Vine revolutia contractelor de munca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Februarie 2011, ora 13:43
9116 citiri
Vine revolutia contractelor de munca (Opinii)

Dupa mult joc scenic steril, saptamana aceasta va aduce in prim plan o problema cu adevarat importanta - modificarea Codului Muncii, care va declansa o adevarata revolutie pe piata muncii din Romania. Guvernul isi va asuma raspunderea pe acest act normativ, iar sindicatele declanseaza proteste de amploare care ar urma sa culmineze in martie cu greva generala.

Este exact ceea ce ar face orice miscare sindicala din lume in fata unei astfel de modificari radicale. Cu alte cuvinte, dupa atata politica, sindicatele fac si ceva cu adevarat de competenta lor. Atat doar ca la cat de decredibilizate sunt, forta lor este cu mult sub ceea ce ar trebui sa fie, chiar daca in fruntea luptei s-a asezat Bogdan Hossu, liderul sindcal cel mai putin compromis dintre baronii putrezi de bogati de la varful marilor centrale si confederatii.

Dar daca protestele sindicale sunt firesti, nu inseamna ca modificarile aduse legislatiei muncii sunt neaparat gresite. Reglementarea de pana acum, excesiv de protectoare cu angajatul si restrictiva cu patronul, era unul dintre motivele de descurajare a investitorilor. Practic, un angajat puturos, ineficient, plafonat profesional, dezinteresat, nu poate fi dat afara pentru a face loc unuia mai valoros decat daca facea o greaseala majora, daca patronul ii desfiinta postul sau decidea sa-si asume riscul unui proces si al obligatiei de a-l reangaja.

Dincolo de aceasta protectie a mediocritatii, actualul Cod al Muncii nu este neaparat favorabil nici salariatilor. Caci piata muncii astfel ingradita este foarte statica, asa ca cine ramane cumva somer are sanse cu mult mai mici sa-si gasasca alta slujba, indiferent de competenta lui. Noua legislatie a muncii va dinamiza insa piata muncii: angajatul va putea fi dat afara mai usor, dar mai usor isi va gasi si alta slujba.

Acest dinamism da o lovitura grea si muncii la negru, caci patronii nu vor mai risca atat de usor sanctiuni aspre, daca semnarea unui contract de munca nu se va mai putea transforma intr-o piatra de moara. Dar pentru ca efectele sa se vada din acest punct de vedere, mai trebuie indeplinita o conditie esentiala, reducerea costului urias al fortei de munca, cea mai scumpa din Europa, in pofida salariilor mici, din cauza contributiilor foarte mari pe care trebuie la se plateasca patronii.

Una peste alta, in principiu, noua lege favorizeaza competenta, eficienta, concurenta si performanta, dand o lovitura celor care vedeau intr-un contract de munca garantia motaielii pana la pensie. Este vorba mai ales despre angajatii din companiile si institutiile de stat, caci mediul privat fortase, la limita legii si fara nicio protectie sindicala, un dinamism ceva mai mare, dar insuficient.

Asta nu inseamna insa ca entuziasmul nu trebuie moderat cu mai multi bemoli. In primul rand, nu stiu daca societatea romaneasca este pregatita pentru o schimbare atat de radicala, adica pentru trecerea de la un cod aproape socialist, la unul extrem de liberal. Discutam totusi despre reflexe formate in ani de zile, despre mentalitati si, mai ales, despre riscul abuzurilor. Sigur ca in principiu niciun patron nu e nebun sa dea afara un angajat bun si performant pentru a lua in schimb o loaza.

Dar daca discutam despre oameni cu competente comparabile, dar pretentii salariale diferite? Cu alte cuvinte ce ne vom face cu oamenii dati afara doar pentru ca altii sunt dispusi sa munceasca pe bani mai putini? Sa nu uitam ca in Romania intra tot mai multa forta de munca ieftina dinspre rasaritul mai apropiat sau mai indepartat. Apoi, daca patronul este statul, politizarea feroce a institutiilor in combinatie cu prevederile mult mai relaxate ale codului muncii ar putea face sa plece mult mai usor oamenii corecti si performanti pentru a face loc clientelei de partid.

Si mai exista o problema majora - modalitatea de adoptare a noului cod al muncii. E drept, o procedura parlamentara obisnuita ar fi intarziat enorm, daca nu la infinit noua lege, dar asta pentru ca majoritatea este slaba, lipsita de determinare si indisciplinata, iar Opozitia total opaca la orice forma de colaborare. Adica asumarea raspunderii e necesara pentru ca avem un Parlament total disfunctional.

Dar aceasta forma de adoptare da un sentiment de incertitudine majora in privinta durabilitatii noului cod. Este de asteptat ca viitoarea putere, printr-o miscare identica, sa schimbe din nou lucrurile. Caci orice asumare are in ea samanta instabilitatii, poate cea mai grava boala pe care o indura econpmia romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Codul Muncii asumare raspundere, #sindicatilisti Codul Muncii, #motiune cenzura Codul Muncii , #Codul Muncii
Comentarii