Ancheta Ziare.com: Firea se plange ca legea nu-i da voie sa consolideze de urgenta locuintele cu risc seismic. De fapt, nu-i asa (II)

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 07:43
7514 citiri
Ancheta Ziare.com: Firea se plange ca legea nu-i da voie sa consolideze de urgenta locuintele cu risc seismic. De fapt, nu-i asa (II)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ziare.com continua astazi ancheta asupra motivelor pentru care mii de bucuresteni stau, de zeci de ani, in locuinte nesigure, care le pun vietile in pericol.

In primul episod v-am prezentat in ce stadiu se afla reabilitarea cladirilor cu risc seismic si cat de complicat este traseul care trebuie urmat.

Astazi va aratam ce este in spatele motivelor invocate de autoritati pentru mentinerea, de zeci de ani, a pericolului mortal pe care il reprezinta asa-numitele cladiri cu bulina.

Motiv invocat: nu permite legea

Intr-o conferinta de presa sustinuta pe 2 noiembrie, Gabriela Firea anunta ca 343 de cladiri din Bucuresti au fost incadrate in clasa I de risc seismic. Asta inseamna ca, la un cutremur puternic, imobilele risca sa cada peste oameni. Ca astfel de evenimente nedorite sa nu se produca, Primaria a deschis santiere de consolidare in 41 dintre aceste cladiri si intocmeste documentele pentru a demara lucrari similare in alte 55 de imobile.

Daca legea ar permite-o, s-ar incepe lucrarile si la celelalte, aprecia Gabriela Firea.

"Subliniez faptul ca, din nefericire - desi, inca din vara lui 2016 am atras atentia atat reprezentantilor Guvernului, cat si reprezentantilor Parlamentului ca legea nu ne sprijina sa putem consolida cat mai multe cladiri cu risc seismic (nu s-au luat masuri n.red.) . Din cele cu risc seismic I, am fi putut intra in mult mai multe. Dar le mai avem si pe cele cu risc seismic grad 2 si pe cele cu risc seismic grad 3.

Dar in acest moment legislatia este foarte invechita, practic depasita fata de momentul in care ne aflam. E practic o lege de 24 de ani. Si ma refer aici la OG 20/1994 privind masurile de reducere a riscului seimic. (In baza ei - n.red.) nu avem posibilitate - decat daca am incalca legea, ceea ce nu este cazul - sa putem consolida atat cat este nevoie si cat ne-am dori.

In acest moment - vad dau un exemplu - daca intr-un imobil sunt 100 de proprietari cu 100 de apartamente, e suficient ca unul singur sa nu isi dea acordul in scris, iar acel imobil nu poate fi consolidat. Chiar daca beneficiaza de acordul celorlalti 99 de proprietari", a declarat Gabriela Firea.

O simpla lectura a textului OG 20/1994 e suficienta, insa, ca sa intelegem ca, de fapt, lucrurile nu stau chiar asa cum spune primarul Capitalei.

Legea permite, de fapt

Ordonanta la care se refera Gabriela Firea este, intr-adevar, veche. A fost adoptata de Cabinetul Ciorbea, acum aproape un sfert de secol, imediat dupa ce autoritatile au desfasurat o ampla campanie de expertizare a cladirilor cu risc seismic din Capitala.

Veche asa cum este, insa, OG 20/1994 ii da totusi primarului Capitalei posibilitatea de a-i constrange pe proprietarii cladirilor cu risc seismic sa accepte consolidarea, "in vederea prevenirii unui potential dezastru provocat de cutremure".

Mai exact, in articolul 5 al OG 20/1994, se arata ca "proprietarii si detinatorii cu orice titlu ai constructiilor supuse reglementarilor prezentei ordonante au obligatia de a permite intrarea in imobilele pe care le detin, pentru desfasurarea activitatilor de expertizare, proiectare sau de executie a lucrarilor de interventie a constructiilor sau a altor asemenea lucrari".

Aceeasi OG 20/1994 pune la dispozitia Primariei modalitatea de a continua procedura, in cazul in care proprietarul unui apartament, sa spunem, refuza sa se mute din casa intr-o locuinta de necesitate (pusa la dispozitie gratuit de administratia locala), pe durata consolidarii. Mai exact, in ordonanta se dispune:

"In caz de refuz, intrarea in orice incapere a constructiilor supuse lucrarilor necesare de expertizare, proiectare, executie sau altor asemenea lucrari se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor din Codul de Procedura Civila, data cu citarea partilor.

Potrivit acelorasi dispozitii, daca este necesar, instanta judecatoreasca va putea dispune restrangerea folosintei incaperilor din constructiile supuse lucrarilor respective sau evacuarea, pe timpul desfasurarii lucrarilor de interventie a constructiilor in cauza, a persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile supuse consolidarii (...)

La cererea primarilor municipiilor si oraselor si, respectiv, a primarului general al municipiului Bucuresti sau a executorului judecatoresc, dupa caz, organele de politie, jandarmeria ori alti agenti ai fortei publice sunt obligati sa acorde sprijinul necesar pentru realizarea efectiva si fara intarziere a lucrarilor de expertizare, de proiectare si/sau de executie, precum si pentru punerea in executare a ordonantei presedintiale".

O cladire nu poate fi consolidata decat dupa ce proprietarii care locuiesc in ea au fost mutati - Foto: Alexandru Nistor

OG 20/1994 prevede deci posibilitatea ca Primaria sa ii poate evacua pe bucurestenii care refuza consolidarea. Cu alte cuvinte - spre deosebire de ceea ce a declarat Gabriela Firea - legea prevede ca o cladire poate fi consolidata si fara ca toti co-proprietarii ei sa fie de acord.

Marius Coaje, consilierul pe probleme de infrastructura al primarului Capitalei, a declarat pentru Ziare.com ca primaria, desi a mers deja in instanta, tot n-a reusit sa grabeasca procesul de consolidare.

"Avem acum un caz in desfasurare. Instanta a decis in favoarea Companiei Municipale de Consolidari Bucuresti, dar imediat proprietarul a facut recurs. Si, in consecinta, dureaza", ne-a spus Marius Coaje.

Pretul politic

Ce-i drept, nu este exclus ca, in unele cazuri, primariei sa ii ia mult timp sa obtina, in instanta, decizia de evacuare a proprietarilor care refuza consolidarea. Cu toate astea, dat fiind vorba ca legea prevede luarea unei decizii prin ordonanta presedintiala (in regim de urgenta - n.red.), e greu de crezut ca in absolut toate cazurile se va tergiversa emiterea deciziilor de evacuare. Cu alte cuvinte, cu cat va incerca mai mult, primaria ar putea obtine rezultate mai bune, pe aceasta cale.

Problema este ca - daca ar insista sa-i evacueze din locuintele cu risc seismic pe bucurestenii care refuza consolidarea - Gabriela Firea ar fi nevoita sa plateasca pentru asta un pret politic impovarator.

Cu alte cuvinte, daca ar dispune sa fie scosi din case, cu jandarmii, batrani sau parinti cu copii mici care, din diverse motive, refuza consolidarea imobilelor cu risc, Firea ar risca sa isi incheie abrupt cariera politica. La urma urmei, e greu de crezut ca cineva ar mai vota un primar care a scos oamenii din case cu fortele de ordine si i-a mutat cu forta.

Daca, in schimb - asa cum solicita Gabriela Firea - Guvernul sau Parlamentul ar schimba legea, dand liber la evacuarea locatarilor din cladirile cu risc, populatia s-ar uita piezis nu spre primar, ci spre ministrii sau spre deputatii si senatorii care au facut evacuarile mai usoare.

La randul lor, ministrii si parlamentarii amana sa dea o astfel de lege, in conditiile in care, cel mai probabil, nici pe ei nu-i prea incanta ideea de a fi aratati cu degetul de oamenii revoltati de evacuarile proprietarilor de cladiri cu risc seismic.

Din pacate, singurii care pierd de pe urma faptului ca nimeni nu isi asuma raspunderea, intr-o astfel de situatie, sunt bucurestenii, obligati sa locuiasca, in continuare, in conditii de risc major.

Motivele pentru care proprietarii sunt foarte reticenti

Sigur ca oamenii din cladirile cu bulina au posibilitatea sa accepte consolidarea imobilelor in conditiile propuse astazi de Primaria Capitalei. Asta ar insemna, insa, sa aiba incredere in administratia locala, sa accepte sa le fie pusa ipoteca pe casa si sa se mute din propria locuinta pentru macar cativa ani.

Din pacate, oricarui bucurestean i-ar fi suficienta o simpla cautare pe Google ca sa afle ca in Bucuresti exista cladiri pe care primaria a inceput sa le consolideze in urma cu 8-9 ani si nu le-a terminat nici pana astazi. Mai rau chiar, nici acum n-ar putea spune cand vor fi gata lucrarile respective.

Mai multe despre acest subiect va vom relata pe larg intr-un material amplu despre motivele pentru care bucurestenii refuza consolidarea sutelor ca cladiri cu bulina rosie din Capitala.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#consolidare cladiri bulina rosie, #Gabriela Firea consolidare cladiri risc seismic, #lege consolidare cladiri risc seismic Gabriela , #consolidare blocuri Bucuresti