Ziare.com

CNAS reia productia si distributia cardurilor europene de sanatate: Ce avantaje ofera

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 17:29

   

CNAS reia productia si distributia cardurilor europene de sanatate: Ce avantaje ofera
CNAS reia incepand de vineri, 15 noiembrie, tiparirea si distributia de carduri europene de sanatate, conform unui Acord-cadru semnat pentru o perioada de 3 ani.

"In urma licitatiei desfasurate conform reglementarilor legale in vigoare, a fost atribuit acordul-cadru, la un pret unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de productie si distributie sunt suportate din FNUASS (Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), beneficiarul primind cardul gratuit", se precizeaza intr-un comunicat al CNAS remis Ziare.com.

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de doi ani de la data emiterii.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) ofera dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana, insa el nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza in scopul obtinerii unui tratament medical planificat.

Citeste mai multe pe site-ul CNAS.

La inceputul lunii septembrie, jurnalistii de la B1TV relatau ca de mai bine de jumatate de an aceste carduri europene de sanatate nu mai fusesera distribuite pe motiv ca expirase contractul dintre CNAS si firma care le producea.

Solicitantii primeau, in schimb, un certificat provizoriu scris in limba romana, mai multi pacienti declarand pentru postul de televiziune citat ca au avut probleme cu aceasta hartie la spitalele din strainatate, in special in Germania. In plus, pacientii s-au plans ca au fost nevoiti sa traduca si sa apostileze documentul pe banii lor.

"Cardul se elibereaza la solicitarea asiguratului, care va depune in scris, la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o cerere - tip. In termen de 7 zile de la depunerea solicitarii, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii postale", se mai arata in comunicatul CNAS remis Ziare.com.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat ca analizeaza "posibilitatea dezvoltarii aplicatiei cardului european de sanatate in asa fel incat sa nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurari de sanatate, iar cererea de eliberare a cardului sa poata fi transmisa si online".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6458 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Valabilitate 2 ani?

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de doi ani de la data emiterii. De ce doar atat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor