Mancarea sanatoasa nu-i pentru toti! Dupa reducerea TVA, alimentele bio si traditionale se vor ieftini cu numai cativa lei (I)

Sambata, 18 Mai 2019, ora 08:25
8104 citiri
Mancarea sanatoasa nu-i pentru toti! Dupa reducerea TVA, alimentele bio si traditionale se vor ieftini cu numai cativa lei (I)
Foto: Arhiva Pixabay

In loc sa ia decizii care sa-l ajute pe omul de rand sa manance mai sanatos, politicienii prefera sa adopte mai degraba masuri populiste, blocand totodata legile care ar putea determina, intr-adevar, cresterea calitatii alimentelor de la raft. Rezultatul: mii de romani se imbolnavesc si mor anual, din cauza ca pun pe masa mancaruri incarcate cu aditivi toxici.

Ziare.vom va prezinta, pe larg, in perioada imediat urmatoare, detalii despre efectele pe care le au asupra romanilor deciziile paguboase luate de Guvern si de Parlament, in domeniul industriei alimentare.

Spre exemplu, in expunerea de motive a unui proiect de ordonanta de urgenta, Guvernul admite ca, in Romania, numarul de copii obezi s-a dublat in ultimul deceniu. In plus - dintre toate statele Uniunii Europene - doar in Bulgaria mor anual din cauza bolilor mai multi oameni decat in tara noastra. Iar acesta situatie - sustine Executivul - indica faptul ca "este necesar sa fie luate in regim de urgenta masuri la nivel national pentru incurajarea consumului de alimente de inalta valoare calitativa".

In mod evident, Guvern are dreptate. Problema este ca - in loc sa incurajeze intr-adevar consumul de alimente mai sanatoase - pana acum doar s-a laudat ca o va face. Mai exact, a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta care va reduce TVA de la 9% la 5% pentru produsele bio, pentru cele traditionale si pentru cele din zone montane. Din pacate, diminuarea taxei nu va duce si la scaderea consistenta a preturilor prohibitive ale acestor alimente, dupa cum au explicat pentru Ziare.com mai multi producatori. Cu alte cuvinte, chiar si dupa adoptarea ordonantei de urgenta, pentru majoritatea covarsitoare a romanilor, tot alimentele cu multe E-uri vor ramane de baza.

Ce sunt produsele bio si traditionale si de ce sunt scumpe

Un lucru au in comun alimentele bio, cele traditionale si cele din zone montane: se obtin greu, in conditii stricte si fara aditivi chimici si nocivi.

In cazul produselor bio, spre exemplu, producatorul trebuie sa obtina, in decursul catorva ani, atestate de calitate pentru terenurile cultivate, pentru animalele crescute si pentru alimentele procesate, pe care le scoate la vanzare. La acest moment, in Romania sunt doar cateva sute de producatori care au aceste certificari. Unii cultiva cereale sau fructe si le vand, altii cresc animale si vand carnea, iar altii proceseaza recoltele si carnea si vand produsele finite. Din pacate - si din cauza conditiilor foarte stricte de lucru - in prezent doar circa o cincime dintre produsele bio de pe piata noastra sunt produse in Romania, restul provenind din import.

Produsele traditionale, pe de alta parte, se obtin din produse locale, fara aditivi si pe baza unor retete autohtone vechi. Un producator n-are voie sa obtina, potrivit legii, mai mult de 150 de kilograme de alimente traditionale pe zi.

Alimentele din zone montane, in schimb, se obtin in regiuni muntoase, fie din ingrediente locale, fie din unele aduse din locuri similare. Cu alte cuvinte, aceste produse sunt naturale si obtinute departe de mediul poluat al marilor orase.

Din pacate pentru romanul obisnuit, asta inseamna ca atat produsele bio, cat si cele traditionale (684 de toate, in tara) si cele din zone de munte (doar 83 la numar) sunt scumpe.

Spre exemplu, un kilogram de carnati obtinuti pe cale industriala costa 16-18 lei. In schimb, aceeasi cantitate de carnati atestati ca produs traditional costa cel putin dublu. Un ou ecologic costa, in marile magazine, 1,3 lei, in contitiile in care pretul oului de gaini crescuta in baterii si hranita cu plante modificate genetic nu sare de 0,5 lei. In acelasi fel, kilogramul de miere necertificata ca produs ecologic costa in jur de 25 de lei, in vreme ce mierea bio nu se da cu mai putin de 80-90 de lei kilogramul!

Intrebarea este: cu cat se vor ieftini - dupa reducerea cotei de TVA la 5% - aceste produse eco, traditionale si din zone montane, astfel inca sa si le permita tot romanul? Iata ce spun producatorii.

Cu cat scade TVA, cu atat se va ieftini si produsul la raft

Dintre cele 684 de produse traditionale romanesti, 7 sunt produse de fermierul galatean Stefan Druica. Printre acestea se numara o pastrama ciobaneasca, un tip de toba numita " a lui Ignat", cotletul haiducesc "al lui Zamfir", dar si carnatii "tataia Gica".

Din cauza ca sunt obtinute prin procedee traditionale si fara aditivi, produsele sunt mai scumpe decat cele de fabrica. Si nici nu se vor ieftini considerabil, dupa scaderea de TVA, a explicat fermierul pentru Ziare.com.

"Din punctul meu de vedere, orice scadere de taxe este binevenita. De ce? Din cauza ca multi care produc la negru ar putea fi incurajati sa treaca in legaltitate, de vreme ce cheltuielile cu taxele scad.

In ceea ce priveste scaderea de pret la raft, aceasta va fi proportionala cu scaderea TVA. Daca TVA scade cu 4%, atunci cred ca si pretul produsului va scadea cu minim 3%", a explicat pentru Ziare.com Stefan Druica.

Cu alte cuvinte, daca un kilogram de carnati traditionali costa acum, sa zicem, 39 de lei, dupa diminuarea cotei de TVA, pretul ar urma sa scada cu numai 1,17 lei si sa ajunga la 37,83 lei! Greu de crezut ca o astfel de ieftinire aproape insesizabila ar usura accesul romanilor la produsele traditionale.

Ce au cerut, de fapt, producatorii de la Guvern si cu ce s-au ales

Calin Matias obtine, in judetul Alba, produse traditionale de panificatie. Ba, unul dintre sortimente - numit pita de Santimbru - este si bio. Si acest producator - care prezideaza si o federatie a fermierilor care fac alimente traditionale - este de parere ca scaderea cotei de TVA nu va ieftini considerabil produsele.

"Pentru dezvoltare rurala, scaderea de TVA e buna, pentru ca ii mai raman producatorului niste bani de investit. Daca scaderea de TVA va reduce si pretul produsului la raft? Poate ca da, proportional. A scazut taxa cu 4%, scade si pretul produsului cam tot cu atat. La un kilogram de carnati de 40 de lei, ieftinirea ar fi de aproape 2 lei... Nu s-ar simti chiar cine stie ce.

Noi i-am cerut, de fapt, domnului ministru Teodorovici sa scada TVA la 0%. Dumnealui ne-a spus ca nu se poate scadea sub 5%, ca asta e limita minima in UE.

Bun, am zis. Si-atunci am propus sa rezolvam si alte probleme. Spre exemplu, cea a intrarii in supermarket. La acest moment, mie supermarketul imi vinde marfa de 3.000 de lei si din acesti bani imi ia 1.400 lei taxe. Si nu mi se pare in regula. Vreau sa renunt. Am cerut sa gasim aici o solutie...

Noi mergem des la minister sa discutam, sa stiti. Pentru legea asta, insa, discutia a avut loc abia vineri, cu cateva zile inainte sa de dea ordonanta. Or fi fost cartile deja facute, ca sa spunem asa... Noi am cerut o multime de alte lucruri. Dar cel putin de data asta, nu s-a putut" a declarat Calin Matias pentru Ziare.com.

Cine cumpara astazi produse traditionale nu le alege dupa pret

Gica Neamtu este prima care a inceput sa produca, la Iasi, alimente traditionale certificate de Ministerul Agriculturii. In timp, a reusit sa impuna pe piata un brand traditional de zacusca de vinete si gogosari, dar si unul de zacusca de ghebe si hribi si unul de dulceata de nuci verzi.

"Din punctul meu de vedere, aceasta scadere de TVA nu este neaparat de natura sa influenteze pretul final. Si sa va spun de ce.

Pretul produsului nostru este influentat, in primul rand, de costurile cu materia prima (ingredientele produselor - n.red.) si cu utilitatile. Iar acestea au crescut fata de anul trecut. In aceste conditii, este foarte posibil ca reducerea de TVA - de altfel binevenita - sa nu-i aduca neaparat clientului un confort financiar in plus.

Apoi, mai este o particularitate: noi livram in magazine ceva mai elitiste care au, in general, preturile ceva mai mari. Sa spunem ca as face eforturi si ca as livra borcanul de dulceata de ardei iute, spre exemplu, la 10 lei. In magazin pretul ajunge la 20 de lei. De ce? Din cauza ca sunt clienti care apreciaza calitatea produsului si care l-ar cumpara si la respectivul pret", a spus declarat Gica Neamtu pentru Ziare.com.

Presedintele Romalimenta: E rost de ceva evaziune aici...

Pesedintele Federatiei Romaalimenta, Sorin Minea, spune ca scaderea TVA la produsele bio si traditionale nu-i va creste puterea de cumparare romanului. In schimb, ar putea cauza o serie de probleme.

"Sa ne gandim la produsele bio. Imi pare rau ca trebuie sa le-o spun eu domnilor guvernanti dar, in UE, daca scazi TVA la produsele din tara, il scazi si la cele similare pe care le aduci din import. Iar la noi, 80-90% dintre produsele bio vin din import. Si atunci ce facem, subventionam importurile?

Apoi, sa luam segmentul produselor traditionale. Ce sunt ele, potrivit legislatiei romanesti? Sunt alimente produse in cantitate redusa, in sistem de manufactura, in ateliere. Or, atelierele nu sunt purtatoare de TVA. Deci impactul ar putea fi zero.

Si chiar daca n-ar fi... Sa ai alimente cu TVA diferit, stabilit in functie de criterii de calitate - care oricum sunt subiective - va fi complicat si va naste evaziune fiscala.

Am vazut ca se vorbeste despre reducerea TVA 'pe intreg lantul de distributie'. Asta inseamna ca si la achizitia de materie prima se reduce TVA. Or, daca eu cumpar carne cu TVA redus la 5%, voi face din ea doar produse traditionale? Cine sa garanteze? Ma poate verifica cineva? Nu!

In plus, toate produsele despre care vorbim sunt pe o nisa de lux si au preturi mari. Iar scaderile de pret, de pe urma scaderii cotei de TVA, vor fi mici. In niciun caz nu ii vor permite romanului sarac sa se bucure de produse pe care nu si le permit nici macar aceia mai putin saraci.

Nici nu stiu cum s-au luat aceste decizii. N-am auzit sa fie consultari cu industria alimentara. Pe mine, spre exemplu, nu m-a intrebat nimeni, ca le explicam... E asa o varza in care se amesteca bio cu traditionalul, fara criterii concrete ... mie imi miroase asa, a invarteala...", a declarat Sorin Minea pentru Ziare.com.

Cu alte cuvinte, ordonanta de urgenta adoptata de Cabinetul Dancila in urma cu cateva zile nu-i va fi de niciun folos romanului de rand, care oricum nu isi va permite alimentele bio, traditionale si din zone montane.

In episodul urmator, Ziare.com va relata despre modul in care autoritatile blocheaza o lege care - fara a presupune ieftinirea produselor de lux - ar putea romanului o alimentatie mult mai sanatoasa, intr-o perioada foarte scurta de timp, de ordinul saptamanilor sau al lunilor.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#reducere TVa produse bio traditionale efecte, #reducere TVA ieftinire produse bio traditionale , #consumatori