Firea, acuzata ca da bani pentru Catedrala Neamului ca sa-si asigure sprijinul Bisericii pentru alegerile din toamna

Joi, 11 August 2016, ora 15:21
9706 citiri
Firea, acuzata ca da bani pentru Catedrala Neamului ca sa-si asigure sprijinul Bisericii pentru alegerile din toamna

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, pozeaza intr-o persoana evlavioasa si vrea sa-si asigure sprijinul Bisericii, mai ales ca in toamna urmeaza alegerile parlamentare, acuza consilierul liberal Ciprian Ciucu.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat prin vot alocarea a 15 milioane de lei - aproximativ 3,3 milioane de euro - pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului.

"Avem nevoie de banii acestia pentru ca, fara sprijinul dumneavoastra, nu vom mai putea continua lucrarile. Daca nu vom primi acest ajutor financiar, generatia noastra va fi una a esecului" - acesta a fost argumentul adus in sedinta Consiliului de reprezentantul Patriarhiei. In final, 31 de consilieri au votat pentru si 20 impotriva alocarii a 15 milioane de lei pentru catedrala.

"PSD, ALDE si PMP au votat pentru, iar PNL si USB au votat impotriva. Motivul nostru, al celor de la PNL, a fost ca aceasta este a doua modificare de buget care se realizeaza in acest an, iar bucurestenii au contribuit deja pe 2016 la acest proiect", a declarat Ciucu pentru Ziare.com.

Consilierul liberal mai spus ca PNL vede alte prioritati pentru Capitala, iar banii dati pentru Catedrala Neamului ar fi trebuit sa fie alocati unui proiect de igienizare a spitalelor sau pentru demararea investitiilor pentru un spital regional in Bucuresti.

"Pacientii stau in conditii foarte proaste, in sensul ca au nevoie de aer conditionat ca e vara, au nevoie de plase impotriva tantarilor, dusuri si toalete decente, si au nevoie de combaterea infectiilor intraspitalicesti.

Noi am crede ca acesti bani acolo ar fi trebuit sa fie alocati. Daca nu, daca vrem infrastructura, ar fi putut sa se demareze lucrarile pentru un nou spital regional. Acestea sunt prioritatile noastre si acolo am fi vrut sa fie alocati acesti bani, din moment ce bucurestenii au contribuit deja anul acesta pentru catedrala", a adaugat Ciucu.

Firea vrea sa-si asigure sprijinul Bisericii

Motivul pentru care Firea a propus modificarea bugetului este "cu siguranta" unul electoral, avand in vedere ca urmeaza alegeri in aceasta toamna, e de parere Ciucu, care apreciaza ca primarul general a facut "pe genunchi" propunerea de modificare bugetara.

"Stim foarte bine ca doamna primar pozeaza intr-o persoana evlavioasa si vrea sa-si asigure sprijinul Bisericii si de multe ori, din pacate, Biserica se prinde in aceste campanii electorale. Sper sa nu fie cazul si anul acesta, dar nu doar o data Biserica a intrat in astfel de jocuri", a punctat consilierul liberal.

Cea mai mare alocare de pana acum

Ciucu a prezentat miercuri pe pagina sa de Facebook sumele alocate pana acum de Primaria Capitalei constructiei catedralei: 2011 - 9.700.000 lei, 2012 - 9.498.875 lei, 2013 - 0 lei, 2014 - 5.000.000 lei, 2015 - 430.000 lei. Aceste sume au fost alocate in mandatele lui Sorin Oprescu.

In 2016, Patriarhia a mai primit de la Primaria Capitalei alte 2 milioane de lei, in timpul interimatului lui Razvan Sava, care a spus ca initiativa a apartinut CGMB, potrivit postarii lui Ciucu.

Astfel, alocarile totale se ridica la peste 41,6 milioane de lei, adica peste 9,3 milioane de euro.

Constructia nu a primit bani la rectificarea bugetara aprobata miercuri de Guvern, a anuntat ministrul Finantelor, Anca Dragu, care a precizat ca nu au fost prevazuti in mod expres bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului, dar Secretariatul General al Guvernului poate aloca fonduri in acest sens din suma de 50 de milioane de lei alocata suplimentar.

In schimb, Dragu a subliniat ca s-au dat bani pentru cresterile salariale pentru personalul clerical.

Pe de alta parte, Patriarhia a cerut primariilor de sector cate zece milioane de lei pentru Catedrala Neamului.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in 2011, iar Patriarhia estimeaza ca se vor finaliza in 2017.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com