Ancheta Ziare.com: De ce se tem bucurestenii sa accepte consolidarea caselor cu bulina? De OPT ani mutati in locuinte de necesitate (III)

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 09:04
11949 citiri
Ancheta Ziare.com: De ce se tem bucurestenii sa accepte consolidarea caselor cu bulina? De OPT ani mutati in locuinte de necesitate (III)
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Ziare.com continua astazi ancheta privind motivele din cauza carora bucurestenii traiesc de zeci de ani in locuinte nesigure, care risca sa se prabuseasca peste ei, la cutremur.

In primul episod v-am aratat cat de putine cladiri cu bulina sunt in proces de consolidare, in Bucuresti, si cat de complicata este procedura de urmat. In al doilea episod v-am dezvaluit ce se ascunde, de fapt, in spatele scuzelor pe care autoritatile le invoca, de zeci pe ani, pentru a nu face mare lucru, atunci cand vine vorba despre repararea cladirilor si punerea la adapost a mii de vieti omenesti.

Astazi va povestim pe larg despre motivele pentru care multi bucuresteni se indoiesc de faptul ca Primaria vrea si e in stare, intr-adevar, sa consolideze cladirile cu bulina din oras.

Marius Coaje - consilierul Gabrielei Firea pe probleme de infrastructura - spune ca neincrederea oamenilor este, la ora actuala, cea mai mare piedica in calea consolidarii cladirilor cu bulina.

"Primaria vine cu facilitati pentru a-i ajuta pe bucurestenii din cladirile cu bulina. Mai intai, sunt cu totii mutati in locuinte de necesitate, ale Primariei, unde nu platesc chirie si unde raman de durata consolidarii, intre 24 si 36 de luni. Apoi, pentru cei care nu au venituri mari - adica pentru cazurile sociale - Primaria achita absolut tot: relocarea, punerea in siguranta a cladirii (adica asigurarea ei, ca sa nu cada peste trecatori si muncitori - n.red.) si consolidarea.

Ceilalti bucuresteni, care au venituri mai mari, platesc oricum doar jumatate din costul consolidarii. Si nu pe loc, ci in rate lunare, in 25 de ani. Cu toate astea, multi oameni sunt sceptici inca", a declarat Marius Coaje pentru Ziare.com.

Problema este ca oamenii chiar au motive sa fie sceptici. Si nu e vorba doar despre faptul ca, printr-o decizie recenta, Curtea de Apel Bucuresti a pus sub semnul intrebarii viitorul Companiei Municipale de Consolidari SA, cea care ar trebui sa repare cladirile.

In realitate, cele mai multe motive de ingrijorare tin de faptul ca in Bucuresti exista cladiri pe care primaria a inceput sa le consolideze in urma cu 8 ani si nu le-a terminat nici pana astazi. Iar unii dintre locatarii acelor cladiri si-au pierdut deja speranta ca se vor mai putea intoarce acasa...

3 cladiri pe care, in loc sa le consolideze, Primaria le-a lasat in paragina

Primariei Capitalei i-ar veni mai usor sa-i convinga pe oameni sa accepte consolidarea cladirilor cu bulina, daca le-ar arata cateva lucrari bine facute si deja terminate, in care traiesc bucuresteni multumiti si recunoscatori. Din pacate, insa, cel putin deocamdata, nu prea are cu ce sa se laude.

Ba dimpotriva, o simpla cautare pe Google i-ar fi suficienta bucuresteanului ca sa afle ca exista in Capitala cladiri pe care PMB s-a angajat sa le consolideze in urma cu aproape un deceniu si pe care nu le-a terminat nici pana astazi. Ba, mai rau chiar, nici macar n-ar putea spune cand anume le va finaliza.

Marius Coaje stie despre astfel de cladiri, situate pe strazile Ion Campineanu nr. 9, Schitu Magureanu nr. 19 si Stefan Luchian nr. 12 C.

"Este adevarat: consolidarea acestor cladiri a inregistrat o serie de probleme. Pe scurt, cu titlu general, lucrarile au fost castigate de firme care s-au angajat sa lucreze la preturi foarte mici. Iar dupa ce au castigat lucrarile, au cerut bani in plus si prelungiri de termene. Si, in acest ritm, nu aveau cum sa se inregistreze progrese satisfacatoare.

In cele din urma, primaria a reziliat contractele si s-a si indreptat impotriva societatilor, in instanta, ca lucrurile sa fie clare atat pentru administratie, cat si pentru cetatean", a explicat pentru Ziare.com Marius Coaje.

Din pacate, lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple.

Sa luam exemplul cladirii de pe strada Ion Campineanu nr. 9. Are 6 etaje si o mansarda, toate construite in anul 1937. Pana in 2010, aici locuiau 12 familii. De buna credinta, intelegand ca locuintele le sunt subrezite, oamenii au acceptat consolidarea si s-au mutat in apartamentele puse la dispozitie de primarie.

Astazi, dupa 8 ani, oamenii stau tot in locuinte de necesitate, iar proprietatea nu le-a fost inca reabilitata nici macar pe jumatate.

Cladirea de pe Ion Campineanu nr. 9 e de 8 ani in lucru si n-a fost consolidata nici macar pe jumatate - Foto: captura Google Maps

Putinele lucrari care s-au facut aici au avut la baza un acord contractual semnat in 2010 de primarul de atunci al Capitalei, Sorin Oprescu, si omul de afaceri argesean Stefan Florian Lazaroiu, reprezentand societatea T.C. Ind Arges SRL. Acesta ar fi trebuit sa consolideze cladirea de pe Ion Campineanu nr. 9 in urmatoarele 24 de luni, contra sumei de 2.699.489 lei, fara TVA.

Intr-un act aditional incheiat doi ani mai tarziu se prevad sursele de finantare a lucrarilor de consolidare. Iar printr-un al doilea act aditional, incheiat in 2015, se prelungeste termenul de finalizare pana in 2016.

Puteti citi aici, integral, acordul contractual incheiat in 2010 de Primaria Capitalei cu T.C. Ind Arges SRL, dar si cele doua acte aditionale.

In ciuda insistentelor, desi am cautat T.C. Ind Arges SRL dupa codul unic de inregistrare, n-am gasit-o pe site-ul Finantelor Publice. Ce s-a intamplat cu societatea nu stim.

Singurul lucru de care putem fi siguri, la acest moment, este ca lucrarile nu au fost terminate nici dupa atatia ani, iar proprietarii inca nu se pot muta inapoi in casele lor.

Potrivit lui Marius Coaje, constructorul, adica T.C. Ind Arges SRL, "nu a asigurat ritmul de lucru si forta de munca necesare finalizarii lucrarii", a dat dovada de "neseriozitate" si a parasit santierul fara macar sa anunte primaria.

Interesant este ca - intr-un raport de activitate pe 2016 - Primaria Capitalei nu lasa sa se inteleaga ca firma ar fi de vina pentru ca lucrarile nu s-au facut la timp, ci da mai degraba vina pe locatarii si proprietarii spatiilor cu alte destinatii, care ar fi intarziat totul, refuzand sa se mute si sa semneze contractele.

In plus, dintr-un raport de activitate pe 2017 al Institutiei Prefectului Bucuresti aflam ca, de fapt, lucrarile s-ar fi desfasurat, in continuare, normal pe durata anului si ca au termen de finalizare 2018.

Puteti citi aici, integral, raportul Institutiei Prefectului Bucuresti.

Ce sa mai inteleaga un om simplu, pus in fata atator acte si declaratii contradictorii? Si cum sa mai aiba omul incredere in primarie cand vede ca, in ciuda atator complicatii, cladirea de pe Ion Campineanu nr. 9 nu e consolidata nici macar pe jumatate, dupa 8 ani de lucru?

"Eu, unul, m-am resemnat ca nu ma mai intorc acasa..."

Si mai putin - adica doar vreo 26% - s-a consolidat la o cladire de locuinte cu 12 apartamente de pe strada Stefan Luchian nr. 12 C. Pana prin 2013, acolo traiau 10 familii. Cei mai multi dintre oameni au acceptat ca imobilul trebuie consolidat. S-au mutat in locuintele de necesitate de unde ar fi trebuit sa se intoarca acasa, intr-un timp relativ scurt.

Sfarsitul lui 2018 ii va prinde, insa, tot in apartamentele primariei.

Eugen Radan, unul dintre bucurestenii care au apartament in imobil, ne-a spus ca, de fapt, s-a cam obisnuit cu gandul ca nu se va mai intoarce acasa.

"La acest moment, as putea spune ca m-am resemant cu faptul ca nu ma voi mai muta niciodata inapoi in casa mea.

Problemele cu consolidarea au inceput inca de la demararea lucrarilor de consolidare, acum 5 ani, cand constructorul caruia Primaria Municipiului Bucuresti i-a incredintat consolidarea (SCIT Impex SRL - n.red.) ne-a prezentat spre aprobare devize de lucrari mult umflate fata de lucrarile efectiv efectuate.

Nu am fost de acord sa ne batem si noi joc de banul public (si al nostru personal) si ne-am angajat un diriginte de santier care a verificat periodic stadiul lucrarilor si ne-a consiliat pentru a aproba decontul real.

Ulterior, constructorul a sustinut ca a gasit in teren altceva decat era trecut in expertiza tehnica si proiectul de consolidare si, in consecinta, a cerut majorarea cheltuielilor cu 100%. Ce inseamna acest lucru? In cazul meu, cheltuiala initiala de consolidare - pentru un apartament de 72 de metri patrati - era in jur de 35.000 de euro. Daca am fi acceptat majorarea solicitata de constructor, cheltuiala ajungea la 70.000 de euro. Ceea ce este aberant.

In cazul unui bloc, cu 1.000 de euro pe metrul patrat, nu mai e nevoie sa consolidezi. Poti reconstrui si iti mai si ramane...

Si cum n-am fost de acord sa semnam un act aditional cu aceste noi cheltuieli suplimentare, lucrarile au inghetat de aproape trei ani.

Acum imobilul e in paragina si nici nu stim cand si cum se va rezolva situatia", a declarat pentru Ziare.com Eugen Radan.

La solicitarea Ziare.com, directorul Scit Impex SRL, Diana Papahagi, a declarat, insa, ca nu societatea e de vina pentru esecul consolidarii cladirii de locuinte de pe Strada Stefan Luchian, de la numarul 12C.

"Daca ar intelege cum functioneaza sistemul, proprietarii n-ar mai spune ca SCIT a umflat preturile. Nici n-ar avea cum sa o faca. De fapt, noi - o societate cunoscuta, care merge la licitatii cu statul - licitam pe baza unui proiect. Si intocmim un deviz. Mergem pe preturi ferme, valabile pe toate durata contractului.

De multe ori, insa, ceea ce gasim la fata locului, pe santier, nu e ceea ce scria in proiect. Iar asta nu e vina constructorului. Intr-o astfel de situatie, preturile pot creste. Dar oricum SCIT, constructor fiind, nu face ceea ce vrea si cum vrea, ci doar ce ii spun arhitectul si proiectantul.

Ca sa intelegeti, constructorul semneaza cu primaria un contract. Dar banii pe lucrari nu se platesc decat daca si proprietarii sau locatarii (dupa caz) din imobil sunt de acord cu devizul. Si din pacate - din cauza ca un locatar de la etajul nu-stiu-cat nu e de acord cu devizul, Asociatia de proprietari sau locatari nu isi da acordul.

Iar asta inseamna ca nu se face lucrarea, si pierd atat constructorul, cat si primaria, si oamenii care acceptasera devizul si voiau sa isi vada locuintele consolidate.

In cazul despre care vorbim, al cladirii de pe Stefan Luchian 12C, lucrarea nu s-a facut din cauza ca oamenii nu voiau sa se mute din bloc. Ar trebui sa recunoasca asta.

Apoi, contractul acela s-a castigat in 2010 si s-a semnat in 2011. La preturi din 2010. Iar pana au inceput lucrarile au trecut ani. Dar cum dumnealor n-au vrut sa coopereze, lucrurile n-au putut merge asa cum ar fi trebuit.

Si, bineinteles, pana la urma, contractul s-a reziliat. Niciun constructor si nicio primarie nu pot astepta la infinit", ne-a declarat Diana Papahagi.

Marius Coaje, consilierul Gabrielei Firea: Cautam solutii pentru aceste cladiri! Nu vrem sa ii ducem pe oameni cu vorba

La imobilul de pe Schitu Magureanu - la care au inceput lucrarile de consolidare inca din 2012 si nu s-au terminat nici pana astazi - a lucrat societatea Rotary Constructii SRL, ne-a informat Marius Coaje. Problema in acest caz, spune consilierul Gabrielei Firea, este ca, in timpul lucrarilor, asociatia de proprietari s-a gandit sa inscrie imobilul pe lista monumentelor istorice.

Or, in aceste conditii, era nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii pentru continuarea lucrarilor. Iar proprietarii n-au obtinut avizul. In plus, si la acest imobil s-au adus modificari la situatiile de lucrari, pe care proprietarii au refuzat sa le semneze.

In consecinta, in 2018, s-a reziliat si aici contractul cu constructorul, iar cladirea a ramas tot santier. Are structura de rezistenta consolidata in proportie de 100%, dar in rest mai e de lucru la ea, asa ca oamenii inca nu se pot muta inapoi in case.

Din pacate, pana la acest moment, primaria n-a gasit solutia de a debloca niciunul dintre aceste 3 santiere.

"Ceea ce facem acum este sa analizam aceste situatii, la nivelul Administratiei pentru Consolidarea Cladirilor cu risc seismic din Primaria Bucuresti. Problema este ca acolo va trebui sa intervenim noi, cu Compania de Consolidari, pentru niste lucrari vechi si poate nu foarte bine realizate.

Si mai important, trebuie sa stabilim pretul corect. Nu ne mai putem duce la oameni sa le spunem ca trebuie sa plateasca 1 leu, iar peste cateva luni sa le mai cerem inca unul", a precizat Marius Coaje pentru Ziare.com.

Pai, la ce sa ma mut? Nu mai bine facem si noi o expertiza sa dam bulina jos?

Ion Baia locuieste pe Bulevardul Garii de Nord 6-8, intr-un bloc cu 6 scari si 351 de apartamente, care e si unul dintre cele mai mari imobile cu bulina rosie din Capitala. Omul spune ca niste oameni de la primarie au venit, intr-adevar, la asociatia de proprietari sa le spuna sa se mute, dar ca el nu i-a luat in serios.

"Pai, stai dom'le. Cum adica, ia de te muta in centru, la turnurile primariei. Dar de ce? Ca nu mi-a aratat unul o hartie, un calcul. Facem consolidare cu credit ipotecar pe 25 de ani. Dar de ce facem?

Bucuresteanul spune ca, atata vreme cat bulina se da jos pe bani, el nu se muta cu una, cu doua. Foto: Alexandru Nistor

Blocul asta are 6 scari. La inceput, toate erau in clasa 1 de risc. La un moment dat, cei de la scara 1 - unde functioneaza un cazinou - si-au facut o expertiza si brusc n-au mai fost in clasa I de risc seismic. Pai in loc sa ne mutam, nu mai bine facem si noi o expertiza din asta? Ca blocul e rezistent, n-are nimic. Dar nu facem expertiza, ca noi n-avem bani", spune Ion Baia.

Omul se plange ca, in afara de a le cere sa se mute, reprezentantii primariei nu le-au aratat nicio hartie si nici macar nu le-au spus cat au de platit.

"Nu mai zic de faptul ca am o varsta si am avut si probleme de sanatate... Dar bun, sa spunem ca faci consolidare. Cat costa? Ca daca ajung sa mai platesc o data apartamentul, parca nu prea ma mai intereseaza asa tare.

Si apoi va mai spun ceva. Ce consolidare sa faca astia? Pai noi cerem de o multime de timp sa ne puna niste pubele. Suntem la doi pasi de ministere (Transporturilor si Turismului - n.red.) si pun oamenii gunoiul pe jos, sub geamurile de la parter. Si vreti sa spuneti ca astia care nu inteleg ca avem nevoie de pubele duc grija consolidarii? Hai, dom'le, sa fim oameni seriosi!"

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#consolidare cladiri bulina rosie, #consolidare cladiri bulina Bucuresti, #Gabriela Firea consolidare cladiri , #consolidare blocuri Bucuresti