La 20:30 stingem lumina, pentru o ora. O fac si Empire State Building, Big Ben, Turnul din Pisa

Sambata, 25 Martie 2017, ora 20:00
5628 citiri
La 20:30 stingem lumina, pentru o ora. O fac si Empire State Building, Big Ben, Turnul din Pisa
Foto: Facebook Earth Hour

Sambata, la ora 20.30, are loc "Ora Pamantului", care consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora.

Daca toti romanii ar inchide pentru o singura ora lumina, cantitatea de energie economisita ar fi suficienta pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an intreg, potrivit datelor E.ON Energie.

Sau, daca in toate gospodariile romanilor s-ar stinge luminile timp de o ora, s-ar putea economisi conform estimarilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon. Am da Pamantului o ora in care sa respire mai usor.

Se stinge lumina in toata lumea

Sydney a inceput turul mondial al mobilizarii impotriva incalzirii climatice, stingand lumina in cladirea Operei, precum si in portul orasului, cu ocazia "Earth Hour".

De la New York la Paris, orase si monumente din lume vor stinge din nou luminile in cadrul unui demers din 2007, care indeamna la actiune impotriva consumului excesiv de resurse energetice.

Ora Pamantului a avut loc pentru prima data la Sydney si a devenit un fenomen mondial.

Incalzirea globala a avansat, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF), ONG-ul care organizeaza acest eveniment.

"Am lansat Ora Pamantului in 2007 pentru a arata conducatorilor lumii ca cetatenii sunt preocupati de schimbarile climatice. Acel moment simbolizeaza astazi o miscare mondiala, amintind cat conteaza cetatenii", a subliniat Siddarth Das, director "Earth Hour".

Un numar mare de monumente vor stinge luminile: Empire State Building, piramidele egiptene, cladirea Kremlinului, Acropole, Big Ben si Parlamentul britanic, Moscheea Albastra din Istanbul, podurile de pe Bosfor, Burj Khalifa din Dubai, Bazilica Sfantul Petru si Turnul din Pisa, Alhambra din Granada sau cladirea televiziunii chineze din Pekin.

La Paris, luminile din Turnul Eiffel se vor stinge timp de 5 minute, in prezenta campionilor sportivi ambasadori la candidatura capitalei franceze pentru Jocurile Olimpice din 2024. Primariile vor stinge de asemenea luminile la Cayenne si in Noua Caledonie.

Fiecare poate sustine miscarea, de la distanta, prin Facebook si site-ul www.earthhour.org/climateaction, actualizandu-si news feed-ul.

Incalzirea globala cunoaste un ritm alert, generat de combustiile de energii (gaz, carbune, petrol). Vara anului 2016 a fost cea mai calduroasa inregistrata vreodata pe planeta, marcand al treilea record anual consecutiv de caldura.

Institutii care inchid lumina in Romania

Ora Pamantului va fi marcata, anul acesta, in Bucuresti, prin mai multe activitati, iar iluminatul exterior al palatelor Cotroceni, Parlamentului si CFR va fi intrerupt intre orele 20.30 si 21.30.

Anul acesta, la implinirea a 10 ani de la debutul miscarii Ora Pamantului, mesajul si indemnul initiatoarei campaniei, World Wide Fund for Nature (WWF), pentru comunitatea din Romania este "Daruieste naturii energia ta!".

In sprijinul miscarii globale, Administratia Prezidentiala va intrerupe iluminatul interior si exterior al Palatului Cotroceni timp de 60 de minute. Prin acest demers, transmite institutia prezidentiala, isi doreste sa aduca in atentia publicului importanta constientizarii impactului negativ pe care consumul excesiv de resurse energetice il are asupra mediului inconjurator.

Prin acest demers, Administratia Prezidentiala promoveaza lupta impotriva schimbarilor climatice si un comportament responsabil si proactiv in protejarea mediului natural.

Si Palatul Parlamentului va marca Ora Pamantului. Luminile exterioare vor fi stinse sambata, in acelasi interval orar, pentru sustinerea evenimentului.

Camera Deputatilor a derulat, in parteneriat cu organizatia internationala WWF, inca din 2009, proiectul "Parlamentul Romaniei - o cladire verde". Prin masurile implementate inca din 2007, Palatul Parlamentului economiseste aproximativ 4.200.000 Kw/an, ceea ce reprezinta o reducere a costurilor de 730.000 de euro in fiecare an.

Ministerul Transporturilor va stinge atat luminile exterioare, cat si cele interioare ale Palatului CFR. In plus, vor fi deconectate echipamentele electronice care nu impiedica desfasurarea activitatii si asigurarea securitatii.

Compania Telekom anunta ca sambata, in intervalul orar 20.30 - 21.30, toate luminile, cu exceptia celor legate de securitate, vor fi stinse in sediile principale ale companiei - City Gate, Sema Parc, Palatul Telefoanelor si Lamda Business Center.

Discovery Channel Romania intrerupe programul timp de o ora

Discovery Channel Romania se alatura miscarii de mediu Ora Pamantului/ Earth Hour, initiata de World Wild Fund for Nature (WWF) si sarbatorita la nivel global in ultima sambata din luna martie. Asadar, isi va intrerupe programul in intervalul orar 20.30 - 21.30, cand pe ecran va rula un mesaj special care va incuraja telespectatorii sa stinga lumina.

Inainte si dupa eveniment, vor fi difuzate doua documentare care dezbat problema resurselor planetei Pamant si a impactului omului asupra biodiversitatii.

In aer liber, de Ora Pamantului

Bucurestenii pot sa petreaca in aer liber, cu ocazia Orei Pamantului, incepand cu ora 17.00, in Parcul Izvor, unde vor avea loc activitati pentru copii, dar si in intervalul orar 20.30 - 21.30, cand va fi organizat un tur cu bicicletele, pe traseul Parc Izvor - strada B.P. Hasdeu - Splaiul Independentei - Stirbei Voda - Berzei - Calea Grivitei - Dacia - Romana - Universitate - Unirii - Splaiul Independentei - Natiunile Unite - Izvor.

Campania Ora Pamantului/ Earth Hour a insemnat, anul trecut, un numar record de 178 de tari participante, peste 400 de monumente si repere geografice implicate si peste 1,2 milioane de ambasadori din intreaga lume care si-au aratat sprijinul fata de aceasta miscare.

Ora Pamantului a fost marcata, pentru prima oara, pe 31 martie 2007, in Sydney, Australia, si este cel mai mare eveniment international care atrage atentia asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale, incalzirea globala.

In Romania, se sarbatoreste din anul 2009, tara noastra devenind astfel parte dintr-o comunitate globala de peste doua miliarde de oameni.

"Ora Pamantului este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze ce rol important avem in protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenta in mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia in mod eficient", a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie Romania.

Un bec clasic de 100 KWh consuma anual 100 W, dar din aceasta cantitate doar 6% este transformata in lumina, restul de 94% se pierde, spun oficialii companiei.

"De aceea, este de preferat sa trecem de la aceasta varianta ineficienta la iluminatul inteligent cu LED-uri, care consuma doar 20% din energia pe care o foloseste un bec clasic", adauga acestia.

Incarcatoarele lasate in priza consuma energie chiar daca nu ne incarcam telefonul, la fel si aparatele electrocasnice lasate in stand by. In plus, un sfert din consumul de curent din gospodarie este dat de functionarea frigiderului, iar 10% de masina de spalat.

PNL îi cere lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul „blocat la Comisia juridică”, care ar fi prevenit scandalul Nordis
PNL îi cere lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul „blocat la Comisia juridică”, care ar fi prevenit scandalul Nordis
PNL îi solicită preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să ceară colegilor săi deputaţi să voteze de urgenţă proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care dacă nu ar fi fost blocat de...
Ciolacu respinge ideea fraudării alegerilor de către PSD. Argumentul său este ministrul de Interne PNL Cătălin Predoiu
Ciolacu respinge ideea fraudării alegerilor de către PSD. Argumentul său este ministrul de Interne PNL Cătălin Predoiu
Premierul Marcel Ciolacu crede că fraudele electorale nu mai sunt posibile în România anului 2024. Președintele PSD susține că discuțiile despre fraudarea alegerilor nu-și au locul în...
#Ora Pamantului inchis lumina , #clima
  1. Ce șanse are Mircea Cărtărescu să ia Premiul Nobel pentru Literatură. Scorul caselor de pariuri
  2. Cozi interminabile şi criză de combustibil în SUA. Mii de persoane fug din calea uriaşului uragan Milton. Imagini spectaculoase văzute din spațiu VIDEO
  3. Veste bună! Aceste medicamente vor fi incluse pe lista celor gratuite sau compensate: ”Pot salva zeci de mii de vieți”
  4. Reuniunea de la Ramstein privind Ucraina a fost amânată. Care este motivul?
  5. Jurnalista agresată de soții Șoșoacă, implicată într-un incident în Liban. Șoferul echipei a murit VIDEO
  6. Klaus Iohannis după ieșirile antisemite ale Dianei Șoșoacă: "Derapajele, intoleranţa şi discriminarea să fie condamnate"
  7. O mașină înghițită de o groapă în asfalt în Capitală. Reacția Primăriei VIDEO
  8. Zelenski participă la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. Ce speră să obțină liderul de la Kiev
  9. Dezvăluiri din America: Joe Biden acuză de la Casa Albă un fost președinte SUA de pierderea Crimeei în favoarea lui Putin
  10. Soluția pentru doborârea dronelor rusești care survolează România. MApN a publicat proiectul de lege care ar rezolva situația