Ziare.com

Firea vrea sa demoleze doua cladiri de pe Lipscani si apoi sa le reconstruiasca. Ne costa peste 1 milion de euro

Joi, 22 August 2019, ora 15:11

   

Firea vrea sa demoleze doua cladiri de pe Lipscani si apoi sa le reconstruiasca. Ne costa peste 1 milion de euro
Doua imobile de pe str. Lipscani, de la nr. 70 si nr. 75, urmeaza sa fie desfiintate si reconstruite pe acelasi amplasament, cu pastrarea arhitecturii originale, prevad doua proiecte de hotarare aflate pe ordinea de zi a sedintei din 27 august a Consiliului General al Capitalei.

Valoarea celor doua investitii, fara TVA, depaseste un milion de euro.

Pentru cladirea de pe Lipscani nr. 70, valoarea totala a investitiei (exclusiv TVA) este de 3.883.960 lei (823.107,19 euro), cu o durata estimata de executie de 14 luni de la inceperea lucrarilor.

Potrivit referatului de aprobare, imobilul este o cladire cu un singur tronson cu subsol, parter, etaj si pod necirculabil, functiunile fiind de comert si locuire. Conform unei expertize din 2019, este incadrat in clasa I de risc seismic. Imobilul are pe una dintre laturi deschidere si spre str. Gabroveni, aceasta avand statut de monument istoric la fel ca str. Lipscani.

"Cladirea expertizata se afla intr-o stare avansata de degradare si reprezinta un real pericol, zona fiind intens circulata", prevede raportul de specialitate.

Sunt mentionate calitatea slaba a mortarului si lipsa peretilor pe directie transversala. Instalatiile electrice de iluminat, de prize, de distributie a energiei electrice sunt deteriorate si in mare parte dezafectate. Grupurile sanitare sunt dezafectate, devastate, iar cladirea nu este alimentata cu gaze naturale. Imobilul, alcatuit din teren in suprafata de 224 mp si constructie Sp+P+1E, este proprietatea statului roman.

Conform aceleiasi surse, in expertiza tehnica se propune solutia maximala de interventie, respectiv demolarea in totalitate a cladirii, inclusiv nivelul fundatiilor, si refacerea ei.

Al doilea imobil

In cazul imobilului de pe str. Lipscani nr. 75, valoarea totala a investitiei este de 989.549 lei (209.709,91 euro), durata de executie fiind estimata la 14 luni.

Imobilul realizat din zidarie portanta, executat in anul 1900, are un regim de inaltime de P+1E, partial cu functiunea de locuinta si spatii comerciale la parter. El se afla alipit la calcan cu o cladire monument istoric "Magazinul Voaleta". Cladirea este racordata la utilitati.

"Imobilul existent se afla intr-un stadiu avansat de degradare, deteriorare la peretii de zidarie, la planseele de lemn, grupurile sanitare sunt dezafectate. Nu exista obiecte sanitare, conducte de alimentare cu apa si conducte de canalizare", prevede raportul de specialitate.

Imobilul, alcatuit din teren cu suprafata de 110 mp si constructie compusa din trei corpuri (unul P+1E si doua cu regim de inaltime P), este proprietatea statului roman.

Alte doua proiecte de pe ordinea de zi prevad consolidarea imobilului de pe str. Baratiei nr. 50 (valoarea investitiei - 2 milioane de lei; durata de executie - 14 luni) si a celui de pe str. Matasari nr.44 (valoarea investitiei - 2,1 milioane de lei; durata de executie - 14 luni).

De asemenea, va fi supusa votului transmiterea din administrarea Administratiei Fondului Imobiliar catre Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a cotei parti, proprietate de stat, in cazul a 15 imobile, pe durata executarii lucrarilor de punere in siguranta si reparatii fatade.

Este vorba despre imobilele situate in: Calea Victoriei nr. 54, Calea Victoriei nr. 103 - 105, Bd. Carol nr. 68 - 70, str. Selari nr. 13, str. Covaci nr. 10, str. Covaci nr. 14, str. Gabroveni nr. 6 - 8, str. Bacani nr. 4, str. Franceza nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 30, Piata Garii Filaret nr. 2, B-dul Mihail Kogalniceanu nr. 21, Splaiul Independentei nr. 56 si nr. 58A.

Potrivit referatului de aprobare, unele imobile se afla intr-o stare avansata de degradare, reprezentand pericol pentru cetateni. Constructiile au fost realizate in perioada 1875-1984.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3090 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din punct de vedere arhitectonic, demolarea si reconstructia la

identic este un non-sens. Aveti in Bucuresti un arhitect al Capitalei, care va poate da un aviz inteligent. firea nu are studii de arhitectura sau urbanism.
Reabilitarea Centrului Vechi la Capitalei este tardiva. Valoarea terenului ultracentral este infinit superioara carpacelilor fals respectuoase de patrimoniu.
Sunt de pastrat un numar foarte limitat de cladiri sau lacasuri de cultura si spirituale. Acestea trebuiesc sa fie integrate intr-un ansamblu armonios dar contemporan. De ce nu faceti un concurs international de arhitectura? Asa au facut toate capitalele europe care stiu sa-si valorifice patrimoniul arhitectural si in acelasi timp sa stimuleze noua structura urbana moderna.

 

@Mos Gerila

Este greu de spus daca impanarea cu edificii moderne a unor zone compact istorice este benefica!
Am vazut manstruozitati in multe orase cu traditie!
Paris,Londra,Barcelona etc etc sunt cazuri de disprupere a traditiei unor zone cu niste constructii anoste,moderne!
Rechini imobiliari exista peste tot!
Recent am vazut in piateta catedralei din Rouen o constructie "art deco"ce strica total o piata medievala de toata frumusetea!
In centrul Vechi(o excelenta realizare din ultimii ani)trebuie salvat ce se poate!
In toata vanzoleala PMB de a consolida,repara,expropria etc etc cladiri vechi nu aud nimic de expropierea si refacerea hotelului Concordia din Centrul Vechi,
Acesta este un monument esential pentru istoria Romaniei,unde a fost ales Cuza dublu domnitor al celor doua Principate,dejucandu-se astfel manevrele unor puteri europene menite sa mentina separate de facto Principatele!
Ar fi un muzeu dublat comercial de un hotel de prim interes!Teo

Teo

Fii-rea trebe sa se grabeasca. Spaga pentru ea nu va mai tine mult si ea pleaca la facut sarmale daca se pricepe. Daca nu doarme flamanda.

@Gheu

Sa nu credeti ca o apar pe tzatza Firea!
Trei ani de zile si-a batut joc de Bucuresti!
Va trebui sa dea socoteala ce a facut cu banii orasului in care nu numai ca nu a imbunatatit nimic ,dar a si stricat!
Deasemenea ce eficienta a avut puzderia de firme infiintate fara noima!
Eu apar conservarea,pe cat posibil,a zonelor care mai pastreaza autenticitatea perioadelor trecute,adevarate pagini vii de istorie!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor