Banii, mai importanti decat vietile romanilor. Parlamentul refuza sa reduca numarul de alimente periculoase: Nu crapam noi! (II)

Duminica, 19 Mai 2019, ora 14:15
14988 citiri
Banii, mai importanti decat vietile romanilor. Parlamentul refuza sa reduca numarul de alimente periculoase: Nu crapam noi! (II)
Foto: Arhiva Pixabay

Daca in episodul anterior v-am relatat despre masurile populiste si ineficiente ale Guvernului - care doar se lauda ca vrea sa ii ajute pe romani sa manance mai sanatos - astazi va aratam cum deputatii tin la sertar, cu buna stiinta, o lege care - odata adoptata - ar putea salva anual mii de oameni ucisi de alimenatia nesanatoasa.

Mancarea sanatoasa nu-i pentru toti! Dupa reducerea TVA, alimentele bio si traditionale se vor ieftini cu numai cativa lei (I)

Comisia Europeana a adoptat, pe 24 aprilie, un nou regulament care stabileste ca - incepand cu aprilie 2021 - in nicio tara din Uniune alimentele nu vor mai putea contine acizi grasi trans industriali in proportie mai mare de 2%. Motivul: studii temeinic intocmite au demonstrat ca aceste substante - care sunt, din punct de vedere chimic, grasimi nesaturate partial hidrogenate pe cale tehnologica - ii imbolnavesc grav pe cei care le consuma frecvent si in cantitati mari.

Printre bolile a caror aparitie este favorizata de consumul de acizi grasi trans se numara cele vasculare si cardiace, dar si cancerul, diabetul si maladia Alzheimer.

Per total - au concluzionat cercetatorii cu renume international - nu mai putin de 50.000 de europeni mor anual din cauza bolilor cauzate de acizii grasi trans. Dintre acestia - apreciaza senatorul USR Adrian Wiener (care e medic) - aproape 5.000 sunt romani. Cu alte cuvinte, in fiecare an dispare din Romania, doar din cauza consumului de acizi grasi trans, un mic oras, de dimensiunea Predealului.

In aceste conditii, Romania nu e obligata sa astepte 2 ani pentru a pune in aplicare regulamentul. In schimb, ar putea dispune chiar de astazi reducerea cantitatii de acizi grasi trans din alimente. Dar n-o face, de teama sa nu cumva sa-i pagubeasca pe producatorii din industria alimentara, care prefera sa foloseasca acizii grasi trans pentru ca - desi toxici pentru consumatori - sunt ieftini.

Alimentele cu grasimi periculoase, greu de identificat, la raft

Producatorii folosesc acizii grasi trans in principal pentru a da alimentelor o consistenta mai placuta si pentru le prelungi termenul de valabilitate.

In ce produse riscam sa gasim acesti acizi grasi periculosi? In margarina, in pop corn-ul pentru microunde, in biscuiti si torturi preambalate, dar si in mezeluri, in supe la plic, in chips-uri si cartofi prajiti congelati.

Cu alte cuvinte, aproape orice aliment procesat de la raft ar putea contine acizi grasi trans. Din pacate, prezenta lor, in compozitie, nu este inscrisa clar pe eticheta, astfel incat consumatorul sa poata identifica grasimile periculoase si sa le poata evita.

Spre exemplu, am gasit la raft, in supermarket, ciocolata si eugenii pe ale caror etichete scria ca ar cotine "grasimi partial hidrogenate". De asemenea, am gasit cozoanc in compozitia caruia producatorul spune ca a adaugat "uleiuri vegetale partial hidrogenate". Sunt aceste ingrediente acizi grasi trans sau nu? Consumatorul n-are de unde sa afle, pentru ca nicaieri pe ectichete nu este inscrisa clar aceasta informatie.

Ciocolata cu grasimi nesaturate partial nehidrogenate. Sa fie oare grasimi trans sau nu? Nimeni nu-i explica acest lucru consumatorului. Sursa foto: Ziare.com

O alte mare hiba a etichetarii consta in faptul ca - desi potrivit legii, consumatorii romani au dreptul la o informare "corecta, completa si precisa" privind alimentele - nimeni nu-i obliga pe producatori sa scrie pe eticheta si ce cantitate de "grasimi partial hidrogenate" au folosit (presupunand ca acestea ar putea fi acizi trans) . In consecinta, romanul n-are de unde sa stie in ce cantitati consuma aceste substante.

Cozonac la preparea caruia au fost folosite grasimi nesaturate partial hidrogenate. Producatorul nu foloseste, insa, denumirea de acizi trans, la etichetare. Sursa foto: Ziare.com

Asa se face ca - daca manaca, spre exemplu, in aceeasi zi cartofi prajiti, pop-corn si prajituri - omul risca sa ingereze periculos de multi acizi grasi trans fara macar sa isi dea seama.

Ce au facut alte tari europene, pentru a-si proteja cetatenii de pericolul acizilor trans

Acizii grasi trans nu sunt o descoperire a producatorilor romani. Dimpotriva, aceste substante au fost folosite pe scara larga, ani la rand, in industria alimentara din Europa. Pe masura ce au descoperit ca ele sunt extrem de nocive, insa, tarile au inceput sa limiteze, rand pe rand, folosirea lor.

Spre exemplu, inca din 2003, Danemarca a decis ca niciun aliment produs pe teritoriul sau nu mai poate contine acizi grasi trans in proportie mai mare de 2% (limita considerata sigura de cercetatori) . In 2008, Elvetia a limitat folosirea acizilor grasi trans la acelasi nivel ca acela din Danemarca. Si la fel au facut: Austria (in 2009), Islanda (in 2011), Ungaria (in 2013) si Norvegia (in 2014) . In 2015, Letonia a notificat CE ca vrea sa limiteze, de asemenea, folosirea acizilor grasi trans.

In Romania, abia in 2017 a aparut initiativa limitarii utlizarii acizilor grasi trans in industria alimentara.

Senatorul Adrian Wiener (USR): Avem si in Romania proiect de lege, dar sta la sertar

In 2017, senatorul USR Adrian Wiener (medic) a initiat - cu ajutorul colegilor sai din USR, dar si al unor parlamentari PSD, PNL si ALDE - un proiect de lege care prevedea limitarea folosirii acizilor grasi trans la fel ca in Danemarca, Elvetia, Islanda, Austria, Ungaria si Norvegia.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si a ajuns la Camera Deputatilor, care e for decizional. Aici, insa, a ramas blocat in sertarele Comisiei de Agricultura pana astazi.

Intiatorul proiectului de lege spune ca blocarea acestuia e o crima.

"Nu o sa le-o iert niciodata celor care tin blocat acest proiect de lege. E o crima si imi asum cand spun acest lucru. Acizii trans sunt reponsabili pentru 5% din mortalitatatea cauzata de bolile caridovasculare, care oricum la noi este cea mai ridicata din UE. Vorbim, practic, despre 5.000 de morti anual.

Proiectul a trecut fara probleme de Senat si a fost foarte bine privit nu doar de colegii mei de la USR, ci si de cei de la celelate partide.

Am obtinut si aprobare din partea forurilor europene pentru a limita folosirea cantitatii de acizi grasi trans. Practic, toata lumea era - inclusiv Comisia Europeana - de acord ca asta e calea de urmat.

Asta pana cand proiectul de lege a ajuns la Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, unde a ajuns la sertar din decizia presedintelui si a vicepresedintelui de Comisie. De ce? Din cauza presiunilor facute de procesatorii din industria alimentara.

Acestia n-au vrut sa piarda bani. Asta, desi n-ar fi trebuit, de fapt, sa faca cine stie ce efort ca sa limiteze utilizarea acizilor trans. Atat de hulitele multinationale (printre care Nestle - n.red.) - care au renuntat benevol la acizii grasi trans - pun la dispozitie cu titlu gratuit procedeele pe care le pot folosi toti ceilalti pentru a iesi pe piata cu produse alimentare la fel de diverse, dar fara substante toxice. Dar se pare ca la noi nu s-a vrut.

Sigur, intre timp s-a adoptat regulamentul european, care vine sa confirme ce spuneam noi. In termen de doi ani, acest regulament trebuie transpus intocmai in legislatia fiecarei tari, inclusiv in cea a Romaniei. Dar sigur ca va trebui sa facem modificari in legislatia primara si secundara pentru ne asigura ca regulamentul poate fi aplicat.

Iar proiectul de lege pe care l-am propus oferea toate solutiile. Prevedea pana si insitutiile care trebuie responsabilizate si sanctiunile pentru nerespectarea legii", a explicat pentru Ziare.com Adrian Wiener.

Presedintele Comisiei de Agricultura: Ii facem rau producatorului! Nu crapam noi pana incepe se aplice noul regulamentul!

Ca sa vedem daca intr-adevar proiectul de lege privind limitarea utilizarii acizilor grasi trans sta la sertar, l-am contactat pe presedintele Comisiei de Agricultura, deputatul Alexandru Stanescu (PSD) . Iata ce a declarat acesta, pentru Ziare.com:

"Da, da, este la mine la Comisie. Da, exact asa cum spun dumnealor am facut: am bagat proiectul la sertar. Asteptam sa intre in vigoare Regulamentul, astfel incat sa-l punem si noi odata cu restul Uniunii Europene, nu sa-l punem noi inainte.

Ce-ar insemna sa impunem noi asemenea restrictii dinainte? Ca noi nu putem restrictiona si producatorii din alte state, ci doar pe ai nostri. Ar fi corect fata de producatorii romani?

Stiind ca se lucreaza la acest regulament, nu mai crapam noi cateva luni sau cat mai dureaza pana sa fie el aplicabil. Sa nu fim noi mai catolici decat Papa si sa impunem astfel de restrictii inaintea tuturor. Pentru ca orice astfel de restrictie ii va afecta pe producatorii romani", a declarat Alexandru Stanescu.

Evidentele il contrazic, insa, pe presedintele Comisiei de Agricultura. Romanii - despre care Alexandru Stanescu spune ca nu "crapa" - chiar mor cu miile, in fiecare an, din cauza ca manaca alimente despre care nu stiu aproape nimic si pe care le considera sanatoase, dar care ii imbolnavesc lent. Totul, din cauza ca unor parlamentari le pasa mai mult de profitul unor producatori din industria alimentara decat de viata romanilor.

In episodul urmator, Ziare.com va povesti cum autoritatile refuza sa adopte o masura simpla si eficienta prin care sa arate romanilor care dintre alimentele de la raft sunt cele mai periculoase pentru sanatate si ar trebui consumate cel mult ocazional.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#acizi grasi trans limitare, #Adrian Wiener acizi grasi trans, #Camera Deputatilor blocheaza lege acizi grasi , #consumatori