Votul motiunii de cenzura pe Codul Muncii, constitutional - CCR

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 19:14
1380 citiri
Votul motiunii de cenzura pe Codul Muncii, constitutional - CCR
Foto: Arhiva

Procedura de vot a motiunii de cenzura care viza asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii a respectat conditiile constitutionale si cele prevazute in regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, informeaza CCR.

In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca atat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, in ansamblul sau, cat si dispozitiile criticate in sesizare sunt constitutionale.

Totodata, Curtea a stabilit si ca procedura de vot a motiunii de cenzura a respectat conditiile constitutionale si cele prevazute in Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

De asemenea, judecatorii CCR au considerat ca angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului s-a facut cu respectarea dispozitiilor art.114 din Constitutie, ca au fost indeplinite conditiile privind solicitarea avizului Consiliului Economic si Social, dar si competenta de control a Curtii nu poate fi extinsa asupra legalitatii hotararilor Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului, vizand accesul public la sedintele Camerelor reunite.

In privinta criticilor de neconstitutionalitate intrinseca, Curtea a retinut ca dispozitiile art.I pct.2 din legea examinata, privind modificarea art.16 alin.(1) din Codul Muncii, prin care se instituie obligatia incheierii contractului individual de munca in forma scrisa ca o cerinta ad validitatem constituie o masura de protectie atat a angajatorului, cat si a salariatului in cadrul raporturilor de munca, intrucat le asigura cunoasterea si posibilitatea de a face dovada drepturilor si obligatiilor decurgand din contract.

Mai mult, dispozitiile art.I pct.9 din lege, referitoare la marirea perioadei de proba, ii ofera angajatorului posibilitatea de a evalua in mod obiectiv prestatia profesionala a angajatului, iar posibilitatea angajatorului de a suspenda contractul individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art.I pct.25 din legea criticata, nu reprezinta o masura discretionara, intrucat ea poate fi supusa controlului instantelor de judecata.

Pe de alta parte, in acest mod se evita situatii in care angajatorul - obligat sa-si reduca activitatea - s-ar vedea silit sa plateasca salarii pentru o munca neprestata sau sa recurga la disponibilizari, potrivit CCR.

De asemenea, judecatorii Curtii Constitutionale au considerat ca dispozitiile art.I pct.66 din lege, prin care se modifica art.129 din Codul Muncii, in sensul ca sindicatul reprezentativ sau reprezentantul salariatilor, dupa caz, este doar consultat, fara drept de veto, in privinta elaborarii normelor de munca reprezinta o expresie a marjei de apreciere a legiuitorului si nu contravin prevederilor constitutionale.

In plus, marirea duratei perioadei de preaviz, potrivit dispozitiilor art.I pct.40 din lege, nu poate fi cenzurata de Curte in cadrul controlului exercitat, intrucat aceasta - nefiind prevazuta de nicio norma constitutionala - reprezinta un atribut al legiuitorului, iar prevederile art.I pct.37 din lege, referitoare la neaplicarea dispozitiilor din Codul Muncii privind concedierile colective in cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice, nu creeaza o discriminare a acestora in raport cu ceilalti salariati, deoarece - potrivit jurisprudentei constante a Curtii - in situatii diferite se justifica instituirea unui tratament juridic diferentiat.

Salariul minim garantat in cazul unui salariat temporar nu creeaza o discriminare

De asemenea, dispozitiile art.I pct.52 din lege, privitoare la salariul minim garantat in cazul unui salariat temporar, nu creeaza o discriminare a acestuia in raport cu salariatul care presteaza o munca echivalenta, ci ii garanteaza celui dintai aceleasi conditii de baza de angajare.

Totodata, criticile vizand tratamentul discriminator al reprezentantilor salariatilor sub aspectul conditiilor de concediere, prevazute de dispozitiile art.I pct.78 din lege, tin de un mod de interpretare a legii si nu contravin prevederilor constitutionale.

In ceea ce priveste rolul Consiliului Economic si Social, astfel cum este reglementat de art.I pct.75 din lege, judecatorii au considerat ca acesta nu este restrans, ci pune accent pe subiectii participanti la dialogul social, in conformitate cu prevederile constitutionale.

De altfel, art.II din lege, referitor la durata de valabilitate a contractelor colective de munca si a altor acte aditionale incheiate de la intrarea in vigoare a legii si pana la 31 decembrie 2011, nu instituie o limitare a dreptului la negocieri colective, ci impune anumite masuri tranzitorii, in vederea reglementarii si punerii in aplicare a unei proceduri unitare in materie, potrivit CCR.

Decizia de miercuri a Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, pentru a proceda la promulgarea legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR vot Codul Muncii, #vot Parlament asumare constitutional , #Codul Muncii
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Bosorogii de la CCR , intr-o sedinta au declarat Legea invatamintului neconstitutionala, ca mai apoi, eminenta cenusie a unuia a facut-o constitutionala. Romanii sint cei mai fraieri daca mai da crezare unor mameluci, marionete ale portocaliilor.
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Guvernul Boc, cel mai tare