Brudina, mijlocul de transport arhaic cu care oamenii traverseaza raul Mures de sute de ani FOTO

Autor: N.G.
Joi, 08 Iulie 2021, ora 03:30
10470 citiri
Brudina, mijlocul de transport arhaic cu care oamenii traverseaza raul Mures de sute de ani FOTO
Brudina de la Acmariu este "dotata" cu tricolorul romanesc. Foto: Facebook/ Iuli Stef

Locuitorii unor sate din apropierea raului Mures se folosesc inca de mijloace arhaice pentru a putea traversa raul. Podurile existente se afla la distanta mare de casa, iar drumul ar implica costuri suplimentare si timp pierdut.

Brudina sau bacul reprezinta, in continuare, o parte importanta din viata de zi cu zi a acestor oameni. Patru astfel de sisteme arhaice de traversat apa curgatoare functioneaza pe o distanta de aproximativ 50 de kilometri, de-a lungul a sapte sate din judetul Alba, la Acmariu, Bacainti, Blandiana si Saracsau. Pana anul trecut a functionat si in zona orasului Teius, unde asigura legatura pentru locuitorii satelor Petelca si Capud. Aici a fost construit un pod, iar brudina a devenit istorie.

In total, este vorba despre o populatie de circa 3.000 de locuitori care utilizeaza podurile plutitoare. Numit de localnici brod sau brudina, bacul este o instalatie veche care foloseste curentii raului pentru a se propulsa pana pe cealalta parte a apei, cu tot cu transportul de pe ea. Poate duce orice vehicul sau incarcatura, pana la 10 tone, iar traversarea dureaza cateva minute.

Instalatia este deservita de un singur om care percepe o taxa in functie de greutatea incarcaturii. Iarna, cand Muresul este umflat si inghetat, folosirea brudinei nu este posibila, iar deplasarea localnicilor devine foarte dificila.

Unul dintre brudinarii din zona Sibot este Stan Onet. Manevreaza brudina care face legatura intre Sibot si satul Saracsau si lucreaza in trei schimburi, impreuna cu alti doi colegi. Au concesionat instalatia de traversare si platesc doar o taxa la primarie, iar ce ramane din castig este al lor. Obtin pana la 100 de lei pe zi, in functie de cate traversari trebuie sa faca. Brudinile din aceasta zona a judetului sunt profitabile si des folosite de localnici, mai ales datorita activitatilor economice care se desfasoara dincolo de Mures, la poalele Muntilor Apuseni.

Uneori, Muresul isi ia tributul. Au fost situatii cand oamenii au cazut de pe micul bac in rau si s-au inecat sau chiar micul bac s-a rasturnat cu totul datorita greutatii. Brudinele sunt, de obicei, elemente de la fostele poduri plutitoare utilizate in trecut de armata, care au fost casate si trimise la autoritatile locaale care aveau nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#brudina, #raul Mures, #transport, #Alba, #traversare rau, #arhaic , #CAS