ANPC a sanctionat Food Panda, Glovo si Takeaway.com: Transportau mancarea in conditii nesigure

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:52
18303 citiri
ANPC a sanctionat Food Panda, Glovo si Takeaway.com: Transportau mancarea in conditii nesigure
Foto: Arhiva Facebook/Glovo

Protectia Consumatorului anunta ca a sanctionat mai multe firme care livreaza mancare din cauza ca acestea nu transportau alimentele in conditii adecvate. Mai exact, unele dintre gentile in care se transporta mancarea erau spalate in cazi de baie si nu pastrau temperatura optima a alimentelor. In plus, nicio societate nu sigila recipientele cu mancare transportate de curieri, desi, pentru siguranta consumatorului, ar fi trebuit sa o faca, sustin inspectorii Protectiei Consumatorului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) anunta ca - in urma unor reclamatii ale bucurestenilor - a controlat modul in care isi desfasoara activitatea societatile Glovoappro SRL, Food Panda Ro SRL si SC Hellohungry SA.

Este vorba despre societati ai caror curieri preiau mancarea de la restaurante si o livreaza clientului acasa, la birou sau la orice adresa indica acesta.

ANPC anunta ca i-a invitat la sediul Comisariatului Bucuresti pe reprezentanii celor 3 societati, pentru a face dovada ca ultimele 15 livrari s-au facut cu respectarea legii si a drepturilor cetateanului.

In urma verificarilor, s-au constatat mai multe abateri, pentru care inspectorii au sanctionat societatile de transport. Iata despre ce este vorba.

In cazul FOOD PANDA SRL s-a constatat ca gentile in care se transporta mancarea sunt curatate cu servetele umede si alcool sanitar. Or, sustine ANPC, aceasta modalitate de curatare e nesigura si ar trebuie sa exista o procedura de curatare a gentilor care sa se aplice cu strictete.

In plus, societatea nu dispunea de tehnologia necesara pentru a sigila recipientele cu mancare pe care le transporta curierii, in genti. Nu in ultimul rand, gentile in care este transportata mancarea permiteau transferul termic intre alimente. Cu alte cuvinte, in loc de o supa fierbinte si o inghetata, clientul risca sa primeasca doua alimente caldute si in stare neconforma!

Pana la urma, Food Panda s-a ales doar cu un avertisment. Celelalte doua companii de transport au primit, insa, amenzi.

Mai exact, Glovoappro SRL a incasat o amenda de 5.000 de lei. Principalele abateri constatate de inspectorii protectiei consumatorului au tinut de faptul ca recipientele cu alimente nu erau sigilate inainte de a fi introduse in gentile curierilor si nu existau conditii pentru pastrarea temperaturii optime a acestora. In plus, respectivele genti erau curatate cu servetele umede, bicarbonat de sodiu sau chiar spalate in cazi de baie personale (ceea ce nu e deloc igienic), in loc sa fie curatate profesional, prin procedee specializate.

Cea mai mare amenda - in cuantum de 10.000 lei - a incasat-o, insa, Hellohungry SA, caruia ii apartine aplicatia takeaway.com.

Aceasta a sustinut ca transporta alimentele calde si alimentele reci in genti separate, asigurandu-le astfel temperatura corecta. In plus, takeaway.com avea contract cu o firma care-i igieniza gentile. In schimb, nici aceasta societate nu sigileaza recipientele cu mancare.

In plus, sustine ANPC, societatea avea un comportament incorect fata de consumator. Spre exemplu, printre altele: "operatorul economic nu a respectat conditiile prescrise si declarate, deoarece a acceptat prin platforma sa o comanda in valoare de 30 de lei, iar ulterior i-a fost comunicat consumatorului, direct de catre reprezentatii restaurantului, ca pentru a putea livra produsele, comanda minima trebuie sa fie de 50 lei".

Una peste alta, ANPC le-a impus tuturor societatilor sa isi creeze o procedura de sigilare a recipientelor alimentare pe care le transporta. In plus, Food Panda si Glovo trebuie sa ia masuri pentru a-si igieniza corect si eficient gentile in care transporta alimente si pentru a pastra temperatura optima a mancarii livrate.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#Protectia Consumatorilor sanctionat Foodpanda Glovo takeaway, #curietar mancare amenzi , #consumatori