BBC, despre transhumanta si ciobanii din Transilvania: "Politicienii sunt ca ursii!"

Joi, 24 Martie 2016, ora 15:08
5939 citiri
BBC, despre transhumanta si ciobanii din Transilvania: "Politicienii sunt ca ursii!"

Mult discutata problema a ciobanilor romani, care in iarna au protestat fata de numarul maxim de caini pe care ar fi putut sa il detina pentru turmele lor, este larg dezbatuta intr-un reportaj al uneia dintre cele mai cunoscute institutii de presa din lume.

Sub titlul "O noua amenintare in muntii Transilvaniei", BBC relateaza despre traditia transhumantei care este in continuare practicata in tara noastra.

"Ciobanii spun insa ca o lege care le limiteaza numarul de caini ciobanesti pe care ii pot folosi le-ar putea ameninta modul de viata", se arata in articol.

Ministrul Agriculturii ii linisteste pe ciobani: Puteti avea oricati caini vreti

In cadrul reportajului sunt inclusi cativa ciobani romani - familia Ion si Lenuta, care obisnuiau sa parcurga distante lungi in fiecare an cu oile in transhumanta, si Dumitru Ciorgaru.

"Romania este una dintre putinele tari din Europa unde transhumanta este in continuare practicata, insa traditia este pe cale de disparitie. Noi drumuri construite si imprejmuirea proprietatilor private dupa caderea comunismului au facut ca parcurgerea sutelor de kilometri sa fie mai dificila, chiar periculoasa", se arata in articol, Ion adaugand ca oile trebuie plimbate dintr-un loc in altul noaptea, pentru a se evita orice problema.

Dupa doua luni, Guvernul a cazut la pace cu ciobanii (Video)

Lucy Ash, autoarea articolului, s-a declarat surprinsa sa vada multe masini luxoase in acele parti izolate ale Transilvaniei, explicand insa ca, inca din perioada comunista, Poiana Sibiului sau Jina au fost faimoase pentru ca acolo traiau ciobani instariti.

"Acele sate de deal au scapat de colectivizare si de unele taxe in perioada lui Ceausescu, in timp ce guvernul oferea garantia anumitor preturi pentru laptele, carnea si lana ciobanilor. Astfel, aceste comunitati au inflorit, in timp ce marea parte a romanilor se confruntau cu rafturi goale la magazine si cu intreruperi ale curentului electric.

Un cioban si-a construit o piscina din marmura neagra, pe care a umplut-o cu benzina, deoarece aceasta era rationalizata in acea perioada. Oamenii din satele mai sarace de jos erau atat de impresionati de casele de caramida, incat spuneau ca 'merg in America' atunci cand mergeau in vizita la ciobanii din deal", spune autoarea.

Galceava pe numarul de caini de la stana continua: Ciobanii ameninta cu noi proteste

Aceasta continua, evocand nevoia ciobanilor de caini, care sa ii protejeze de ursi, din moment ca Carpatii reprezinta locul in care traiesc cei mai multi ursi bruni din Europa, care deseori ataca turmele de oi. Dumitru a fost atacat de un urs intr-o noapte, insa cainii l-au alungat inainte ca animalul sa il sfasie pe cioban.

Revenind la legea privind limitarea numarului de caini la o turma, autoarea sustine ca a aflat ca doua treimi dintre parlamentarii romani sunt vanatori si, potrivit acestora, cainii ciobanesti ataca porcii mistreti sau caprioarele.

"Cum pot ei sa-mi spuna de cati caini am nevoie? Ei nu stau toata noaptea afara in frig. Vanatorii aia doar vin si impusca, se distreaza si mananca bine. Ei nu stiu ce munca grea este. (...) Parlamentarii nostri sunt ca acei ursi rai", mai spune Dumitru.

Citeste si:
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funția din care a fost înlocuit era...
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...