Ce reprezinta alcoolismul si cat este de periculos?

Advertorial
Vineri, 29 Martie 2019, ora 14:45
7094 citiri
Ce reprezinta alcoolismul si cat este de periculos?

Dependenta poate lua forme diverse. Cu totii suntem dependenti de ceva: aer, apa, de zambetul persoanei iubite, de muzica, de filme, de tutun, de shopping etc. Exista insa si dependente nocive, ce dauneaza nu doar celui afectat, ci si celor din jurul acestuia.

Comportamentul din familie joaca un rol covarsitor in dezvoltarea personalitatii celor care o compun. Ideile si valorile impartasite in cadrul acesteia sunt automat preluate de creier si transpuse, ulterior, in actiuni ce determina conturarea unui comportament anume.

Intre un singur pahar de alcool si mai multe pahare este o linie foarte fina

Cu siguranta ai observat ca persoanele avide dupa bani, care sunt in stare sa sacrifice multe lucruri pentru castiguri financiare semnificative, au avut probleme de acest gen in familie, in copilarie. Acesta este un exemplu in care creierul induce crearea unei identitati total opuse celei initiale, prin compensare. La fel se intampla si cu acei copii proveniti din familiile cu stare materiala foarte buna, dar atent supravegheati si tinuti sub control. Mai devreme sau mai tarziu, acestia vor face tot ce le-a fost interzis, exagerand, in anumite cazuri.

Exista si situatia copierii comportamentului observat in familie. Cel mai elocvent exemplu este cel al dependentei de tutun sau de alcool. De cele mai multe ori copiii ajung sa copieze comportamentul unuia dintre parinti, devenind, in timp, dependenti de alcool.

Ideea conform careia un pahar de alcool are efecte benefice asupra sanatatii apare tot mai des mentionata in studiile cercetatorilor. Foarte multi considera, in mod total eronat, ca a consuma mai mult de un pahar pe zi va aduce si mai multe beneficii. De aici si pana la dependenta este un drum lung in cazul celor ce consuma doar ocazional. Insa, pentru cei cu un istoric negativ in familie este doar un pas.

Care sunt simptomele alcoolismului?

Un tratament pentru alcoolism se impune doar in cazul unei dependente reale. Pentru a depista aceasta boala, urmareste simptomele urmatoare:

● consumul solitar sau in secret de alcool;

● incapacitatea de a controla cantitatea consumata;

● pierderea constiintei pentru o perioada scurta de timp si imposibilitatea de a reaminti fragmente din timpul consumului de alcool;

● probleme in cuplu si/sau la locul de munca datorate consumului excesiv de alcool;

● renuntarea la hobby-uri;

● rezistenta crescuta la consumul de alcool;

● aparitia starilor de agitatie, tremurat, transpiratie sau ameteala in lipsa consumului.

Daca un membru al familiei manifesta deja aceste simptome, este clar ca are nevoie de ajutor si se impune, deci, tratarea alcoolismului.

Cine sunt codependentii din familie?

Membrii familiei functioneaza ca un tot unitar, de aceea, se poate spune ca victimele consumului excesiv de alcool, dependentii, devin "calaii" celorlalti. Familiile ce traiesc cu un "suferind" in casa sunt intr-adevar de apreciat. Chinurile sunt de neimaginat, iar sentimentul neputintei este apasator. Ei sunt codependentii familiei, persoane a caror viata este afectata de dependentul de alcool.

Obisnuindu-se sa traiasca intr-un astfel de mediu, ei dezvolta un mod de viata cu totul nesanatos: invata sa reactioneze, nu sa actioneze, comportamentul devenind un stereotip. Asta poate duce, cu timpul, la probleme serioase de izolare, boli psihice sau psiho-somatice, anxietate sau chiar depresii profunde.

Reactiile codependentilor au la baza sentimente puternic negative. Sentimentul vinovatiei pentru situatia dependentului si cel de suparare cauzat de pierderea demnitatii familiale si personale provoaca reactii in lant. Mahnirea, pe un fond de singuratate, este agravata, instalandu-se astfel revolta fata de intreaga situatie si fata de dependent. De aici se nasc sentimentele de neputinta si resemnare, instalandu-se in acelasi timp nevoia de izolare (si lipsa comunicarii in vederea descoperirii unei solutii).

Tratarea alcoolismului intr-un centru de recuperare - o solutie sigura

Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din tara, asigura reabilitarea dependentilor de alcool in proportie de aproximativ 94%. Abordarea multidisciplinara le permite pacientilor sa fie investigati de catre medicii specializati ai fiecarui departament, in acest fel asigurandu-se o diagnosticare precisa si crearea unui plan de tratament 100% eficient.

Fostii pacienti, complet recuperati astazi, marturisesc ca au apreciat enorm calitatea personalului medical (prietenos, rabdator, amabil, cald), dotarea spitalului, curatenia si, nu in ultimul rand, abordarea unica.

Ce presupune tratamentul pentru alcoolism la Polaris Medical?

Un tratament pentru alcoolism la Polaris Medical presupune:

● tratamentul preventiv al sevrajului;

● psihoterapie comportamentala si familiala;

● tratament medicamentos de durata;

● ergoterapie;

● terapie de relaxare prin arta (si nu numai);

interventii psihosociale.

Dependenta de alcool este la fel de serioasa ca si oricare alta boala. Aceasta ii afecteaza si pe cei din jur cu aceeasi intensitate cu care il afecteaza direct pe bolnav. Desi, privita din exterior si la un nivel superficial, pare usor de tratat, adictia este o afectiune psihica, ce necesita un tratament specific, intelegere si rabdare. Primul pas spre rezolvarea unei probleme este identificarea acesteia. Al doilea pas este sa cereti ajutor de specialitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tratament alcoolism, #dependenta alcool , #consumatori