Miting in Bucuresti: Cata ura incape pe metru patrat! - Foto-Reportaj Ziare.com

Joi, 17 Martie 2011, ora 00:02
19129 citiri
Miting in Bucuresti: Cata ura incape pe metru patrat! - Foto-Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com/Alexandra Ion

"Acest miting relanseaza lupta sindicala", spunea unul dintre vorbitorii veniti in fata sindicalistilor la mitingul de miercuri, 16 martie, din Piata Constitutiei. "Trebuie sa aparam Codul Muncii", a continuat acesta. "Suntem aici pentru ca nu vrem schimbarea Codului Muncii, care este ultima povara pe care Guvernul Boc o arunca in sarcina oamenilor multi!".

Multimea freamata, striga, flutura steaguri. Codul Muncii? Dar nu pentru Codul Muncii au venit oamenii in piata. Miile de sindicalisti si de oameni simpli veniti in Piata Constitutiei nu s-au trezit cu noapte in cap, nu s-au chinuit prin trenuri ponosite si autocare bune de casat ca sa strige impotriva Codului Muncii.

Ei au venit sa strige la Boc, la Basescu si la Udrea. Ei au venit impinsi de ura, de chinul zilei de maine, chin care nu se mai termina de doi ani incoace. Codul Muncii este un pretext! Un pretext pentru ca ei sa se adune si sa strige cu putere, cat se poate de tare "Jos Basescu!", "Jos Guvernul Boc!".

Nu era nevoie de nicio pregatire. Nu era nevoie de vorbitori, nu era nevoie de muzica, de imn, nu era nevoie de nimic. Era suficient sa fie lasati sa strige: "Jos Basescu!", "Jos Boc". Pentru asta au venit!

Cei mai multi dintre ei habar nu au ca drepturile lor de lucratori, de salariati sunt aparate de un Cod al Muncii. Si habar nu au ca drepturile pe care le aveau pana acum, chiar daca cele mai multe dintre ele doar la nivel teoretic, vor fi sterse prin "vointa politica a Guvernului Boc". Ei stiu ca traiesc prost, din ce in ce mai prost, ca nu mai au speranta si ca singurul lucru care ii mai scoate din amorteala saraciei este mitingul unde pot striga, urla, huidui si scuipa cu gandul la Boc, la Basescu, la Funeriu, la Udrea!

Piata Constitutiei a fost plina azi! Nu stiu cati oameni au fost in piata. Si nici nu conteaza. Sa numere jandarmi - inutil de multi, inutil de vigilenti, inutil de mobilizati, si inutil de bine echipati.

Stiu insa ca toti cei care au venit in Piata Constitutiei urasc! Isi urasc conducatorii! Ii urasc cu patima. Ura lor a devenit in sine un scop, o cauza, un pretext.

Liderul de sindicat al militarilor disponibilizati a chemat la revolutie. Si nu a fost un mesaj voalat, ci unul foarte clar si foarte bine articulat. Oamenii au raspuns cu o intensitate care ar trebui sa le dea fiori si lui Boc si lui Basescu. Un altul, ironic a cerut un moment de reculegere pentru Boc si Basescu "doi romani plecati dintre noi".

Multimea a huiduit, a fluierat inflacarata. Orice referite la detaliile tehnice ale Codului Muncii facea ca piata sa devina apatica, orice referire la Basescu, Boc si Udrea electriza multimea. Miile de sindicalisti au scandat cu patos celebra lozinca "Iesi afara... ". Si de data aceasta nimeni nu si-a aruncat cascheta.

Asa ca, pentru binele lor, guvernantii ar trebui sa ia in seama, nu protestul impotriva Codului Muncii, ci ura oamenilor. Pentru cei mai multi dintre romani ura impotriva guvernantilor a devenit un stil de viata. Sigur, se vor gasi voci care sa spuna ca in Piata Constitutiei au venit doar 10.000 de oameni. Si ca ei sunt prea putini pentru a da pulsul natiei. E posibil! Dar si foarte riscant! Pentru guvernanti.

Si nu este exclus sa asistam si la o renastere a miscarii sindicale, atat de visata si sperata de vorbitorii de la mitingul de miercuri, tocmai pentru ca Boc vrea sa dea acestora lovitura de gratie. O prima dovada! Mitingul celor cinci confederatii sindicale a fost cel mai bine organizat din ultimul an.

A fost primul miting in care nu au fost niciun fel de incidente, niciun fel de situatii speciale, nicio bataie, nicio altercatie intre sindicalisti si jandarmi. Doar unitate si ura!

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#miting Bucuresti Codul Muncii, #Codul Muncii asumare raspundere, #sindicate proteste , #Codul Muncii