardurile de sanatate sunt din nou functionale, dupa 72 de ore de la defectiune
Sistemul informatic al cardului national de sanatate a fost repus in functiune dupa 72 de ore de la defectiune, dar specialistii mai lucreaza la sincronizarea serverelor, a declarat joi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi.

"Joi, la ora 11.30, a fost reluata activitatea sistemului informatic privind cardul national de asigurari de sanatate (...) Au trecut 72 de ore de la aparitia defectiunii, iar acum specialistii inca lucreaza la sincronizarea serverelor. Pentru a evita posibile blocaje in sistemul informatic, vom promova o Horarare de Guvern de modificare a Contractului Cadru, care sa permita presedintelui CNAS sa dea un ordin prin care pentru defectiuni care depasesc termenul de 72 de ore, furnizorii de servicii medicale sa poata lucra off-line", a explicat Tibichi.

Sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate a fost indisponibil de luni, de la ora 10.00, din cauza unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului.

Potrivit situatiei centralizate de CNAS, daca in 12 octombrie s-au prescris 19.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, in 13 octombrie, pana la orele 12.00, s-au prescris 145.000 de retete on-line si s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea.

De asemenea, daca numarul serviciilor medicale raportate si validate on-line in intreaga tara a fost de 300.000 in 12 octombrie, in 13 octombrie, pana la orele 12.00, s-au raportat si validat on-line 797.000 de servicii medicale.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spunea, miercuri, ca problema informatica a sistemului cardului de sanatate este una grava, iar daca nu va putea fi rezolvata foarte curand, vor fi luate in considerare alte masuri.

"Daca statul are o problema informatica asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa ramana fara medicamente sau spitalele fara sa poata sa deconteze servicii. Daca nu putem repara sistemul informatic atunci nu o sa ramana toata tara blocata, o sa gasim alte metode", preciza Voiculescu.

Medicii de familie au anuntat, joi, ca intentioneaza sa dea in judecata CNAS, daca problemele nu se rezolva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre card sanatate repus functiune
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor