Noul Cod al Muncii, intre sperante si bataia pasului pe loc Opinii

Sambata, 19 Martie 2011, ora 10:20
4582 citiri
Noul Cod al Muncii, intre sperante si bataia pasului pe loc Opinii
Foto: incont.ro

Asumarea de catre actualul Guvern a proiectului noului Cod al Muncii a fost un nou motiv (daca nu cumva doar un nou pretext) ca Opozitia sa isi arate muschii.

Faptul este ca, actuala Opozitie, reunita sub genericul vremelnic USL, face ce face si incearca sa induca idea ca "asa nu se mai poate, poporul nu mai suporta"... etc. Daca acest gen de limbaj pentru latura declarat de stanga a acestei aliante este un lucru firesc, mai greu de inteles este insa ce a mai ramas din ideile liberale inregimentate astazi sub steagul populismului...

Lasand insa "politicienii de profesie" si speculatiile la o parte, ma intreb totusi cati dintre cei ce contesta noul Cod al Muncii, au citit din scoarta in scoarta ce prevede acesta. Asa cum ma indoiesc ca toti cei ce (iertata-mi fie parafrazarea lui Gabriel Liiceanu) "au ramas incremeniti in vechiul Cod al Muncii" chiar cunosc toate binefacerile acestuia.

Daca pot intelege nemultumirile liderilor de sindicat care isi vad amenintate privilegiile, imi este mai greu sa inteleg nemultumirea unui om obisnuit care contesta - cred eu - fara sa stie ce. Astfel, ce il poate nemultumi pe un om onest in proiectul noului Cod al Muncii care prevede ca "angajatorul este obligat sa tina evidenta orelor de munca ale fiecarui salariat si sa o puna la dispozitia inspectorului de munca atunci cand i se cere, altfel risca o amenda intre 1.500 si 3.000 de lei"?

Exista, desigur, si un punct mai fierbinte care ii poate pune pe ganduri - as aduga eu - mai ales pe angajatii neperformanti. Astfel: "angajatorul va putea tine in proba succesiv, pe acelasi post, oricate persoane doreste, iar angajatii vor fi evaluati, dar si concediati (inclusiv colectiv), pe baza unor criterii si obiective de performanta individuala".

"Aici este loc de abuzuri din partea angajatorului", au obiectat vehement contestatarii. Ei au dreptate doar in parte. La intreprinderile de stat, intr-adevar, acest lucru ramane din pacate posibil. Intre un angajat performant si o ruda aproiata, la o eventuala restructurare, cei in primejdie nu vor fi neperformantii care au calitatea de rude cu angajatorul, ci ceilalti. Imi este greu sa cred insa ca un patron ai carui bani sunt in joc isi va permite sa pastreze in firma angajati neperformanti pe criterii de rudenie sau ochi frumosi.

Multe alte puncte ale noului Cod al Muncii pentru care Executivul si-a asumat raspunderea sunt desigur discutabile. M-as mai opri putin doar asupra a doua puncte sensibile, care ar fi motivul starnirii "maniei proletare" a protestatarilor.

Primul ar fi posibilitatea ca liderii sindicali sau reprezentantii salariatilor sa poata fi concediati in perioada mandatului de doi ani. Este lesne de inteles ca acest punct nu poate fi pe placul unui lider sindical. El si-ar dori sa ramana intr-o functie de conducere a sindicatului cat mai mult posibil si desigur candva, sa fie promovat - tot pe linie sindicala - cat mai sus. Sus sus de tot. Iar atunci cand ca reprezentant al unei asociatii sindicale va putea fi primit la negocieri cu guvernul, sa poata aspira - de ce nu - si la un fotoliu de ministru. Doar asa ceva nu ar fi o premiera!

Al doilea punct fierbinte ar putea fi cel in care se se specifica faptul ca reprezentantii sindicali trebuie sa fie persoane "cu capacitate deplina de exercitiu" (potrivit vechiului cod, singura conditie pe care trebuia sa o indeplinesti pentru a fi "uns ca reprezentatnt sindical" era sa ai 21 de ani si cel putin un an neintrerupt de munca la respectivul angajator). Poate si aici ar fi ceva de adaugat. Pe cat de ridicola mi se pare aceasta asa-zisa exigenta pe care o impunea vechiul cod, pe atat de ambigua mi se pare si noua conditie impusa. Ce inseamna pana la urma capacitatea deplina de exercitiu si cum poate fi ea stabilita?

Ramane de vazut daca si Curtea Constitutionala va valida acest proiect. Fapt este ca oricum societatea romaneasca a gasit un nou motiv de scindare.

Pe de o parte, reprezentantii patronatului - desi recunosc progresele pe care le va permite adoptarea noului Cod al Muncii - considera totusi ca acesta este totusi prea inflexibil in ceea ce priveste posibilitatea concedierii salariatilor necorespunzatori. De cealalta parte, reprezentantii sindicatelor trimit cu comparatiile acestui cod la epoca sclavagismului... Exagerare tipica sindicatelor, care se inscrie in nota sloganelor tipice anilor 90.

"Noi nu ne vindem tara", "Ei n-au mancat salam cu soia" sau "noi muncim, nu gandim" urlau liderii sindicali de atunci, la indemnul fostilor activisti de partid. Din pacate, aceste lozinci primitive continua sa mearga la inima unora. Si asta in ciuda faptului ca nu mai este mare lucru de vandut. Poate doar cu exceptia... promisiunilor desarte.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#miting codul muncii, #prevederi Codul Muncii, #Opozitie Codul Muncii , #Codul Muncii
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Ultima fraza mi-a placut cel mai mult: "nu mai este mare lucru de vandut. Poate doar cu exceptia... promisiunilor desarte." Sa nu fi stiut autorul articolului ca materialul numit "promisiuni desarte" reprezinta MARFA cea mai comercializata de politicieni?
V
valencia
rank 1
noul cod al muncii ar face bine sa faca binele pt care si-a asumat xeroxul raspunderea