Dezbatere cu scandal pe un proiect cu amenzi de milioane de euro. Seful ANPC spune ca experienta sa tine loc de studiu de impact

Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:44
11338 citiri
Dezbatere cu scandal pe un proiect cu amenzi de milioane de euro. Seful ANPC spune ca experienta sa tine loc de studiu de impact
Foto: Ziare.com

Proiectul de ordonanta de urgenta care le-ar permite inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa imparta amenzi de zeci de milioane de euro multor intreprinzatori, riscand chiar sa ii scoata din afaceri, a fost dezbatut marti de principalii actori implicati.

In vreme ce ANPC sustine ca sanctiunile uriase sunt justificate, intreprinzatorii spun ca n-ar fi asa si ca e anormal ca astfel de amenzi sa fie date de comisarii institutiei, dintre care unii au doar studii medii.

Proiectul initiat de ANPC prevede ca amenzile pentru intreprinzatorii care incalca legea sa creasca de la 2.000 lei - 10.000 lei, cat sunt in prezent, la pana la 4% din cifra de afaceri. Astfel de amenzi s-ar putea aplica si pentru etichetarea gresita a unor produse, pentru comercializarea de produse expirate sau pentru incheierea de contracte cu clauze care se dovedesc abuzive.

Reprezentantii Marilor Retele Comerciale au sustinut ca acest proiect de ordonanta ar trebui modificat, intrucat premisele de la care se pleaca in intocmirea sa sunt eronate. Oamenii de afaceri propun metode mai putin drastice, sustinand ca aplicarea unor amenzi atat de mari va inchide afacerile micilor comercianti si va incuraja coruptia.

In fata acestor critici, presedintele ANPC, Marius Pirvu, a nuantat severitatea proiectului. Desi cu totii se aflau acolo sa dezbata cu proiectul pe masa, seful ANPC le-a spus ca le dezvaluie "in premiera" ca, de fapt, nu se va da din prima amenda raportata la cifra de afaceri, ca va fi un mecanism mai complex. Fara alte detalii, insa, procedura pare si mai discretionara.

In orice caz, toti cei care au propuneri pentru imbunatatirea proiectului de lege le pot trimite institutiei, in urmatoarele 10 zile.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante interventii ale celor prezenti la dezbaterea publica initiata de ANPC:

14:57 - Reprezentanta Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sustine ca e nevoie de o analiza atenta inainte de stabilirea unor astfel de sanctiuni si de adoptarea ordonantei.

"Sigur, sa analizam vreo 2-3 ani asa... Si intre timp, bancile fac festival in Romania. Ati avut timp de festival! (...) Am vazut drame traite de oameni din Romania. Si nu sunt de acord cu dumneavoastra, pentru ca as fi partas la drame.

Vreti sa facem un studiu de impact, nu? Cu cine vreti? Cu Pricewaterhouse? Cu Deloitte? ", a intrebat Marius Pirvu, presedintele ANPC, pe un ton ironic.

Presedintele ANPC spune ca, la acest moment, unii agenti economici incalca legea cu buna stiinta.

"Stiti ce se intampla acum? La acest moment, departamentele de marketing gandesc asa: ce-as putea pati daca fac asta? Ce amenda iau daca procedez asa? Si daca ii convine, continua! Asta vrem sa combatem!", a mai spus Marius Pirvu.

14:45 - Reprezentanta AmCham Romania sustine ca proiectul de ordonanta al ANPC ridica mai multe semne de intrebare.

"In primul rand, consideram ca proiectul nesocoteste principiul proportionalitatii. Nu exista fapte si criterii pe baza carora sa se poata stabili ce cuantum va avea, efectiv, o amenda care risca sa ajunga la mai multe procente din cifra de afaceri", a declarat reprezentanta AmCham.

"Pai, faceti dumneavoastra o propunere de proportionalitate", a replicat Marius Pirvu, presedintele ANPC.

"M-as apleca si asupra nivelului de pregatire al inspectorilor din cadrul comisariatelor. Sunt situatii de contradictii si paralelism legislativ. Iar asta necesita sa fie pregatiti si stimulati, inclusiv financiar, in mod corespunzator. Astfel incat cadrul sa se aplice in mod unitar. In plus, agentul economic trebuie sa stie proceduri si etape in privinta aplicarii unei amenzi atat de mari", a conchis reprezentanta AmCham.

In context, Marius Pirvu sustine ca, recent, ANPC a verificat un mare agent economic care, speculand legea, a incercat sa isi injumatateasca amenda. Fara sa isi dea seama, insa, marele intreprinzator a incalcat din nou legea, dand ANPC posibilitatea de a-l inchide.

"Stiti cati angajati avea? Multi! Ce trebuia sa fac, sa-l inchid? Sau sa ma rog de el pana se hotaraste sa respecte legea? Va asigur ca, pentru astfel de situatii, ordonanta acesta va veni cu solutii", a mai spus Marius Pirvu.

14:30 - Presedintele Asociatiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, a parasit dezbaterea, sustinand ca ANPC nu respecta asociatiile de consumatori. Stanciu s-a suparat din cauza ca nu ar fi fost trecut pe lista speakerilor anuntati, desi sustine ca s-a inscris din timp la cuvant, asa cum a cerut ANPC.

14:30 Dorin Tanase din partea Asociatiei Credere sustine ca, la acest moment, amenzile sunt prea mici pentru a-i determina pe intreprinzatori sa respecte legea.

Cu toate astea, spune Tanase, viitoarea ordonanta ar trebui sa faca distinctia intre suma cu care poate fi amendat un IMM (cuprinsa intr-un interval stabilit) si sanctiunea care i se poata aplica unei companii mari (care poate fi raportata la cifra de afaceri, dar cu plafon) . Spre exemplu, o mare companie ar putea plati o amenda raportata la cifra de afaceri, dar care sa nu depaseasca, sa spunem, 250.000 de euro.

14:24 - Un vorbitor din partea mediului privat sustine ca toti cei prezenti - reprezentanti ai ONG-urilor, sindicalisti si intreprinzatori - ar trebui sa intocmeasca un document prin care sa ceara Guvernului ca personalul ANPC sa aiba salarii mai mari si sa beneficieze de o pregatire mai buna. Acesta sustine ca in tara exista comisari ANPC care au fost dati in judecata de mari intreprinzatori.

"Juristii mei, cu 2.000 lei salariu pe luna, se lupta in instanta cu avocatii marilor companii, care iau 10.000 de euro", spune Marius Pirvu.

14:16 - "Pentru mine consumatorul e urgent", a declarat, in replica, Marius Pirvu. Acesta a mai apreciat ca ANPC a avut toata deschiderea pentru a discuta cu retailerii, dar a observat ca totul e inutil, intrucat acestia nu-si imbunatatesc serviciile acordate consumatorilor.

In plus, spune Marius Pirvu, retailerii ar fi refuzat consilierea pe care ANPC s-a oferit sa le-o acorde. Practic, ANPC s-ar fi oferit sa examineze chiar si fiecare produs care urmeaza sa fie introdus in premiera pe raft, dar retailerii n-au fost interesati.

14:09 - Maria Codreanu, reprezentanta Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), nu vede urgenta adoptarii noilor sanctiuni, de vreme ce nici legile actuale nu se aplica asa cum trebuie.

"Noi spunem ca ar trebui inceput de la analizarea legislatiei prezente. Sunt deja abateri sanctionate neuniform. Sunt inspectori care aplica in mod diferit sactiunile. Marturie stau dosarele din instanta. Reprezint un retailer cu care avem o rata de succes de 60% in dosarele de contraventii. E semn ca e loc de analiza si clarificare a faptelor, inainte sa inasprim sanctiunile.

E nevoie sa discutam despre proportionalitate. Daca lipseste o informatie de pe un ambalaj al unei ciocolate ajung sa aplic amenzi de milioane de euro, fara o procedura clara, fara pasi prin care operatorul economic sa se poata apara. Consideram ca e excesiv.

Nu consideram ca adoptarea unor astfel de masuri este o urgenta, astfel incat sa se justifice trecerea lor prin ordonanta", a declarat Maria Codreanu.

13:50 - Reprezentantul Asociatiei Patronatelor Bancare, M. Stanomir, sustine ca Romania este deja o tara saraca, in care oamenii au cu greu acces la bani. In context, amenzile raportate la cifra de afaceri n-ar face decat sa ingreuneze si mai multe viata oamenilor de rand.

"Principiul de baza este ca aveti dreptate. E o chestiune importanta. Masurile trebuie luate, amenzile sunt mici, iar voi, bancile, n-ati facut suficient! Putem incepe de aici?", a spus Stanomir.

"De acord", a raspuns Marius Pirvu.

"Sa mai pornim de la un slogan: 'Sunt consumator european si am drepturi'. Dar iata cifrele: in UE, avem cea mai mica intermediere bancara, avem cele mai putine ipoteci si credite de consum. Suntem o tara saraca, care nu are acces la bani.

Si atunci sa incurajam sectorul. Avem dreptul la o casa decenta. Si suntem pe ultimul loc in UE la acest capitol. Avem dreptul la o viata decenta. Si suntem, la acest capitol, pe ultimul loc in UE, dupa bulgari.

Asa ca ar trebui, cred eu, sa incepem de la preventie, proportionalitate si alinierea la normele europene", a declarat Stanomir.

13:35 - Alexandru Teodorescu, avocat care reprezinta Asociatia Romana a Carnii, spune ca e anormal ca un comisar ANPC cu studii medii sa capete puterea de a aplica amenzi raportate la cifra de afaceri a societatilor.

"Nu cred ca e cazul sa vorbim despre ordonante de urgenta. In cadrul proiectului n-am vazut nicio motivare efectiva legata de natura urgentei.

Daca ne uitam in lege, comisarii ANPC pot fi inclusiv persoane cu studii medii. Si unul dintre colegii mei din industrie mi-a spus ca l-a controlat un inginer metalurg. Poate ar trebui sa aveti si dumnevoastra o specializare a personalului.

La Consiliul Concurentei controalele dureaza luni bune. La ANPC, intr-o saptamana ti-ai si luat amenda.

Nu ati mentionat, in proiect, impactul asupra mediului economic. Deja sectorul de abatorizare din Romania sufera si trebuie sa importam mare parte din carne. Nu mai avem de unde o lua din cauza ca nu se abatorizeaza. In aceste conditii, veniti cu aceste amenzi raportate la cifra de afaceri. Ce sperati sa obtineti?", a declarat Alexandru Teodorescu.

13:15 - Laura Chiriac de la Asociatia Societatilor Financiara din Romania sustine ca preventia ar trebui sa primeze, nu inasprirea sanctiunilor.

"Cred ca regimul de sanctiuni ar trebui revizuit cu calm. Acum se face in regim de urgenta. Daca, sa spunem, un contract nu e scris cu fontul Times New Roman si cu dimensiunea de litera 10, societatea financiara ar putea fi sanctionata raportat la cifra de afaceri? Pare putin excesiv, nu-i asa?", a declarat Laura Chiriac.

Mariu Pirvu raspunde ca lucrurile nu vor sta chiar asa.

"Va dau un pic din casa. Nu vom aplica din prima amenzi la cifra de afaceri. Daca ai gresit pe un anumit lucru, te sanctionez cu o valoare. Daca vin si n-ai remediat, vine amenda pe cifra de afaceri. Vom nuanta niste lucruri", sustine Mariu Pirvu.

12:45 - Marius Pirvu sustine ca, intr-adevar, sectorul bancar e un capitol delicat. Dar ca va cauta solutii, cu titlu general, pentru publicitatea controalelor.

"Ne preocupa sa nu dam nastere la abuzuri. Nu vom lasa liberi comisarii sa dea liber amenzi de 4%. Va fi o sanctiune care s-ar putea da, spre exemplu, pentru abateri repetate.

Stim ca trebuie sa facem diferente, in lege, intre IMM-uri si societatile mari. Asteptam observatiile dumneavoastra. Daca nu, vom decide in baza a ceea ce avem. Si nu cred ca sunt eu cel mai destept", a declarat Mariu Pirvu.

12:40 - Incepe un dialog tensionat intre presedintele ANPC Marius Pirvu si presedintele Infocons, Sorin Mierlea.

"Inteleg ca nu vreti ca statul sa fie puternic si sa aiba laboratoare!", spune Marius Pirvu.

"Asta ati inteles? Eu am spus ca avem nevoie de laboratoare de terta parte. Si de publicarea controalelor. De ce reprezentantii ANPC cer la Parlament ca rezultatele controalelor in sectorul bancar sa fie secretizate?", intreaba Sorin Mierlea.

12:35 - Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Infocons, spune ca nu amenzile mari sunt solutia unei mai bune protectii a consumatorului. In schimb, s-ar putea recurge la solutii mult mai simple si mai eficiente.

"Eu imi doresc de la ANPC publicitatea controalelor. Asa am fi 19 milioane de inspectori si am sti ce servicii si produse sa evitam.

Vrem amenzi? Bine. Cand un mare comerciant baga la raft un salam neconform, sa ia cate o amenda pentru fiecare magazin de pe lant care vinde produsul. La bancile care incheie contracte cu clauze abuzive, la fel. Fiecare filiala care vinde produsul sa ia amenda. Si nu mai avem nevoie de amenzi raportate la cifra de afaceri.

In plus, imi doresc sa existe laboratoare de terta parte. S-au investit sume uriase in laboratoarele de stat in intreaga tara. Dar acestea au contracte cu agentii economici pe care trebuie sa ii controleze. E cazul sa investim sa se investeasca laboratoare de terta parte".

12:25 - Cristian Pirvan, secretarul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca exista deja atat institutii, cat si reglementari care sa asigure rezolvarea problemelor pe care ANPC le-a inclus in proiectul de ordonanta. In concluzie, nu cresterea amenzilor e solutia.

"O sa aveti coruptie la amenzi de 4%, va spun eu", a declarat Cristian Pirvan.

12:20 - Daniela Florea, fondatoarea societatii de consultanta Customer Delight (care asigura inclusiv servicii de conformare a intreprinzatorilor la legislatia de protectia consumatorului), sustine ca, in anumite cazuri, amenzile pot depasi 4% cifra de afaceri. In aceste conditii, membrii mediului de afaceri sunt surprinsi de duritatea masurilor propuse.

"Sunt multe lucruri pe care nu le intelegem. Spre exemplu, pentru un produs expirat la raft se va aplica o amenda la intreaga cifra de afaceri?", intreaba Daniela Florea.

12:15 - Presedintele ANPC, Marius Pirvu, sustine ca se impune adoptarea unei ordonante care prevede inclusiv cresterea drastica a amenzilor din cauza ca multi agenti economici incalca legea. Pirvu spune ca nu exista studiu de impact pentru ordonanta, dar ca ANPC si-a considerat propria experienta de control drept studiu de impact.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ANPC dezbatere ordonanta amenzi, #ANPC dezbatere publica ordonanta PSD, #ANPC ordonanta dezbatere publica , #consumatori