Hossu, despre greve, Vanghelie, Vintu si promisiunile USL - TV Ziare.com

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 11:50
2598 citiri
Hossu, despre greve, Vanghelie, Vintu si promisiunile USL - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune ca noul Cod al Muncii pe care Guvernul isi va asuma raspunderea este "o dereglementare generala" care serveste doar "speculatorilor" si nemultumeste profund atat patronatele, cat si sindicatele. Prin urmare, circa 100.000 de protestatari vor iesi in strada in ziua votului in Parlament.

"Codul Muncii va fi o dereglementare generala, care va presa indeosebi salariatii, ei se vor transforma pas in pas in niste sclavi. Lucrurile, din punctul de vedere al speculatorilor, vor merge excelent(...) Vom fi ca niste mici chinezi care in momentul in care vor carai vor fi pusi la zid si impuscati", a declarat Bogdan Hossu intr-o emisiune la TV Ziare.com.

Vezi inregistrarea integrala a emisiunii

Liderul Cartel Alfa a precizat ca exista proteste in fiecare zi, in intreaga tara, dar greva generala va fi declansata dupa mitingul de proportii din 14 martie, cand peste 100.000 de sindicalisti sunt asteptati sa protesteze in Bucuresti, in fata Palatului Parlamentului, pentru a-i convinge pe senatori si pe deputati sa nu voteze noul Cod al Muncii.

"Constitutia Romaniei, care garanteaza negocierea si aplicarea contractelor colective de munca, este incalcata. Au modificat articolul 1, spunand ca nu mai garanteaza Codul Muncii drepturile individuale si colective. Au introdus un articol special care prevede ca orice contract colectiv se incheie pe 31 decembrie. Este clara dorinta acestui Guvern de a elimina contractele colective", a aratat Bogdan Hossu, aducand si alte argumente impotriva noului proiect legislativ.

Acesta a mai explicat ca masuri de austeritate se iau in multe tari, dar diferenta intre Romania si alte state este ca nivelul de plecare este diferit.

"Problema flexisecuritatii se pune la nivel european, dar au un sistem de securitate de cinci-sase ori mai puternic si din acest punct de vedere problema flexisecuritatii tine de competitivitate. La noi problema nu mai este de competitivitate, ci de dumping social", a mai spus Hossu.

Aruncatul cu pietre vine din Biblie

Intrebat de cititorii Ziare.com ce a fost cu amenintarile lansate la adresa Guvernului si invitatia adresata oamenilor de a arunca cu pietre in Palatul Victoria, Bogdan Hossu a explicat : "Aruncatul cu pietre vine din Biblie. Cand trebuie denigrata o persoana,ea trebuie pusa la zid si aruncat cu pietre. E un simbolism. De obicei incerc sa fiu ponderat, dar e anormal ca dupa un efort facut timp de 2 saptamani in care in nenumarate intalniri am stat de la 3 la 9 ore sa discutam, sa argumentam, si raspunsul in general a fost: 'O sa ne mai gandim sau nu suntem de acord', cand costati ca ai reusit sa convingi patronatele si guvernul spune 'Nu ma intereseaza acordul vostru si revenim la vechiul text', evident esti putin enervat si putin revoltat de lipsa de intelegere a unei constructii de stabilitate si predictibilitate(...)Iti pui intrebarea 'Cine pe cine reprezinta?'".

FMI si multinationalele conduc Romania

Liderul Cartel Alfa si-a exprimat convingerea ca actuala Putere nu va reusi sa implementeze acest nou Cod al Muncii, considerand actiunea Guvernului Boc drept "o fortare", care, in timpul cel mai scurt, la presiunea exterioara a uniunilor sindicale la care formatiunile din Romania sunt afiliate, va fi refacuta de actualul sau de viitorul Executiv.

"Autorul moral al acestui cod sunt in general companiile straine multinationale care au facut si fac o presiune constanta asupra guvernantilor. Avem informatii ca s-a facut un troc ca daca vor face aceste modificari vor aduce investitii, ceea ce e fals, si ca vor sponsoriza campaniile lectorale, ceea ce s-a dovedit in ultimii 5 ani de zile", a mai acuzat Hossu, fiind de acord, partial, cu opinia unui cititor Ziare.com, potrivit caruia FMI si multinationalele conduc Romania in prezent, avand interesul de "a-si maximiza profiturile obtinute".

"Am impresia ca Romania este un experiment din toate punctele de vedere, faptul ca FMI practica in Romania anumite lucru anormale in relatia cu statele membre este o premisa asupra acestei idei", a mai subliniat el.

USL se angajeaza sa modifice Codul Muncii imediat dupa preluarea puterii

In aceste conditii, prin protocolul semnat luni cu PSD, PNL si PC, toate confederatiile sindicale si trei dintre patronate au parafat o intelegere potrivit careia USL va sustine in Parlament propunerea de Cod al Muncii asupra careia au cazut de acord patronatele si sindicatele, propunere respinsa de Guvernul actual.

"Protocolul cu USL contine un singur lucru: ca USL se angajeaza sa promoveze ca propunere in Parlament varianta agreata si angajamentul lor ca, daca vor veni la putere, cand vor veni, prima miscare va fi modificarea Codului Muncii", a declarat liderul Cartel Alfa.

Intrebat de cititori daca in acest mod nu se amesteca activitatea sindicala cu cea politica, Hossu a explicat ca sindicatele nu au drept de initativa legislativa si de aceea sunt nevoite sa utilizeze partidele politice "ca o platforma pentru modificarea cadrului legislativ".

La aniversarea lui Marian Vanghelie au mers toti liderii de confederatii sindicale

In acest context, liderul Cartel Alfa a fost intrebat de ce a participat la petrecerea aniversara a presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. "Dintr-o obligatie, tinand cont ca membrii nostri de sindicat au legaturi puternice si mi s-a cerut in mod expres o sustinere de minim de dialog cu Marian Vanghelie ca primar responsabil de sectorul 5(...)Nu stiu de ce e o problema deosebita, intrucat au mers toti liderii de sindicat de la toate confederatiile sindicale", a explicat Hossu, dezvaluind ca invitatia la petrecerea lui Vanghelie a fost lansata chiar la finalul semnarii protocolului cu USL, luni dupa amiaza, la Palatul Parlamentului.

Vanghelie, sarbatorit de Eugen Simion, Emil Hurezeanu si Ion Iliescu (Video)

Bogdan Hossu a fost intrebat de cititori si despre veniturile sindicatelor si despre scandalurile in care sunt implicati multi lideri sindicali din cauza averilor impresionante. El a explicat ca in nicio tara sindicatele nu isi expun veniturile, pentru ca "ele reprezinta in general fondurile de greva si capacitatea de a sustine miscarile de strada".

Mafia transpartinica: Domnul Vintu a avut si are salariati de la toate partidele politice

In schimb, Hossu a recunoscut ca "nu exista padure fara uscaturi" si ca unii lideri sindicali au probleme de credibilitate, dar a facut referire si la "mafia transpartinica", cu o trimitere neasteptata la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

"Problema mafiei e transpartinica si acest lucru se vede structural. De exemplu, domnul Vintu a avut si are salariati de la toate partidele politice si ii plateste structural pe toti, ca independent de cine vine la putere el sa fie protejat ca atare. S-a si vazut ca actiunea penala care trebuia sa se faca nu s-a facut corect de-a lungul timpului(...)La final, chiar daca se pronunta justitia, a decazut din dreptul constitutional si abaterea nu mai poate fi sanctionata", a declarat Hossu.

In incheiere liderul Cartel Alfa si-a exprimat convingerea ca exista "o campanie de distrugere a sindicatelor" in conditiile in care in Romania "avem elemente ale unei parti de dictatura", lucru care reiese clar din faptul ca institutia Parlamentului nu mai este folosita ca platforma de dezbatere publica, atributiile lui fiind preluate in buna masura de Guvern.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#proteste sindicate Codul Muncii, #USL codul muncii, #protocol USL sindicate , #Codul Muncii