4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut sunt legate de consumul de alcoolSTUDIU

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 11:52
2047 citiri
4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut sunt legate de consumul de alcoolSTUDIU

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut in lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) publicate miercuri, noteaza AFP.

Majoritatea (86%) acestor cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum "riscant si excesiv" (peste doua bauturi alcoolice pe zi), potrivit studiului.

Dar un consum "usor pana la moderat" (pana la doua pahare de alcool pe zi) reprezinta "unul din sapte cazuri asociate alcoolului, adica peste 100.000 de cazuri noi de cancer in lume" in 2020, estimeaza intr-un comunicat CIRC, agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Acest aspect arata "necesitatea implementarii unor politici si interventii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legatura dintre consumul de alcool si riscul de cancer si pentru a reduce consumul global de alcool", a comentat unul dintre responsabilii CIRC, dr. Isabelle Soerjomataram.

Publicat in revista medicala The Lancet Oncology, studiul enumera sapte tipuri de cancer al caror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucala, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat si san la femei (adica 6,3 milioane de cazuri in 2020).

Coreland aceste informatii cu date despre consumul de alcool pe tari in urma cu zece ani (timpul necesar ca boala sa se manifeste), cercetatorii au estimat ca 741.300 dintre aceste cancere (adica 4% din numarul total de cazuri noi de cancer in lume in 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

"In 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare numar de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) si cancerul de san la femei (98.000 de cazuri)", potrivit CIRC.

Mongolia este tara cu cea mai mare proportie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), in timp ce Kuweitul, o tara musulmana unde consumul de alcool este interzis, inregistreaza cea mai mica proportie (putin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

Aceasta proportie este estimata la 5% in Franta (20.000 de cazuri), la 4% in Regatul Unit (16.800), la 3% in Statele Unite (52.700) si la 4% in Germania (21.500).

In plus, barbatii reprezinta aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

Studiul are insa limitari, subliniaza The Lancet Oncology intr-un comunicat. Pe de o parte, nu tine seama de intreruperile in asistenta medicala cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de alta parte, nu integreaza interactiunile dintre consumul de alcool si alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, carora li se pot impta de asemenea cancerele.

Citeste si:
O scurtă plimbare poate avea un impact major asupra sănătății glicemiei. Cât trebuie să mergi pe jos
O scurtă plimbare poate avea un impact major asupra sănătății glicemiei. Cât trebuie să mergi pe jos
Cercetătorii din medicina sportivă sugerează că o scurtă plimbare poate avea un impact mare asupra sănătății glicemiei, potrivit publicației Thehealthy.com. Poate ai observat vreodată...
Vaccin anti-cancer, descoperit de cercetătorii italieni: ”Foloseşte un virus ca un cal troian”
Vaccin anti-cancer, descoperit de cercetătorii italieni: ”Foloseşte un virus ca un cal troian”
Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate creşte eficacitatea medicamentelor...
Comentarii