Cinci sortimente de apa retrase din magazine de ANPC: Nu erau sigure pentru consum (Video)

Sambata, 19 Martie 2016, ora 15:54
20218 citiri
Cinci sortimente de apa retrase din magazine de ANPC: Nu erau sigure pentru consum (Video)

Cinci sortimente de apa de masa si de izvor vandute in marile magazine din Romania nu sunt bune pentru consum, intrucat nu respecta indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare, anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Inspectorii ANPC au prelevat, in perioada 4-9 martie, esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hipermarketuri si supermarketuri din Bucuresti, informeaza News.ro.

Dintre cele 17 esantioane prelevate si analizate din punct de vedere microbiologic, cinci au fost neconforme, in urma analizelor de laborator.

Este vorba despre apa de izvor plata Winny, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 litri, apa de masa necarbogazoasa Aro, vanduta tot in PET-uri de 2 litri, apa de izvor Calipso, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6 litri, apa de izvor plata Izvorul Zanelor, in PET-uri cu capacitatea de 2 litri si apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

In urma actiunii, inspectorii ANPC au dat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 de lei si au decis sa opreasca de la comercializare 244 de litri apa de izvor Calipso si Izvorul Zanelor, care nu intrunea conditiile pentru consum sigur.

"Celelalte sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator, in judetul Ilfov, respectiv Harghita, prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor", se mai arata in comunicatul de presa.

In 15 martie, au fost efectuate alte 11 prelevari de probe, iar esantioanele au fost transmise la laborator pentru a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de nitriti.

Comisarii ANPC anunta ca vor continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator. Buletinele de analize pentru probele deja prelevate au fost trimise Directiei de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun.

Consumul mediu anual de apa minerala naturala din Romania este estimat la aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decat al tarilor precum Italia, Germania, Franta, in pofida potentialului ridicat al resurselor de apa minerala care plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri din Europa, conform Patronatului Apelor Minerale Apemin.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...