Efectele incalzirii globale: Cornul Africii, din ce in ce mai arid

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 14:48
3917 citiri
Efectele incalzirii globale: Cornul Africii, din ce in ce mai arid
Foto: Hepta.ro

Cornul Africii este din ce in ce mai arid pe masura ce creste incalzirea globala, estimeaza un studiu american care contrazice previziunile anterioare privind un climat mai umed in aceasta regiune volatila lovita de crize cronice legate de seceta, relateaza AFP.

Potrivit geofizicienilor de la Universitatea din Arizona si Universitatea Columbia din New York, al caror studiu a fost publicat vineri in revista americana Science Advances, aceasta parte a Africii s-a uscat pe fondul incalzirii globale care s-a produs in secolul trecut intr-un ritm fara precedent.

Aceasta regiune sufera de decenii de secete devastatoare frecvente, spun cercetatorii. Partea de est a Cornului Africii, care include Somalia, Djibouti si Etiopia, va primi treptat din ce in ce mai putine precipitatii in timpul sezonului crucial de ploi din martie pana in mai, facand sa creasca temerile privind o intensificare a tensiunilor regionale.

Aceasta proiectie contrazice modelele climatice potrivit carora, dimpotriva, incalzirea globala va aduce mai multe precipitatii primavara.

"Datele paleoclimatice din ultimii doua mii de ani indica faptul ca aceasta zona din Africa este mai arida cand planeta este mai calda si mai umeda atunci cand Pamantul este mai rece", explica Jessica Tierney, profesor de geofizica la Universitatea din Arizona.

Oamenii de stiinta au analizat mostre de sediment marin din Golful Aden, datand de 40.000 de ani. Straturile sedimentare sunt atat de bine conservate in mostra analizata incat cercetatorii au putut sa se intoarca in timp deceniu cu deceniu.

Temperaturile au fost calculate prin analiza substantelor chimice lasate in sedimente de microorganisme marine numite Archaea.

Pentru a urmari nivelurile de ariditate, cercetatorii au analizat acizii grasi proveniti din uleiul din frunze de plante terestre. Cand climatul este mai uscat, acesti acizi au un continut mai ridicat in deuteriu (hidrogen greu).

Desi Cornul Africii a cunoscut o perioada de umiditate destul de lunga in timpul micii ere glaciare din 1450 pana in 1850, oamenii de stiinta au constatat o crestere semnificativa a acestui izotop de hidrogen in secolul XX, indicand in mod clar un climat devenit mai arid.

Aceiasi geofizicieni au demonstrat intr-o cercetare anterioara ca Sahara, care a fost verde in trecut, cu precipitatii regulate, s-a uscat dintr-o data, intr-un secol sau doua, in urma cu aproximativ 5.000 de ani, si nu treptat, asa cum credeau multi oameni de stiinta.

Studiul ofera noi dovezi ca schimbarile climatice pot sa apara brusc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cornul Africii schimbari climatice, #Cornul Africii clima arida , #clima