Boc isi asuma Codul Muncii - Opozitia depune motiune de cenzura

Marti, 08 Martie 2011, ora 07:45
1582 citiri
Boc isi asuma Codul Muncii - Opozitia depune motiune de cenzura
Foto: bzi.ro

Premierul Emil Boc prezinta marti plenului reunit al Parlamentului proiectul Codului Muncii asupra caruia, in numele Guvernului pe care il conduce, isi angajeaza raspunderea.

Dezbaterile publice si negocierile dintre Executiv, sindicate si patronate asupra Codului Muncii au fost tensionate, majoritatea partenerilor sociali declarandu-se nemultumiti de forma proiectului asumat de Guvern. Cu toate acestea, Executivul a adoptat pe 28 februarie Codul Muncii, intr-o sedinta speciala de Guvern, si l-a inaintat Parlamentului.

Premierul Emil Boc a explicat, la acel moment, ca printre modificarile esentiale ale Codului Muncii se numara prioritatea acordata criteriilor de performanta in fata celor de ordin social atunci cand se fac concedieri colective, dar si introducerea de sanctiuni aspre pentru munca la negru.

In cadrul unei sedinte de guvern tinuta luni seara, Executivul a adoptat si opt amendamente la Cod, dintre cele propuse de parlamentarii din Coalitie. Astfel, angajatorii care au recurs la concedieri colective sunt obligati sa acorde prioritate la angajare, in limitele unui interval de 45 de zile de la concediere, salariatului concediat anterior pentru a fi angajat pe postul reinfiintat fara examen, concurs sau perioada de proba. In Codul Muncii adoptat in 2003, acest interval era de nu mai putin de noua luni, insa proiectul aprobat initial de catre Guvern il elimina complet.

Opozitia depune motiune de cenzura

Opozitia a anuntat ca va depune o motiune de cenzura, cel mai probabil imediat dupa angajarea raspunderii Guvernului. Textul ei ar putea fi dezbatut si supus votului in cursul saptamanii viitoare, pe 16 martie.

De mentionat ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat luni ca in plenul comun de marti, pe tema angajarii raspunderii pe Codul Muncii, sa nu participe din balcoane decat jurnalistii, nu si cetatenii care ar solicita acest lucru, aceasta ca masura de siguranta.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#angajare raspundere Codul Muncii, #Guvern angajare codul muncii , #Codul Muncii