Cladirile cu bulina au inceput sa se prabuseasca. Ce s-a intamplat in Centrul Vechi, unde oamenii au avut norocul sa scape nevatamati

Marti, 04 Decembrie 2018, ora 19:13
9903 citiri
Cladirile cu bulina au inceput sa se prabuseasca. Ce s-a intamplat in Centrul Vechi, unde oamenii au avut norocul sa scape nevatamati
Foto: Arhiva ISU

Primaria Capitalei anunta ca i-a mutat deja, in apartamente curate, pe toti cei 19 bucuresteni care locuiau intr-o cladire din Centrul Vechi si care se prabuseste. Pana cand imobilul - care este monument istoric - sa poata fi consolidat, vor mai trece, insa, ani buni. Iata cum s-a ajuns aici si cat de mult dureaza rezolvarea unei astfel de situatii, in Capitala.

Cladirea cu bulina rosie de pe strada Franceza nr. 32 a fost construita in 1885. Adica acum 133 de ani. Potrivit inventarului cladirilor cu risc seismic al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), imobilul a fost expertizat ultima oara in 1993, cand s-a stabilit ca are structura de rezistenta subreda si trebuie consolidata, ca sa nu ajunga sa se prabuseasca peste locatari sau peste comerciantii si clientii de la parter.

De atunci, insa, a trecut deja un sfert de secol, iar consolidarea inca n-a avut loc.

Marius Coaje - consilierul pe probleme de infrastructura al primarului Gabriela Firea - a declarat pentru Ziare.com ca "planseul de peste subsol, care s-a daramat, era construit cu grinzi metalice si placa de beton nearmata".

Cel mai probabil, acest planseu s-a prabusit din cauza ca era vechi si uzat.

Oricum ar fi, in seara zilei de 2 decembrie, bucurestenii care locuiesc pe strada Franceza nr. 32 s-au trezit ca planseul pe care treceau, la intrarea si la iesirea din cladire, se surpase.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) i-a ajutat pe oameni sa iasa din cladire. Ulterior, Primaria i-a cazat la Turnurile Gemene din Piata Natiunilor Unite.

"Imediat dupa producerea evenimentului, proprietarii - adica 7 familii (19 persoane) - au fost relocati in locuintele de necesitate din Piata Natiunile Unite", a mai transmis Marius Coaje.

ISU a intervenit pentru a-i ajuta pe oameni sa paraseasca imobilul care incepuse sa se prabuseasca

Inainte sa fie dusi in apartamentele de necesitate, aflate in proprietatea Primariei, locatarii de pe strada Franceza nr. 32 au declarat presei ca ei au anuntat din timp autoritatile cu privire la faptul ca intreaga cladire sta sa cada, dar ca nu i-a bagat nimeni in seama.

In schimb, consilierul Gabrielei Firea a declarat pentru Ziare.com ca "proprietarii au fost avertizati cu privire la pericolul la care se expun, insa acestia nu si-au dat acordul pentru a putea interveni".

Potrivit OUG 20/1994, consolidarea unei cladiri cu bulina se poate face in doua moduri.

Primul si cel mai simplu: proprietarul accepta consolidarea, semneaza un contract cu primaria si e de acord sa fie mutat intr-o locuinta de necesitate, pe durata lucrarilor. A doua situatie este cea in care proprietarul nu accepta consolidarea, iar primaria trebuie sa mearga in instanta si sa obtina o decizie in baza careia sa-l evacueze din locuinta, pe durata lucrarilor de consolidare.

Aceasta evacuare nu este, insa, varianta preferata de lucru a autoritatilor din cauza ca, asa cum Ziare.com v-a relatat deja, ea vine de regula cu un cost politic foarte ridicat pentru primari.

Cum si in cat timp se va consolida cladirea de pe strada Franceza nr. 32?

"In prezent Primaria Capitalei, prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic si Compania Municipala Consolidari S.A., a demarat lucrarile de punere in siguranta a imobilului (operatiune care asigura faptul nu se prabusesc bucati din cladire peste trecatori sau muncitori - n.red.).

Ulterior se vor demara etapele de actualizare a expertizei tehnice si de proiectare. Pentru inceperea lucrarilor de consolidare, conform Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, este necesar acordul tuturor proprietarilor, daca vreun proprietar se va opune continuarii acestor masuri vom pune in aplicare toate masurile prevazute de lege, inclusiv emiterea ordonantei presedintiale", a declarat Marius Coaje pentru Ziare.com.

Cum cladirea de pe strada Franceza nr. 32 este monument istoric, intocmirea documentatiei pentru consolidare dureaza mai mult, iar lucrarile sunt mai dificile si mai scumpe.

Potrivit datelor pe care Ziare.com vi le-a furnizat deja, pot trece intre 4 si 6 luni pana se termina expertiza tehnica si Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI).

Apoi, mai dureaza 2-3 luni pana e gata proiectul tehnic. In cazul cladirii de pe strada Franceza nr. 32, punerea in siguranta a inceput deja si se va face, probabil, in paralel cu intocmirea documentatiei. Dar tot va mai dura, apoi, intre 24 si 36 de luni, pana sa se finalizeze lucrarile propriu-zise de consolidare.

Iar asta inseamna ca oamenii mutati duminica seara la Turnurile Gemene ar putea astepta pana la 4 ani sa se poata muta inpoi in casa de pe strada Franceza nr. 32. Asta, daca totul merge bine.

De ce ajungem in astfel de situatii limita? Poate si din cauza ca oamenii, vazand esecurile inregistrate pana acum in consolidarea cladirilor de locuinte din Capitala, se tem sa semneze contracte cu Primaria si sa se mute din case, pe durata lucrarilor.

Pe de alta parte, de la Revolutie incoace, autoritatile mai mult au vorbit despre nevoia de consolidare a locuintelor, in loc sa isi faca, intr-adevar, treaba.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să...
#consolidare blocuri bulina Bucuresti, #consolidare blocuri bulina rosie, #consolidare cladiri risc seismic Bucuresti , #consolidare blocuri Bucuresti