O catedrala cat 100 de ani de istorie. Anul centenarului incepe pe 25 noiembrie

de Petrisor Peiu , analist
Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 17:56

   

O catedrala cat 100 de ani de istorie. Anul centenarului incepe pe 25 noiembrie
Petrisor Peiu
"Niciun om nu e in stare sa faca un pacat atat de mare incat sa surpe dragostea nemarginita a lui Dumnezeu pentru el. Crezi tu ca ar putea sa existe vreodata un pacat mai mare decat dragostea lui Dumnezeu?" staretul Zosima catre femeia pacatoasa din cartea a II-a, "Fratii Karamazov"- F.M. Dostoievski

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Bucurestiul este dator cu o catedrala


Bucurestiul este cel mai mare oras ortodox si al saselea cel mai mare oras din Uniunea Europeana.

Bucurestiul este, pe de alta parte, capitala europeana care are cele mai multe biserici demolate. Desi regimul Ceausescu a daramat 20 de biserici si manastiri si a mutat 11, "ascunzandu-le" dupa blocuri, demolarea locasurilor de cult a inceput cu 100 de ani inainte de Ceausescu; pe Calea Victoriei, de exemplu, au fost daramate trei manastiri in secolul XIX: una era Biserica Magureanu, in fata Liceului Sf. Sava; a doua era Sfantul Ion (unde se afla acum palatul CEC); a treia, Biserica Sarindar, pe locul actualului Cerc Militar. Plus manastirea Stelea, construita in anul 1580 si daramata in 1850, Caimatei (a lautarilor), construita intre anii 1730 si 1732 si demolata in 1891 pentru realizarea Bdului Carol, manastirea Domnita Balasa, aflata pe Podul Calicilor (Calea Rahovei), construita in 1744 cu trei nave, arsa in 1838, reparata in 1842 si demolata in 1871. Ateneul Roman a fost inaltat pe locul unde a fost demolata o biserica, iar Palatul Bancii Nationale, de asemenea.

Micul Paris s-a construit pe ruinele a zeci de biserici si manastiri, iar orasul de blocuri si palate s-a facut prin amputarea orasului spiritual.

Unii deplang suma de 80 de milioane de euro, pe care Romania a cheltuit-o pentru inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului; sunt aceiasi care isi traiesc fericiti zilele intr-o cladire de 14 ori mai mare si mai urata, Casa Poporului, care a costat peste 2 miliarde de dolari si pentru care regimul Ceausescu ne-a tinut in frig si foame. Altii deplang constructia catedralei si cer inlocuirea ei cu spitale, dar nu zic nimic de faptul ca fonduri europene de jumatate de miliard de euro asteapta zadarnic sa fie cheltuite pentru spitale sau de faptul ca sute de milioane de euro din bugetul sanatii sunt platite anual producatorilor de medicamente pentru a plimba sute de "profesori doctori" pe la safari in Africa de Sud sau la "congrese" pe plajele de la Cancun. In fine, altii deplang cei 80 de milioane de euro cheltuiti pentru catedrala, cerand in schimb constructia de scoli, dar uita sa se mai indigneze de faptul ca Romania a cheltuit o suma dubla pentru a stipendia regimul corupt al lui Plahotniuc de la Chisinau sau o suma similara pentru a renova gradinitele in limba rusa sau gagauza sau "moldoveneasca" cu firmele aceluiasi Plahotniuc. Sa mai intreb de miliardele de euro investite in universitati "performante" prin te miri ce cotloane? Sau de ce nu s-a indignat nimeni cand furnizorul de "profesioniste" al tinerilor cu tricouri cu Che Guevara a deturnat pentru primaria pe care o conduce o scoala - monument istoric, veche de 150 de ani?

Pe de alta parte, se pare ca mult-criticata Catedrala a Mantuirii Neamului va ramane singurul act simbolic prin care a saptea natiune a Uniunii Europene isi marcheaza Centenarul si singura urma lasata de generatia actuala intr-o capitala care nu e in stare sa termine nimic din ceea ce incepe. Ei bine, Catedrala va ramane singura zidire majora spirituala care ar mai putea potoli indarjirea mercantila care a dus la construirea a nu mai putin de 123 de malluri!

Fiecare natiune europeana este "cladita" in jurul unei catedrale


Orice mare natiune europeana si-a cladit identitatea in jurul unei catedrale si orice mare oras european incepe in fata unei catedrale. Miezul Europei se afla la Roma, iar miezul Romei este grupul celor patru catedrale patriarhale (San Pietro din Vatican, Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano si San Paolo fuori le Mura) . Natiunea franceza s-a cladit in jurul Parisului, iar Parisul in jurul catedralei Notre Dame, Imperiul britanic incepe in mijlocul Londrei, la Westminster Abbey. Gloriosul Imperiu Spaniol s-a format in jurul Catedralei din Sevilla, iar cel portughez in jurul Mosteiro dos Jeronimos. Toate marile orase italiene au in mijlocul lor cate o catedrala impunatoare, printre care stralucesc Domul din Milano sau San Marco din Venetia. Lumea ortodoxa este, la randul ei, dezvoltata in jurul marilor catedrale: cea mai impunatoare amintire a Imperiului Bizantin a ramas Hagia Sophia, iar Moscova, inima Rusiei, incepe in fata catedralei Vasili Blajenii.

Capitalele care nu aveau o catedrala pe masura au facut eforturi supra-omenesti sa o obtina: in Madrid a fost ridicata, in 1993, Catedral de Santa Maria La Real de La Almudena, care a costat aproape 1 miliard de dolari; la Belgrad sarbii au construit monumentala Hram Svetog Save (care i-a costat peste 200 milioane de dolari), iar bulgarii au pus in centrul Sofiei, inca de la 1912, Hram-pametnik "Sveti Aleksandar Nevski".

2018 - centenarul Unirii Bisericii Ortodoxe Romane


Unirea provinciilor romanesti intr-o singura tara, inceputa in 1918 si finalizata in urma tratatelor de la Versailles si Trianon, a avut ca efect si unificarea ortodocsilor romani intr-o unica Biserica nationala. Rand pe rand, alipirea la trupul tarii a provinciilor eliberate de ocupatia straina a fost imediat urmata de alipirea formatiunilor bisericesti ortodoxe la Biserica Ortodoxa Romana, ridicata la rang de patriarhie, in 1925.

La mai putin de trei luni dupa unirea politica a Basarabiei cu tara, pe 14 iunie 1918, Sfantul Sinod decidea alipirea Bisericii basarabene, stabilind ca, in urma unirii de bunavoie a Basarabiei cu patria-mama, Arhiepiscopia Ortodoxa a Chisinaului devenea parte a Bisericii Ortodoxe Romane, incheind astfel o perioada de 106 ani, in care teritoriul dintre Prut si Nistru a fost scos de sub jurisdictia canonica a Mitropoliei Moldovei si integrat, ca eparhie de sine statatoare, in cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, sub forma Arhiepiscopiei Chisinaului si Hotinului.

Cea mai mare bucurie pentru actul de la 1 Decembrie 1918 au simtit-o romanii ortodocsi ardeleni, care puteau, astfel, incheia 1000 de ani de umilinta, asuprire si batjocorire din partea unui regim opresiv cu religia majoritatii populatiei. Statul maghiar si odiosul regim habsburgic i-ar fi putut ierta pe romani ca erau romani, dar niciodata nu le-au putut ierta credinta ortodoxa. Caderea Transilvaniei sub dominatia regilor maghiari a adus pentru credinciosii romani o lunga perioada de oprimare. Daca la inceputul mileniului trecut, sinodul de la Szabolcs (in 1092) indica faptul ca ungurii incepeau Postul Pastilor ca si romanii cu care convietuiau, adica lunea si nu miercurea ca in Occidentul catolic, iar pana astazi, prima saptamana din post, ungurii o numesc a untului, similar cu saptamana branzei la romani, treptat, Budapesta instaureaza teroarea religioasa si sinodul episcopilor catolici din Ungaria decide, in 1279, sa interzica schismaticilor (adica ortodocsilor), sa zideasca biserici si capele si sa savarseasca slujbele bisericesti.

Romanii din Transilvania, in totalitate ortodocsi, au vazut o mica lumina atunci cand, intr-un tratat incheiat in 1595 de trimisii lui Mihai Viteazul cu principele Transilvaniei, se hotara ca Biserica Ortodoxa din Transilvania va avea libertate deplina, preotii "nu vor fi de nimeni stanjeniti", iar Biserica Ortodoxa din Transilvania a fost pusa sub obladuirea Mitropoliei Ungrovlahiei. De altfel, Mihai Viteazul a ctitorit la Alba Iulia, in 1597, o noua Catedrala mitropolitana si o resedinta pentru mitropolitul Ioan, precum si alte doua biserici in Transilvania, la Fagaras si Lujerdiu (Cluj).

Dupa ce Transilvania a intrat in componenta Imperiului habsburgic, in 1688, noile autoritati au fortat desfiintarea Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei (cu sediul la Alba Iulia), obtinand in cativa ani aderarea mitropolitului Atanasie Anghel la unirea cu Biserica Romei (7 octombrie 1698) . Romanii ortodocsi au ramas fara un ierarh pana in anul 1761, cand autoritatile habsburgice, in urma numeroaselor proteste si chiar rascoale, au acceptat reactivarea vechiului scaun ierarhic de la Alba Iulia, dar numai la rangul de episcopie, cu sediul la Sibiu. Abia mitropolitul Andrei Saguna (1846-1873) a reusit sa reinfiinteze vechea Mitropolie a Transilvaniei, in decembrie 1864, tot cu sediul la Sibiu. De altminteri, pana intr-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ortodocsii romani din Transilvania se supuneau autoritatii religioase a Patriarhului sarb de la Karlovit, iar in documentele oficiale, nici macar titulatura "ortodoxa" nu era admisa, fiind inlocuita cu formula "neunita".

Desi unii ierarhi ortodocsi s-au supus cu prea mare usurinta ultimului Cezar al imperiului habsurgic de trista amintire si au "afurisit" trupele romane care au trecut peste Carpati in 1916, Dumnezeu le-a dat gandul cel bun si, la 23 aprilie 1919, Sfantul Sinod episcopesc al Mitropoliei Ardealului (alcatuit pe atunci numai din episcopul Ioan Papp al Aradului - care era si loctiitor de mitropolit - si dr. Miron Cristea episcopul Caransebesului) a hotarat sa intre in Sfantul Sinod din Bucuresti, iar Biserica Ortodoxa din Ardeal, Banat, Crisana si Maramures a devenit parte integranta a Bisericii mame din Romania intregita.

Triumful majoritatii romanesti din Ardeal a fost celebrat prin ridicarea Catedralei Ortodoxe din cel mai important oras transilvanean, Cluj-Napoca, in perioada anilor 1920-1930, imediat dupa unirea Transilvaniei cu Romania. Si astfel, de la 5 noiembrie 1933, Clujul incepe, pentru romani, in Piata Avram Iancu, la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", a treia catedrala din Romania ca inaltime, dupa cea ortodoxa din Timisoara si cea evanghelica din Sibiu.

La 28 iulie 1919, Banatul se uneste cu Regatul Romaniei, iar romanii ortodocsi decid sa desavarseasca unitatea bisericii nationale si se alatura Bisericii Ortodoxe Romane. Actul unirii tuturor romanilor ortodocsi in aceeasi biserica este sublimat prin constructia Catedralei Mitopolitane din Timisoara, cu hramul Trei Ierarhi, construita intre 1936 si 1941, cea mai inalta biserica din Romania (90,5 m), si cea mai inalta biserica ortodoxa din lume din afara Rusiei. Practic, din ziua de 6 octombrie 1946, Timisoara incepe in fata catedralei ortodoxe.

Probabil ca cea mai trista soarta a avut-o ortodoxia romaneasca in Bucovina, provincie care, in 1775, in urma unei conventii ruso-turce, a fost rupta din trupul Moldovei si anexata Imperiului Austro-Ungar. Recensamantul din 1776 a reliefat faptul ca Bucovina era slab populata, numarul de locuitori fiind de cca 70.000, dintre care 85,33% romani si doar 10,66% slavi, iar proprietatile bisericesti ocupau doua treimi din suprafata provinciei. La 12 decembrie 1781, imparatul Iosif al II-lea, prin Ordonanta din 27 decembrie, a dispus inventarierea tuturor averilor bisericesti, iar la 19 iunie 1783, hotaraste ca toate aceste averi sa se constituie intr-un fond; resedinta episcopala a fost mutata de la Radauti la Cernauti.

Ura habsburgilor impotriva romanilor ortodocsi a fost nemasurata si a generat o adevarata crima identitara la nivelul Bucovinei. Intre 1786-1861, Bucovina a fost contopita cu Galitia, ca al 19-1ea cerc al acesteia, iar administratia militara a fost inlocuita cu una civila galitiana controlata de guvernul de la Lemberg. Alipirea la Galitia a fost fatala pentru Biserica din Bucovina: peste jumatate dintre proprietatile Bisericii au fost instrainate prin colonizari masive, exproprieri si vanzari, iar veniturile Fondului au fost deturnate spre alte scopuri. In cei 144 de ani de stapanire austriaca, structura preponderent romaneasca de confesiune ortodoxa a populatiei din Bucovina s-a modificat si s-a alterat in asa masura, incat s-a ajuns ca in 1915 sa cuprinda 12 grupuri etnice diferite si 10 confesiuni. In timp ce partea nordica a Bucovinei a fost colonizata masiv cu ruteni din Galitia, multi dintre romanii bucovineni au fost nevoiti sa emigreze in America pentru a scapa de saracie.

Succesiv, habsburgii au incercat o colonizare cu germani a provinciei si au esuat, apoi au adus masiv ruteni greco-catolici, pe care i-au sprijinit sa incerce transformarea episcopiei ortodoxe intr-una unita, dar au esuat pentru ca rutenii uniti din Bucovina au redevenit ortodocsi. Primul razboi mondial a gasit biserica bucovineana sub atacul rutenilor care doreau sa preia controlul asupra pozitiilor din ierarhie, sprijiniti fiind de catre guvernul de la Viena. Din fericire, caderea odiosului regim austro-ungar si reintoarcerea Bucovinei la matca romaneasca a franat procesul de de-nationalizare a bisericii bucovinene.

Practic, daca in 1919, Romania isi dublase teritoriul si populatia, si Biserica Ortodoxa Romana isi dublase numarul de credinciosi; romanii au devenit atunci cea mai mare natiune libera de confesiune ortodoxa; astazi, Biserica Ortodoxa Romana este cea mai mare din sistemul euro-atlantic si, pentru ca nu suntem o natiune slava, biserica noastra are un important rol strategic in lumea occidentala, fiind statornica sprijinitoare a orientarii atlantiste a tarii.

Centenarul Romaniei Unite este, in egala masura, si centenarul unitatii ortodoxiei romanesti si maretia acestei aniversari trebuie marcata. Iar ridicarea unei catedrale, de unde sa poata incepe si Bucurestiul nostru este cea mai potrivita exprimare a identitatii nationale, aducand Romania in randul vechilor natiuni europene care s-au construit pe sine in jurul cate unei simbolice catedrale. Daca altii si-au inceput istoria printr-o catedrala, destinul nostru a fost sa desavarsim Unirea printr-o catedrala!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de27659 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Bizon
rank 5
Parerea unui jurnalist lambda sau unei persoane nu are valoare
De ce nu au fost intrebati bucurestenii daca sunt de acord sa se investeasca banii lor in catedrala sau in constructia de spitale ? Atunci ve-ti avea adevaratul raspuns .La ce folosesc popii si catedralele lor ? Spitale , scoli , gradinite , sunt necesare, le folosim in fiecare zi .
sorincardy
rank 5
Nicolae Iorga:
"Călugării s-au temut in chiliile lor
totdeauna de dracul.
Se pare că el umblă de două mii de
ani din mănăstire in mănăstire si
găseste totdeauna locul ocupat."

Aștept s-apară iar Hristos,
In București la Templu,
Să-l pună tot cu susu-n jos
Să dea, din nou, exemplu’.

Cand o s-apară-n București
Vor spune: --Ce e asta?!
Si-or ințelege – proaste vești -
Că i-a lovit năpasta.

O gloată mare de talhari
Cu mantii și coroane.
Experți la vorbe și stihari
De versuri fanfaroane.

Cetatea s-a cutremurat
Cand a intrat Mesia…
Or să-i apuce-un tremurat
Sau chiar apoplexia.

Cand cei din Templu culegeau
Ale cetății roade,
Cu mic cu mare se-adunau
Mulțimile neroade.

La fel, escrocii cei de azi,
Cu ochi gurmanzi de broaște
Manipulează să decazi
In goana după moaște.

Orasul cel mai ortodox
Si mare capitală,
Mai are și un paradox:
Pe Firea ca vestală.

Ipocrizia e in veci
Esența și declinul…
Să bată clopotele reci,
Să bucure Kremlinul.

Ori Dragnea, ori e Daniel,
De fapt, e-aceeași voce.
Poporul e același miel…
Urmează să-l sufoce.

In Anul ăsta Centenar
Hoțiile s-au copt;
Decat un popă mercenar,
Mai bine PUNCTUL OPT!
Maramu1976
rank 3
No comment!
Bun articol!!!
Nosferatu
rank 5
Aricol bun cu o observatie
Acest paragraf: "Cea mai mare bucurie pentru actul de la 1 Decembrie 1918 au simtit-o romanii ortodocsi ardeleni, care puteau, astfel, incheia 1000 de ani de umilinta, asuprire si batjocorire din partea unui regim opresiv cu religia majoritatii populatiei. Statul maghiar si odiosul regim habsburgic i-ar fi putut ierta pe romani ca erau romani, dar niciodata nu le-au putut ierta credinta ortodoxa."

Pare decupat dintr-un manual de istorie de pe vremea impuscatului. Contine afirmatii patriotarde de autovictimizare si autoccompatimire tipic nationaliste dar cam paralele cu realitatea. Romanii ortodocsi din Transilvania nu o duceau cu nimic mai rau ca cei din celelalte provincii traitoare de romani! Ca nu aveau drepturi politice si ca existau excese la adresa lor e adevarat dar nici taranii maghiari sau sasi nu o duceau cu mult mai bine. Groful era stapin absolut si pe romani dar si pe maghiari si si pe sasi. Totusi in majoritatea timpului viata era una normala pentru evul mediu care exista oriunde in Europa centrala si de vest. A exagera cu asemenea aprecieri bombastice nu face cinste romanilor ci doar arata cit de plingaciosi sint. Iar cei 1000 de ani de umilinta sint scosi din burta unui autor caruia ii place sa se erijeze intr-un expert al cifrelor exacte, statistice.

Desteapta-te romane!
Maramu1976
rank 3
Și nu e adevărat!?
Cum a apărut greco-catolicismul!!? O parte din clerul ortodox sătul de normele de iobagie impuse au acceptat să formeze așa zisa,, biserică răsăriteana unită cu Roma,, pentru a avea condiții mai bune de viață alături de catolici și protestanți, doar pentru că erau ortodocși!!! Cum să invețe copii romana la biserică, cand trebuiau să invețe maghiara la școală....
Te-o
rank 5
Dl.Petrisor Peiu ne-a obisnuit cu articole competente si documentate
Comentariile sale despre oportunitatea construirii,celui mai mare monument post comunist ridicat in Bucuresti,care,in sfarsit,repara o lipsa istorica,pe care popoare mai mici,cu resurse mult inferioare romanilor si,mai ales in perioade in care dezvoltarea socio-economica era net sub cea contemporana,au rezolvat-o de mult!
Catedrala din Bucuresti este,in fapt,singurul monument care sarbatoreste la nivelul dimensiunii sale istorice,cel mai luminos moment din istoria romanilor:unirea tuturor in aceiasi tara!
Guvernele PSD-iste,care conduc tara,practic de peste sase ani,nu au intreprins nimic real pentru sarbatorirea a cestui eveniment,cu exceptia unor fraze sforaitoare!
Este cea mai clara dovada ca nu-i intereseaza tara si natiunea!
In ultima instanta,cine este ateu sau de alta religie,dar simte romaneste,poate privi monumentalul edificiu ca un monument ridicat in sensul glorificarii Marii Uniri si a eroilor care s-au sacrificat pentru aceasta!
Cei care se situeaza pe pozitii de "mitici" sau "gica contra"si contesta oportunitatea ridicarii acestui monument national,le raspunde,competent si documentat dl.Peiu aratandu-le ca incompetenta guvernantilor ne face sa pierdem miliarde de euro oferiti gratuit de UE pentru spitale,scoli,canalizarea satelor,autostrazi etc etc. sume fata de care cateva zeci de milioane de euro cheltuiti pentru Catedrala apar nesemnificative!
In plus,o mare parte din aceste sume apartin BOR,sau provin din contributiile romanilor!
Economic,aceasta investitie este conceputa de arhitecti,ingineri si sute de muncitori romani,folosind materiale romanesti(cu exceptia clopotelor)fiind o gura de oxigen ramurilor furnizoare,in conditiile in care investitiile nationale au fost anihilate de PSD-ALDE!
Felicitari,dle Peiu!Teo
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Slavă Domnului că există şi alte puncte de vedere!
Frontul penal n-ar avea decat de castigat dacă prioritatea atitudinară rămane critica "pupătorilor de moaste" si a "mandriei de a fi romani de Centenar".
valll
rank 5
Acest lucru trebuia spus, si nu intamplator l-a spus P Peiu
Catedrala Mantuirii Neamului este pana la urma singura realizare de anvergura a acestei tari, care poate fi dedicata Centenarului Unirii.
Patriarhul Daniel este singurul om de stat care a avut energia si daruirea sa faca ceva maret in tara asta, in cei 3o de ani. Restul - incapabili, sau chiar sabotori.
Fiindca are o asemenea tarie, Patriarhul ar trebui sa se implice si in renasterea si reconstructia Romaniei.
t_beriu
rank 5
ce energie, mai omule...
As fi fost plin de admiratie fata de Patriarh, daca acesta si-ar fi asumat efortul (majoritar) financiar pentru construirea catrdralei, dar peste 75% din constructie a fost finantata de stat, desi biserica are suficiente venituri pentru un asemenea proiect, pentru ca e intins pe multi ani.
Dar cand banii vin de la politicieni penali, cand pretul pentru sustinere e sustinerea bisericii pentru infractori, atunci nu mai e deloc bine.
Daca Diavolul ar face o donatie pentru catedrala, scopul "nobil" in care ar fi folositi banii compenseaza raul ascuns in spatele intentiei? NU. Nu exista fapta buna facuta prin minciuna, inselatorie si hotie. Orice lucru cladit pe minciuna este o alta minciuna.
auditus
rank 3
Petrisor Peiu...
...este unul dintre putinele motive pentru care mai accesez ziare.com, si singurul caruia ii citesc articolele in intregime, cu fiecare ocazie a vizitei mele pe aceasta platforma.
Tragicomedian
rank 2
"Nicio speranta dupa moarte", spune articlerul
Rareori vezi un articol mai "tras de par" ca asta:

1. Bisericile sunt goale dar ... insuficiente pentru "nevoile spirituale".

2. Dumnezeu iubeste criminalii seriali, violatorii, pedofilii. Religia ii salveaza pe toti la loc caldutz; Ceasca, Hitler si Stalin stau la taclale cu Sf. Duh, iar .ulimea casca gura. Cine vrea acolo? Peiu?

3. Milioane de romani au trecut la alte religii de-a lungul timpului: sunt multi romani maghiarizati, romani protestanti, romani catolici, romani musulmani, fara sa mai vorbim de noile culte militante. Astia nu mai sunt romani? Iuliu Maniu si aia care au facut Unirea erau greco-catolici.

4. Religia = rezistenta nationala. Zau? Bosniacii erau sarbi ortodocsi si s-au facut bogomili apoi au trecut la islamism. Francezii din Occitania au trecut in masa la albigenzi, apoi au devenit musulmani sau hughenoti.
alphpha
rank 5
Nimic
despre trădările BOR de-a lungul istoriei. Dacă cineva n-ar avea dreptul să celebreze Centenarul, aceea ar fi tocmai BOR, care și-a adjudecat tot ce au făcut bun pentru romani alții, și le-au aruncat in carcă tot ce a făcut rău ea. Ipocrizia ar trebui să se numească BOR !
Ambigua
rank 5
La ce te referi?
Ai citit sau nu articolul? Tocmai, au fost pomenite tradarile episcopilor si mitropolitilor ortodocsi din Transilvania. Dar si sacrificiile altor ierarhi ortodocsi. Pana si Hristos a fost tradat, dar a iertat. Peste tot sunt tradari si jertfe, dar asta nu ne impiedica cu nimic sa recunoastem realizarile BOR, printre care si aceasta catedrala.
pravoslavnicu
rank 1
Felicitari pt curajul de care dati dovada de a marturisi adevarul
Acest articol e in raspar cu traditia anticlericala si antihristica a saitul ziare.com. Ma mir cum de v-au lasat sa-l publicati, sigur veti fi pedepsit.

Se vede ca n-au curaj sa latre cainii in comentarii, pentru ca adevarul marturisit si argumentat de un intelectual, le-a inchis gura.
Tragicomedian
rank 2
Pravoslavnic = rosofilitic
Un roman ortodox practicant si-ar zice "drept-credincios".

- Biserica Moscovei si a Intregii Rusii are 18 milioane de aderenti la o populatie de 144 de milioane. BOR se lauda cu 25 de milioane, desi membrii sunt doar PSD, Securitatea, Asociatia Parazitilor si Uniunea Babelor care fac Tumbe.
CARCOTASUL
rank 4
excelent acest sintetic excurs
in istoria ortodoxiei romanesti; m-a determinat si pe mine, un sceptic al ideii construirii Catedralei Mantuirii Neamului, intr-un favorabil sustinator al ideii pana acuma dezavuate. Se invatza in scoala - in asa fel incat toata lumea sa afle si sa intzelega istoria invocata in acest articol - succesiunea evenimentelor istorice invocate in articol ? Daca nu, e rau destul, fiindca asta inseamna ca o parte importanta a istoriei noastre, a romanilor, este obnubilata de saracia a ceea ce invatza copiii in scolile elementare (si nu numai). In fine, nu cred ca d-na Firea a dat si da bani pentru aceasta constructzie doar dintr-un sentiment de aderentza la Biserica Nationala, iar daca gresesc, Dumnezeu ma va ierta, sper. O ultima grea intrebare adresata atotstiutorului autor: de ce in actul fundamental de constituire a UE s-a omis consemnarea importantzei pilonului religios crestin al Europei, de vreme ce, dupa cum se spune in articol, "Fiecare natiune europeana este "cladita" in jurul unei catedrale" ? E vorba, desigur, de catedrale crestine ! Stiu ca nu voi primi un raspuns, dar tare as vrea sa stiu adevarul in aceasta chestiune. Si inca ceva: ce legatura este intre bigotismul majoritatzii populatziei romanesti, cu osebire a celei de slab nivel cultural si soliditatea fundamentului BOR ? Cred ca e important de stiut.
Gile
rank 5
E simplu
"Fiecare natiune europeana este "cladita" in jurul unei catedrale".
Insa nici o natiune nu poate fi construita in jurul cazematei tovarasului general Daniel !
Terente
rank 5
Cine ne impiedeca ,
sa fim cel mai muncitor, civilizat si educat popor: BOR?
Polonia este mai habotnica decat Romania, asta nu i-a oprit sa se dezvolte intr-un ritm impresionant!
Suntem neputinciosi in fata lui Dragnea datorita celor ce au tradat inainte. Nu au facut ce trebuia nici, constantinescu, nici basescu, iar daca astazi nu avem opozitie se datoreaza modului in care Cacarau a tradat, facand alianta cu demonii rosii.
MosGerila
rank 5
Un mic comentariu despre arhitectura si despre traditiile religioase
romanesti.

In Romania Evului Mediu, perioada aparitiei catedralelor in tot occidentul civilizat, nu a existat "moda" catedralelor. La noi se construiau biserici, de alte dimensiuni, atat fizice cat si spirituale. Catedrala nu face parte din arhitectura religioasa a romanilor sau a ortodocsilor.

Aceasta "catedral din Bucuresti este exact opusul catedralelor Evului Mediu, care fac obiectul mandriei si credintei occidentale, asa cum este descris in articol. Este un molos de ciment si fier-beton, fara gratie, un colos, un buncher fara suflet. Catedralele erau exact contrariul cladirii din Bucuresti. Ele erau lejere, usoare, lasau Lumina sa patrunda, erau niste vase care pluteau pe apa credintei, numita La Vouivre... Les Compagnions du Devoir, precursorii francmasonilor contemporani, au inventat STEREOTOMIA (arta taierii pietrei), arcul butant (metoda geometrica si arhitecturala de transmisie a fortei si greutatii constructiei, prin arcuri externe). Un santier dura cateva zeci de ani, constructorii masoni liberi treceau de la un santier la altul, perpetuaind metode de constructie inovatoare!

Nimic din toate acestea nu a existat pe teritoriul Romaniei. Catedrala BORului nu are nimic in comun ciu o alta catedrala contemporana, aflata inca in constructie, La Sagrada Familia din Barcelona!!!!

Comparati cele doua constructii religioase si veti constata ca filozofia lor este perfect divergenta! Catedrala Mantuirii Neamului este inca o oroare alaturi pe Casa Poporului ceausista, ocupata astazi de urmasii lui Ceausescu!

Nu ma astept sa publicati acest comentariu.
Nosferatu
rank 5
Nu tocmai exact
Arhitectura Catedralei Neamului este una de tip bizantin, otrodox. Exista nenumarate biserici si catedrale de acest gen in tarile de religie ortodocsa vezi Serbia, Bulgaria, Grecia. Si nu e facuta din beton sau ciment ci in principal din caramida. Nu cred ca se poate caracteriza in acest fel catedrala Neamului ci este doar o iesire tipica din partea celor care au ceva impotriva ideii de Catedrala a Neamului, de ortodocsie si de religie in general.

Desteapta-te romane!
2009
rank 5
De exemplu
Greek Annunciation Church in Milwaukee WI.
Cand marele arhitect Frank Lloyd Wright a primit comanda de la comunitatea greaca din Milwaukee si-a consultat sotia care venea din credinta ortodoxa greaca despre simbolurile predominante ale bisericii. "Crucea si domul" a fost raspunsul.
Ambigua
rank 5
Fiecare civilizatie, cu arta ei!
Vad ca faceti referire la stilul gotic sau renascentist care caracterizeaza catedralele din occident. Va reamintesc ca la scindarea Imperiului Roman, apusul a preluat arhitectura si cultura romana (latina), iar rasaritul, s-a bazat pe arhitectura si civilizatia greaca. Aceste doua civilizatii au pus bazele bisericilor catolice si ortodoxe, fiecare cu limba si arhitectura lor specifica, respectiv latina si greaca. Si tocmai aceste deosebiri (impreuna cu altele, de ordin canonic) au favorizat Marea Schisma. De aceea nu poti considera cultura greaca, inferioara celei latine si invers. Insa e o chestiune de gust, daca-ti place mai mult o catedrala gotica, decat Sfanta Sofia, de exemplu.
argint
rank 3
@MosGerila...
Lasa Catedralele ! Bati campii!
Exista subiecte la nivelul tau mult mai importante si ma bucur pentru tine !
Spre exemplu:

Elvetienii se vor pronunta duminica prin vot asupra unui subiect de importanta nationala care a impartit in doua tara, respectiv daca sa fie subventionati fermierii care lasa coarnele vacilor si caprelor lor sa creasca natural.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Sondajele derulate luna aceasta sugereaza ca votul va fi unul strans.

http://www.business24.ro/international/elvetia/elvetienii-vor-vota-duminica-daca-vacile-isi-vor-pastra-coarnele-1599387?utm_source=business24.ro-Cross&utm_medium=Elvetienii+vor+vota+duminica+daca+vacile+isi+vor+pastra+coarnele&utm_campaign=Interpromo
niculaeda
rank 5
@argint 08.43
- nu e teme tie ti le lasa ! :o)))

"O catedrala cat 100 de ani de istorie. Anul centenarului incepe pe 25 noiembrie"
Terente
rank 5
Un eseu de zile mari...
Justificarea constructiei acestui edificiu, nu ar trebui sa existe. Politia romana, ministerele avide de sume enorme de la buget, care se volatilizeaza fara urme, nu fac niciodata rapoarte prin care sa explice populimii ce au facut cu banii.
Biserica arata lumii intregi unde sunt banii...Cinste lor!
Mircius
rank 5
Asa vreti Dvs dl Peiu să sarbatoriti 100 de ani...
..aruncand cu mizerii in Biserica Romana Unita cu Roma?!

De nu erau greco catolicii, dle profesor, Dvs si azi scriati cu litere chirilice intr-o țărișoara valaho-bulgară, iar Moldova era o gubernie mai mare. Acum in biserica o dadeați pe slavonească!
Ce roman, ce latinitate, astea sunt "mizerii" de la catolicii din Ardeal...

N-am vreme si nici nu cred ca va trece de moderator comentariu, dar ar fi util un articol care sa restabileasca adevărul.
Terente
rank 5
Cu modul asta de a privi lucrurile,
inseamna ca Principatele Romane de la 1859, nu ar fi existat nicicand de n'ar fi existat incrancenarea Imperiului Otoman pt. mentinerea unuor zone tampon intre ei, habsburgi si rusi...Adica Moldova si Valahia.
Ambigua
rank 5
Da' cine "a aruncat cu mizerii" in greco-catolici?
Nici macar nu-s pomeniti in articol. Si nu vad niciun deranj, cred ca exagerati cu rolul lor. Greco-catolicii n-au avut niciun rol in Unirea Principatelor Romane, in dobandirea independentei si faurirea Regatului Romaniei. Nici nu stiu daca existau in vremea aceea, erau ori catolici, ori ortodocsi. Ei au avut un rol important doar la unirea Transilvaniei cu Romania, dar hai sa nu exageram, cica fara ei ramaneam la rusi.
Mircius
rank 5
ambigua ; pentru informarea ta..
Rusii s-au retras din Romania in 1958.
Nu se sustine argumentul tau cu...Dej si comunistii romani care au interzis greco-catolicii pentru ruperea Roma. De ce nu au interzis și cultul romano-catolic atunci, prezent in Moldova? A fost interzisi doar greco-catolicii. Si nu doar din Romania, am mai spus.

In inchisori au fost aruncati TOȚI preoții greco-catolici care au refuzat sa treaca la ortodoxism. Preoti ortodocsi in inchisori erau exceptii (doar cei care au fost suspectati pentru legaturi cu legionarii).

Nu stiu daca ai urmarit pozitia istoricului Niculescu din aceasta seara la Rares Bogdan. Mai invățai cate ceva.
Te-o
rank 5
@mircius
Cum ati ajuns la aberantele concluzii pe care le debitati?
Greco-catolicismul a fost o subversiune habsburgica prin care s-a incercat divizarea romanilor din Transilvania pentru a fi mai usor manipulati!
Divide et impera!
Ce legatura are greco-catolicismul cu evolutia statului roman?
Familia mea a fost greco-catolica dar ,in Bucuresti,mergeam de sarbatori(bunica,zilnic!)la bisericile ortodoxe,fara nici o problema!Teo
Mircius
rank 5
Te-o ; când rusii au ocupat Europa de Est dupa ww2
...una din primele măsuri luate de ei a fost să scoată in afara legii Biserica Greco-Catolică. Din Romania, dar și din vestul Ucrainei. Cu preoții greco-catolici aruncati in inchisori, si lăcasurile confiscate si făcute cadou Bisericii Ortodoxe.
Te-ai intrebat vreodată de ce? I-a durut pe ei, pe ruși, grija de romani?!
Ambigua
rank 5
Mircius, ori minti, ori nu cunosti!
Rusii n-au ocupat Europa de est, decat scurt timp, pana la incheierea tratatului de pace, prin care s-a a tras "cortina de fier". Rusii mai mult si-au impus influenta si au impus comunismul in tarile respective, conform intelegerii post-WW2. Si n-au avut grija greco-catolicismului, ei aveau alte griji, sa ne "suga" resursele si sa-si instaleze slugile la conducerile tarilor est-europene. Decizia la care faci referire a fost data de comunistii lui Dej, adica de comunistii romani. Patrimoniul dat la ortodocsi avea alta ratiune, vad ca n-ai inteles-o: sa rupa legaturile romanilor cu Occidentul, prin papa de la Roma. Dar prigoana a fost egala si pentru ortodocsi si pentru greco-catolici. Au murit in puscariile comuniste si preoti ortodocsi, nu doar greco-catolici. Iar multe biserici ortodoxe ulterior au fost transformate in grajduri sau demolate. Asa ca furia ta n-are niciun temei.

P.S. Comunistii (nu rusii!) ar fi facut acelasi lucru si cu catolicii, dar in general ei erau de alte nationalitati si n-au putut sa "intre" in ei, fara a risca conflicte cu Germania, Ungaria si Roma. Nereusind sa rupa complet Romania de Occident, prin biserica catolica si prin alte confesiuni imposibil de controlat (reformati, luterani, augustani) s-a cret o bresa prin care s-au "scurs" multe bunuri materiale si informatii din occident, care au subminat minciunile si propaganda comunista. Crezi ca ei nu stiau treaba asta? Stiau, dar n-aveau ce face, de aceea au cautat sa scape de sasi vanzandu-i. De maghiari nu puteau scapa, ca erau prea multi si Ungaria era tot tara comunista. De aceea nu e de mirare ca revolutia a plecat oarecum tot de la o biserica "de alta confesiune si nationalitate".
Terente
rank 5
Un stat puternic ,
ar trebui sa aiba institutii puternice, companii puternice, oameni puternici. Romania a intrat pe drumul distrugerii din momentul in care Comunismul a intrat in Tara. Oamenii au inceput sa piarda putere; apoi a venit randul companiilor, ce odata nationalizate au devenit neviabile dpdv economic. Mentinerea lor cu acest balast, a dus la saracirea natiunii, anii intregi de nonprofit si cheltuieli aberante au secatuit Tara. In '89, asa anemice cum erau au primit o noua lovitura, care le-a ruinat definitiv aproape pe toate. Cele salvate sunt toate capusate de urmasii celor ce au dinamitat din 1948 incoace aceasta natiune. Institutiile au avut acelasi destin fatidic: o armata care s-a specializat 45 de ani la cules papusoiul si ridicat diguri, o militie pusa sa sprijine comunistii, la fel celelalte structuri. Biserica s-a pastrat asa, ciuntita si uratita, din motive ce tin de atasamentul acestui neam la ceva la care sa caute o ultima alinare. Dupa '89, Biserica a inceput sa-si revina, sa se organizeze, sa ridice din cenusa o institutie a statului roman in jurul caruia romanii sa fie laolalta. In rest nu mai avem nimic, care sa ne lege: familiile sunt zburatacite prin lumea intreaga, fiind obligate de strigoii rosii sa-si caute un rost, sa poata sa se dezvolte economic si spiritual. Ce ne mai tine la un loc, sunt firele nevazute pe care Biserica inca le mai tine, inca mai are grija de ele. Inmormantarile, cununiile, botezurile, cine isi poate imagina ca le poate face fara Biserica? Din cei ce aici aruncati cu pietre in ea, v-ati gandit vreodata sa nu va botezati copii, nepotii sau sa nu va cununati fetele, baietii in fata lui D-zeu.
Funest vorbind, v-ati gandit ca atunci cand nu veti mai fi, sa nu va fie aprinsa o lumanare, pt. ca acum exista cineva/ceva ce vrea sa ne distruga si aceasta ultima speranta pt. Romania. Chiar nu ne dam seama cat de manipulati suntem, ca facem jocul dusmanilor acestei Tari minunate?
Ambigua
rank 5
Frumos comentariu!
Imi amintesc ca spunea cineva "biserica a fost mereu sub vremi sau peste vremi", dar nu a disparut. In perioada fauririi Romaniei Mari si a comunismului fost peste vremi, acum a ajuns sub vremi, poate datorita mercantilismului si compromisurilor la care s-a dedat, ca sa se organizeze si sa-si intareasca pozitia ca institutie. E o cale facila de a renaste, pe aia mai grea a ocolit-o. N-am caderea sa judec, poate e bine, poate e rau, dar sper sa aleaga calea de mijloc, sa nu ajunga sa pastoreasca ziduri in loc de suflete si sa fie precum bisericile occidentale, adica frumoase si goale. Poate in secolul urmator sa fie iar peste vremi, cine stie, depinde si de ravna carmuitorilor ei. Ca oamenii imediat "simt" treaba asta si o "taxeaza", de aceea avem atatea comentarii negative la adresa BOR.
KPK1
rank 5
Mantuire.
Numele "Catedrala Mantuirii Neamului".Cuvantul Mantuire ma face sa ma gandesc la intelesul lui:a izbavi,a ierta.
Asta presupune ca CEVA trebuie iertat,deci presupune ca exista ceva rau,ca exista un pacat.
Sa mantuiesti tot neamul?.Un neam de rai si/sau pacatosi?.Nu vad rostul.Nu suntem un neam de rai sau pacatosi,dimpotriva neamul a suferit rautatea si pacatele altora.
Dece nu oare Catedrala BINECUVANTARII Neamului.Binecuvantarea lui Dumnezeu pentru viitorul acestui neam,care in istoria lui a suferit atat de mult.
Dumnezeu sa aiba in paza acest locas,dar si neamul care se inchina LUI!.
argint
rank 3
@KPK1
Buna dimineata,
Cred ca va aflati intr-o eroare; in credinta crestina ortodoxa sensul cel mai clar si mai direct este incontestabil, cel de "salvare", de Iesire dintr-o situatie periculoasa, de Eliberare !
Biserica ortodoxa nu a folosit vreodata termenul "Mantuire " cu sensul de Iertare ci exclusiv ca Eliberare, Salvare iar Izbavire este sinonim cu acestea doua , in niciun caz cu Iertare.
In zona (neo)protestanta exista intradevar o astfel de "traducere" a mantuirii prin Iertare. Daca impartasiti cutumele vreuneia dintre aceste credinte - baptism, crestin dupa Evanghelie, penticostali etc.nu este o problema dar e bine sa precizati ptr. claritatea mesajului.
O Duminica placuta!
2009
rank 5
Cuvantul MANTUIRE
este mai complex decat pare la prima vedere. Printre atribute intra si iertarea.
2009
rank
Comentatorul Bizon
are o gandire materialist dialectica marxista asa cum a invatat in liceu. Pe scurt: dumnezeul lui e pantecele.
dac67
rank
Dacă erati Obiectiv,Critic în mod Real
poate vă credeam, dar !
-Petrisor Gabriel Peiu ori nu cunoasteti istoria
crestinismului ori sunteti părtinitor ortodoxismului.
Intradevăr toate marile imperii au fost ticăloase.
-Fiecare imperiu voia să cucerească lumea,
să ocupe noi teritorii cu forta armelor, si să-si impună Suprematia, Religia.
Fiecare se credea măret, glorios, invincibil si bineinteles tot ce făceau, era in numele zeilor,
Zurvan, Ahura Mazda, Jupiter, Mithra, Iisus, Allah.

Multe popoare si-au disputat pe rand Dominatia.
Marile imperii s-au războit intre ele sute de ani !
Sub Pretextul ,,Civilizator,, marile imperii au cotropit, jefuit,devastat si ucis milioane de oameni.

Cand acuzati pe altii de cat de asuprit a fost
ortodoxismul sau crestinii ortodocsi ! ar trebui
mai inainte să vă informati si să vedeti cum au
fost crestinate tările ortodoxe de azi,
pe timpul imperiului roman bizantin-ortodox
cu capitala la Constantinopol.
Mai bine v-ati documenta cum a fost crestinată
fortat Bulgaria in 864 si cate sute de mii de oameni
au fost masacrati de bizantinii crestini ortodocsi
sau cum a fost crestinată Rusia pe timpul lui
Vladimir 1 anii 900.
Nu are rost să ridicati in slăvi ceva perfid.
Leana
rank
Catedrala=escrocherie si mega-tun imobiliar
sa justifice fiecare euro cheltuit pt aceasta mega-escrocherie...
Ambigua
rank
Mircius, doar ARMATA rusa s-a retras in 1958, dar puterea politica..
...era a comunistilor romani. E exact situatia din prezent din Republica Moldova, armata rusa stationeaza in aceasta republica, dar puterea politica e la Chisinau.
Asadar comunistii romani taiau si spanzurau in tara, dupa castigarea alegerilor si alungarea Regelui Mihai, ei dadeau decrete si faceau ce le trecea prin cap, in acord cu doctrina marxist-leninista.
Asa cum am motivat in alta postare - si e o parere de a mea, bazata pe logica - ca sa poti izola o natiune de restul lumii, ii tai toate legaturile exterioare. Nu ti se pare logic? Istoricii au si ei parerile lor, chiar nu am urmarit emisiunea lui Rares Bogdan, dar si eu am dreptul la un punct de vedere, nu?
Deci, nu era suficient taiatul lagaturilor impiedicand iesirea cetatenilor din tara, daca primesc bunuri si informatii "de dincolo". Bisericile catolice si reformate erau cai de transfer, asa ca s-a urmarit pas cu pas lichidarea lor. Sasii au fost "vanduti" Germaniei, sa scape de ei, dar maghiarii nu puteau, erau prea multi si Ungaria era tara comunista. Poate stii ca intre tarile comuniste cetatenii erau extradati automat, daca erau prinsi ca fugari.
Catolicii din Moldova erau putini, si am mai spus - comunistii nu puteau risca conflicte directe cu Roma si Germania - asa ca au marginalizat cat au putut aceste comunitati. Si nu uitati, s-a trecut la o propaganda ateista agresiva cu scopul de a smulge complet credinta si a distruge biserica pana la temelie, fie ea catolica, ortodoxa sau de alta confesiune. Greco-catolicii au fost cel mai usor de lichidat, ca ei la baza au fost ortodocsi.
Si nu ai dreptate, nu doar preotii ortodocsi suspecti de legaturi cu legionarii au fost inchisi, ci toti care vorbeau impotriva comunismului sau atrageau mase mari de oameni, fiind considerati un potential pericol pentru regim (Arsenie Boca, Ioan Iovan, Ilarion Argatu etc.), pana aproape in momentul 1989. Securitatea ii supraveghea pe toti.
Inchiderea manastirilor ortodoxe si alungarea preotilor si calugarilor cu decretul din 1960, cum ti se pare? Ca n-are legatura nici cu rusii, nici cu greco-catolicii.
Degeaba incerci invrajbirea, argumentele tale nu se sustin. Comunismul intentiona sa creeze "omul nou" fara niciun Dumnezeu, usor de manipulat si de prostit, iar religia era un obstacol. Si nu puteau s-o interzica complet, ca riscau revolte, asa ca au incercat s-o lichideze pas cu pas.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor