Fara dentist gratuit pentru copii si persoane defavorizate - CNAS nu da bani in aprilie

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 19:00
3526 citiri
Fara dentist gratuit pentru copii si persoane defavorizate - CNAS nu da bani in aprilie
Foto: nanya.ru

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului.

"Avand in vedere faptul ca, prin adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru 'Asistenta medicala stomatologica - activitate curenta;, va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta. Totodata, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS", se arata in anuntul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

Medicii dentisti sustin ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare si in care alocatiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Bugetele Ministerului Sanatatii si CNAS, adoptate de Comisiile de Buget-Finante

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60 la suta. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

In octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunta ca numarul celor care solicita tratament dentar a scazut cu 20 la suta fata de 2011, intrucat plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici macar copiii neavand gratuitate absoluta.

"Din pacate, numarul celor care solicita tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cat sa-si potoleasca durerea", declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferinta de presa din deschiderea Congresului International de Medicina Dentara.

Brezoescu critica faptul ca, an de an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate micsoreaza plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel ca banii se termina "dupa doua proteze".

CNAS: Orice asigurat poate vedea serviciile medicale de care a beneficiat

"Din pacate, medicina dentara este cea mai vitregita. Alocatia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS aloca un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt in contract cu Casa, in valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, ar putea fi puse doua proteze. Daca nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea catorva carii simple, cateva extractii si cam atat", mai spunea Brezoescu.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS sa incheie contract de asigurari de sanatate direct cu pacientii, si nu cu medicii. In Capitala sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai putin de 10 la suta, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Daca toti stomatologii ar incheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecarui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza ca in Bucuresti functioneaza 130 de cabinete stomatologice scolare, banii alocati tratamentelor ajungand pentru mai putin de 100.000 de copii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#bani CNAS dentisti, #dentisti CNAS, #consultatii gratuite dentist, #lipsa fonduri stomatologi , #CAS