Medicul de familie poate acorda maximum 30 de zile de concediu medical pe an

Joi, 13 Mai 2010, ora 22:38
4721 citiri
Medicul de familie poate acorda maximum 30 de zile de concediu medical pe an

Medicul de familie poate acorda unui pacient maximum zece zile calendaristice de concediu medical o data, totalul neputand depasi 30 de zile pe an, potrivit prevederilor de aplicare a noii metodologii privind acordarea concediilor medicale publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a prevederilor din ordonanta de urgenta privind concediile medicale, in cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca dupa expirarea celor zece zile acordate de medicul de familie, "concediul medical se poate prelungi de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pana la 90 de zile in decursul unui an, socotit de la prima zi de imbolnavire".

Pentru a beneficia de un concediu medical asiguratul trebuie sa fi cotizat cel putin o luna in ultimele 12 luni, luna fiind considerata un numar de 22 de zile de cotizare.

Angajatorul va fi cel care va elibera salariatului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de incapacitate efectuate anterior si existenta stagiului de cotizare.

Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus in aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor sta acasa din motive medicale vor fi nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat, potrivit ministrului Sanatatii.

"Reprezentantii platitorilor indemnizatiei - angajatorul sau CNAS - vor putea fi insotiti de reprezentanti ai politiei, daca va fi cazul. Acestia vor verifica la usa domiciliului daca persoana este acasa sau nu. Nu se va intra in locuinta in niciun caz", a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Pacientul care primeste concediu medical va trebui sa completeze o declaratie pe proprie raspundere, cu datele sale si ale angajatorului. In aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa anunte in termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medic familie concediu medical, #concediu medica 30 zile, #concediu medical medic familie , #concedii