Razboiul vanatorilor cu ciobanii. Incercam si cu bun simt?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 17:13
8802 citiri
Razboiul vanatorilor cu ciobanii. Incercam si cu bun simt?

Prevederile din Legea Vanatoriii care au adus ciobanii la Bucuresti sunt puse pe bara pana la sfarsitul lunii aprilie de Guvern, timp in care Parlamentul este invitat sa clarifice lucrurile.

Si cred ca esential ar fi sa o faca pornind de la un imperativ general valabil - bunul simt si de la obligatia de a-i consulta in primul rand cei pe vizati, adica pe ciobani, nu numai "masele de vanatori in crestere".

In privinta numarului de caini, in primul rand, trebuie vazut de ce e necesara limitarea lui. Avem o problema reala in privinta cainilor prea multi, eventual prost hraniti, care se salbaticesc prin paduri si devin un pericol pentru ecosistem?

Eu nu am informatii in acest sens, dimpotriva stiu ca oierii au mare grija de cainii lor, pe care ii controleaza foarte bine si care sunt principalele lor ajutoare si principalii lor aparatori.

Dar daca ajungem la concluzia dovedita ca e totusi o problema, asa cum sustine Societatea Ornitologica Romana, atunci macar sa stabilim criterii de limitare convenite cu ciobanii, in functie de nevoile lor reale, nu aruncate pe hartie dupa cum ii tuna unuia sau altuia.

Cine sa stie mai bine decat ciobanii de cati caini are nevoie o turma in functie de dimensiunea ei, de forma de relief, chiar in functie de regiunea tarii (nu peste tot sunt lupi si ursi, de exemplu)?

In chestiunea pasunatului, iarna am vazut ca exista o categorie speciala de aparatori ai reglementarii care invoca argumente ecologiste si chiar legislatia din alte tari UE: este normal ca ciobanii sa nu poata scoata oile la pascut intre decembrie si aprilie pentru a da timp ierbii sa se regenereze si, de aceea, in mai toate tarile UE exista norme impotriva pasunatului extensiv.

Pana la un punct argumentul sta in picioare. E nevoie de protejarea mediului. Dar as pune doua amendamente importante.

Pe de-o parte, nu exista o directiva europeana general valabila la nivel UE in aceasta privinta. Exista insa niste recomandari, precum Regulamentul (CE) nr. 834/2007, pe care tinerea orilor in staul din decembrie in aprilie mi se pare ca mai degraba le incalca: "animalele au acces permanent la zone in aer liber, de preferinta pasuni, ori de cate ori conditiile meteorologice si starea solului permit acest lucru, cu exceptia cazurilor in care se impun restrictii si obligatii legate de protectia sanatatii umane si animale in temeiul legislatiei comunitare".

Fiecare tara a reglementat cum a considerat cu cale chestiunea si asa trebuie sa faca si Romania, luand in calcul ca oieritul este la noi nu numai o activitate economica, ci si una dintre traditiile cele mai vechi, o marca istorica a acestui popor. Miorita nu este despre protectia mediului.

Asta nu inseamna desigur ca mediul nu trebuie protejat. Dar oare in aceasta chestiune nu e un pic de exagerata?

Pasunatul iarna in zonele mai joase, la ses sau deal, nu a fost inventat acum. Este o regula de cand oieritul. Daca el era atat de daunator pentru mediu incat sa impuna masuri de protectie, ma gandesc ca dupa sute de ani de pasunat excesiv nu am mai fi avut ce proteja. Erau terminate demult toate pajistile.

Si nu inteleg cum se face ca problema a devenit acuta tocmai acum cand efectivele de oi si vaci s-au injumatatit fata de 1990.

In plus, primii interesati ca iarba sa se refaca in mod corespunzator sunt chiar ciobanii, care isi scot turmele la pasunat an dupa an in acelasi loc. Daca il pustiesc, ce fac dupa aceea? Sa stiti ca nimeni n-are mai multa grija de mediu decat cei a caror viata depinde de el.

Cu atat mai mult ca este vorba despre pasuni care apatin unor proprietari, fie ca e vorba despre ciobanii insisi, fie de cei cu care ciobanii incheie o intelegere, scrisa sau nu, pentru a le permite intrarea cu turmele.

Deci nu este pusa in pericol nicio proprietate obsteasca si nu stiu cat de constitutional este sa limitezi exercitarea dreptului de proprietate fara sa ai un argument foarte solid. Argument pe care sute de ani de transhumanta nu l-au oferit.

Mi s-a explicat insa alt argument de catre oamenii care lucreaza in domeniu: daca turmele nu mai ies la pasunat, nu mai ies nici cainii si nu mai reprezinta o concurenta pentru pusca vanatorului cand e vorba de iepuri, dropii sau mai stiu eu ce animale mici. Si inteleg ca Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania se chinuie demult sa introduca aceasta limitare a pasunatului.

Aplicarea ei ar avea efecte globale nu numai asupra ciobanilor. Sigur ca hrana oilor tinute in staul din decembrie pana in aprilie ar ridica substantial costurile ciobanilor, mai ales dupa verile secetoase.

Aceasta crestere a costurilor unde credeti ca se va vedea imediat? In pret, evident. Sau le hranim cu chimicale la pret mai mic, dar asta vom si manca in timp ce aparam cu pieptul gol ecologismul.

Si daca telemeaua din piata se scumpeste foarte mult, oare cine castiga? Marii procesatori de lapte si importatorii de branzeturi, ma gandesc. Iar noi mai dam o lovitura produselor romanesti, satului romanesc si traditiilor.

Si ma mai intreb ceva? Oare cine distruge mai mult mediul, turmele care pasuneaza iarna sau drujbele care intra in continuare nestingherite in paduri? Ciobanii sau braconierii pe care nu ii vad vizati de masuri extreme?

Cred ca mediul trebuie protejat, dar totodata cred in justa masura, in bunul simt si nu pot acepta absolutizarile care mai si ascund tot de felul de interese cu mult mai nocive decat cele pe care le ingradesc normele excesive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lege vanatoare caini pasunat , #ciobani