Noul Cod al Muncii va intra in vigoare luni - vezi principalele modificari

Duminica, 01 Mai 2011, ora 14:08
5225 citiri
Noul Cod al Muncii va intra in vigoare luni - vezi principalele modificari

Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - intra in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat premierul Emil Boc.

Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii. Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", prevede noul Cod.

Premierul a avertizat firmele sa nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. "De aceea, eu atrag atentia in mod ferm tuturor acelora care, astazi, inca mai utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme nelegale cu privire la salariati, sa incheie contracte de munca, pentru ca noul Cod al Muncii prevede atat sanctiuni pecuniare, adica amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum si chiar posibilitatea sanctiunii penale", a mai afirmat primul-ministru, anuntand ca dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii va fi o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu este adoptata doar pentru a fi in Monitorul Oficial".

Tot noul Cod al muncii prevede, printre altele, ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, fata de cel mult 24 de luni pana acum.

O alta modificare este aceea ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30 de zile in vechiul Cod) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 pana acum).

In acelasi proiect se mentioneaza ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni si ca preavizul in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie (fata de cel mult 15 zile calendaristice pana acum), respectiv de 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere (fata de cel mult 30 de zile calendaristice).

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 in vechiul act normativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Codul Muncii, #codul muncii intra vigoare, #nou cod muncii, #modificari Codul Muncii , #Codul Muncii
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
90 DE ZILE PERIOADA DE PROBA???? BOC SI-A DEPASIT DE MULT PERIOADA DE PROBA , A DEMONSTRAT CA E CRET1N SI TREBUIA DAT AFARA. ROMANIA E O TARA CU FOARTE MULTE LEGI PE CARE NIMENI NU LE RESPECTA.