CNAS: Carduri de sanatate intoarse la casele de asigurari - ce se intampla cu ele

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 14:09
8517 citiri
CNAS: Carduri de sanatate intoarse la casele de asigurari - ce se intampla cu ele

Cardurile de sanatate care nu au fost distribuite prin serviciile postale vor fi trimise de casele de asigurari catre medicii de familie pe parcursul lunii ianuarie, iar pacientii le vor putea ridica de la acestia.

"Cardurile care nu vor fi distribuite, prin intermediul serviciilor postale, atunci cand se va incheia procesul de distribuire prin aceste servicii, vor fi predate caselor de asigurari si, in scurt timp, casele de asigurari vor trimite cardurile catre medicii de familie. Distribuirea prin servicii postale s-a realizat in mare masura, dar nu s-a terminat inca. In ianuarie, se termina distribuirea cardurilor prin posta si, tot in aceasta luna, cele care nu au fost distribuite vor fi trimise la medicii de familie", a declarat vineri purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Mihaela Tanase.

Utilizarea cardului de sanatate, obligatorie din 1 februarie - proiect

"Asiguratii care si-au primit deja cardul pe parcursul lunii ianuarie il vor putea initializa, iar cei care nu au intrat in posesia cardului il vor ridica de la medicul de familie, in curand, odata cu solicitarea unui serviciu medical, ocazie cu care se va face si initializarea serviciului pentru care se duc la medicul de familie", a mai spus Mihaela Tanase.

Utilizarea efectiva a cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se va face incepand cu 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotarare de guvern, pus in dezbatere publica pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit altor prevederi ale proiectului, asiguratul va suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, precum si in situatia modificarii datelor personale de identificare.

Titularul sau imputernicitul cardului poate in termen de 15 zile calendaristice de cand l-a pierdut, i-a fost furat sau si-a modificat datele personale sa solicite prin intermediul casei de asigurari de sanatate eliberarea unui nou card national, pe baza unei cereri insotite de dovada platii contravalorii cardului si a cheltuielilor de distributie a acestuia.

"Eliberarea unui nou card national se face in termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana respectiva. Acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale se realizeaza pe baza unei adeverinte eliberate de casele de asigurari de sanatate pana la eliberarea unui nou card national", precizeaza Mihaela Tanase.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...