Olli Rehn, despre Codul Muncii: Negocierile colective au creat disensiuni

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 09:24
1546 citiri
Olli Rehn, despre Codul Muncii: Negocierile colective au creat disensiuni
Foto: topnews.in

Comisarul pe probleme economice Olli Rehn considera ca planurile de reforma privind negocierile colective legate de noul Cod al Muncii din Romania au creat disensiuni.

"In timpul misiunii recente, a fost clar faptul ca in domeniul pietelor muncii, guvernul a fost deja bine implicat in reforme importante. Echipa mea a aflat prin intermediul consultarilor, ca in timp ce propunerile guvernului asupra reglementarilor de pe piata muncii au intampinat un oarecare sprijin din partea partenerilor sociali, planurile de reforma privind negocierile colective au creat disensiuni. As dori sa confirm pozitia mea care se refera la faptul ca dialogului social fructuos este de o importanta deosebita", sustine Olli Rehn, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Aceasta a precizat ca CE urmareste indeaproape progresele economice din Romania, in contextul suportului balantei de plati, furnizat de tara noastra.

"Aceasta supraveghere stransa este necesara pentru a se asigura ca Romania intreprinde actiuni adecvate pentru a trata in mod eficient dezechilibrele care forteaza Romania sa caute asistenta financiara. In acest context, Comisia participa la misiunile comune trimestriale cu FMI si Banca Mondiala, in care se consulta, printre altele, cu reprezentantii sindicatelor si cu fedreratiile angajatorilor, asupra progreselor economice si a schimbarilor politice. Misiunea de revizuire care s-a tinut in ianuarie-februarie nu este o exceptie in acest sens", se arata in in raspunsul lui Olli Rehn, in urma unei scrisori adresate de presedintii Confederatiei Internationale a Sindicatelor si ai Confederatiei Europene a Sindicatelor cu privire la Codul Muncii si la modificarile promovate de Guvern.

Comisia este acum, potrivit comisarului, intr-un proces de negociere a unui program viitor de asistenta care ar putea sa pregateasca baza pentru o dezvoltare durabila, astfel sprijinind Romania in procesul de atingere a imbunatatirii standardelor de viata.

Aceasta se concentreaza pe implicatiile naturale de dezvoltare, tratand de asemenea, obstructiile de pe piata muncii, conform identificarii lor de catre ECOFIN si EPSCO.

"As dori sa confirm pozitia mea care se refera la faptul ca dialogului social fructuos este de o importanta deosebita. Ca si pana acum, echipa mea va continua sa coopereze strans cu partenerii sociali in perioada implementarii programelor de asistenta financiara. Totusi, as dori sa amintesc faptul ca, pana la urma, este responsabilitatea autoritatilor Statelor membre sa creeze conditiile pentru un dialog cooperativ si care sa aiba succes. In acest sens, as dori sa mentionez, de asemenea, faptul ca noi am atras atentia autoritatilor romane, ca reformele de pe piata muncii nu trebuie sa fie doar aliniate la Directivele UE, ci si in conformitate cu standardele de munca esentiale", sustine comisarul.

Rspunsul comisarului Olli Rehn vine dupa ce Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" a informat Confederatia Internationala a Sindicalelor (ITUC), Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) si Organizatia Internationala a Muncii cu privire la dialogul organizat si sustinut de Guvernul Boc si de ministrul Muncii Familiei si Protectiei Sociale pe maginea proiectului de modificare a Codului Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Codul Muncii, #negocieri codul muncii , #Codul Muncii