Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, o masura ceruta in repetate randuri de reprezentantii mediului de afaceri, ar putea deveni, in sfarsit, realitate.
In aceasta saptamana, in cadrul coalitiei de la guvernare s-a discutat posibilitatea scaderii contributiilor la asigurarile sociale (CAS) de la 44,5 la 41 la suta, incepand cu semestrul al doilea din acest an.
Reducerea contributiilor la asigurarile sociale este mentionata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvernul Romaniei catre board-ul Fondului Monetar International, in detrimentul reducerii, de exemplu, a cotei unice de impozitare.
Insa acest lucru va putea fi realizat doar in masura in care va exista un spatiu fiscal destul de larg pentru ca bugetul sa poata suporta o astfel de scadere. Pentru aceasta, ar fi nevoie, cel mai probabil, de o crestere economica peste asteptarile din prezent. In 2011, economia Romaniei ar trebui sa creasca cu 1,5 la suta, potrivit estimarilor FMI si ale Guvernului, iar, potrivit premierului Emil Boc, Romania a iesit din recesiune in luna martie.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca reducerea CAS ar fi posibila doar daca revenirea economica va fi peste nivelul proiectat. Insa, dupa proiectiile macroeconomice actuale, acest lucru nu va fi posibil in 2011.
Aceasta opinie este sustinuta si de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, care sustine ca o posibila scadere a contributiilor ar putea avea loc cel mai devreme in 2012. De asemenea, el crede ca, anul viitor, reducerea ar putea fi de 4 - 5 puncte procentuale, mai mult decat reducerea luata in calcul de Guvern.
Unul din motivele principale este si faptul ca, in acordul preventiv semnat cu Fondul Monetar International, nu se mentioneaza nicio reducere de taxe. Astfel, daca Guvernul ar dori sa faca acest lucru, ar trebui, cel mai probabil, sa-l discute intai cu reprezentantii institutiei financiare.
Pe de alta parte, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sustine ca masura ar fi buna si trebuie aplicata imediat ce se intrunesc conditiile pentru reducerea CAS.
Care sunt avantajele reducerii contributiilor la asigurarile sociale?
In prezent, Romania are una din cele mai ridicate cote pentru asigurarile sociale din Uniunea Europeana. Acest lucru a fost aspru criticat, in multe randuri, de reprezentantii mediului de afaceri.
Reducerea CAS ar putea avea mai multe efecte benefice pentru economie, printre care se numara cresterea competitivitatii, unul din punctele foarte slabe ale Romaniei.
De asemenea, ar putea determina companiile sa angajaze mai multe persoane, avand in vedere ca li s-ar reduce costurile cu forta de munca. In plus, ar avea posibilitatea cresterii salariilor angajatilor deja existenti sau ar putea redirectiona fondurile spre investitii, creand noi locuri de munca.
Un alt avantaj l-ar reprezenta atragerea unor investitori straini in Romania, care, pana in prezent, ne-au ocolit din cauza acestor costuri, considerate prea mari.
Care ar putea fi pericolele reducerii CAS?
In schimb, daca scaderea contributiilor se face inainte de a fi sustenabila din punct de vedere economic, pe fondul presiunilor mediului de afaceri, dar si al faptului ca este si o masura populista, un lucru la care politicienii romani sunt sensibili, ar insemna reducerea veniturilor la bugetul de stat.
In acest caz, ar fi nevoie de masuri suplimentare pentru acoperirea "gaurii" formate in finantele statului, mai ales ca se vorbeste si de o eventuala reducere a cotei unice, de la 16 procente la 14 procente.
Totusi, statul ar putea rezolva aceasta problema daca ar reduce evaziunea fiscala in piata muncii si numai. De exemplu, potrivit Consiliului Fiscal, evaziunea fiscala doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit reprezinta 9% din produsul intern brut.
De asemenea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar trebui sa imbunatateasca nivelul de colectare a taxelor si impozitelor. Primii pasi in acest sens se fac deja, in martie ANAF anuntand majorarea veniturilor cu peste 13 procente, comparativ cu perioada similara din 2010, desi cresterea nu este tocmai relevanta, avand in vedere majorarea TVA de anul trecut, care a dus automat la o crestere a colectarii.
Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu reducerea CAS din acest an, cu riscul de a provoca scaderi ale veniturilor la bugetul de stat sau credeti ca este mai bine sa se astepte momentul in care cresterea economica ar sustine o asemenea masura?