Ziare.com

Noutati despre concediu si salariu - Iohannis a promulgat modificarile la Codul muncii

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 17:20

   

Noutati despre concediu si salariu - Iohannis a promulgat modificarile la Codul muncii
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarile la Codul muncii referitoare la drepturile salariatului temporar si la durata concediului de odihna.

Seful statului a semnat marti decretul privind modificarile Legii nr. 53/2003 din Codul muncii, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

Proiectul de lege, initiat de 60 de parlamentari PSD si adoptat de Camera Deputatilor in decembrie anul trecut, stabileste introducerea a doua noi alineate.

Codul Muncii a fost modificat: Noutati importante legate de concediul de odihna

Astfel, aceste reglementari arata ca salariatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decat angajatul permanent care presteaza aceeasi munca, potrivit Mediafax.

"Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului", se precizeaza la alineatele 3 si 4.

Schimbari si la durata concediului

De asemenea, o alta modificare adusa legii (alineatul 5) prevede ca "in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate".

Totodata, alineatul 6 arata ca "salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical".

Modificarile, contestate de PNL

Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 din Codul Muncii, avand ca semnatari 60 de parlamentari PSD, a fost respinsa de Senat in aprile 2014 si adoptata ulterior, pe 3 decembrie anul trecut, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Pe 9 decembrie, PNL a sesizat Curtea Constitutionala in ceea ce priveste noile prevederi ale legii, insa magistraii CCR au respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate ridicata de liberali.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare pentru profesorul Iohannis!

Concediu fara plata luat de un tanar profesor pentru o bursa de studiu, pentru scrierea doctoratului/lucrare de grad sau pentru redactarea unei cariti este normal sa nu constituie vechime in munc─â.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor