Pericol major de inflatie! Este extrem de periculoasa si prabuseste piata Interviu (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Martie 2017, ora 06:30
18726 citiri
Pericol major de inflatie! Este extrem de periculoasa si prabuseste piata Interviu (II)

Exista o tendinta de majorare de pret cu mult mai puternica decat pare si nu stiu daca va putea fi stapanita. Cresterea de pret cuplata cu cresterea veniturilor inseamna inflatie, afirma Sorin Minea, presedintele Federatiei patronale Romalimenta.

Sorin Minea a explicat pentru Ziare.com care sunt cele mai mari probleme ale antreprenorilor romani, intre care lipsa fortei de munca stimulata de ajutoarele sociale: "Am si un record. Unul care si-a dat demisia dupa 2 ore si jumatate. Era muncitor necalificat, l-am pus sa traga de un carucior, sa impinga niste carnati, chestii banale. La voi e munca multa, bai! Si a plecat acasa dupa doua ore si jumatate. Este unul dintre liderii locali ai unui partid, nu conteaza care."

Sorin Minea a vorbit si despre efectele Legii 51% produse romanesti care "este o balarie, nu se poate aplica", dar a prejudiciat producatorii de alimente.

Marile minciuni de pe rafturi si din farfurii. Ce mancam de fapt? "Primim ceea ce cerem" Interviu

Ce s-a ales din Legea 51% produse romanesti, cu exceptia faptului ca a provocat un infringement?

O balarie, nu se poate aplica. Procedura europeana e asa: iti vine o idee de lege, o comunici CE, Bruxelles-ul da un raspuns si dupa aia dai legea. Ai nostri au dat legea si dupa aceea a fost anuntata CE. Superinteligent!

Legea a fost electorala, trebuia sa aduca voturi in plus partidului care a creat-o fara consultarea celor care se pricep. Nu a fost facuta de procesare, ci de productia primara, iar daca se referea strict la fructe si legume nu aveam nimic impotriva. Dar au incercat sa bage si procesatele fara sa aiba habar. Le-am spus ca va fi infringement clar si nicio tara din lume nu a facut asa ceva.

Au fost date exemple, Franta, Ungaria, Polonia.

E o minciuna. Au luat o defintie, privind lantul scurt, si o recomandare din preambulul Codului de bune practici rural din Franta.

Era un producator de legume din Vidra care spunea ca lantul scurt sa fie pe o suta de km patrati. Ce inseamna 100 kmp?, l-am intreabat. 100 pe 100 de km. Serios? Inseamna zece pe zece, prietene, si ma rog sa-ti iasa chestia asta ca sa stai cu legumele in curte.

Daca un om care atata intelege face o lege avem o mare problema.

Am mai auzit: ce ne intereseaza pe noi CE? Sigur, putem sa ne gandim la asta, nu ne intereseaza, hai sa iesim! Dar parca ei traiesc din subventii, care vin de la UE, le-a spus cineva ca iesirea din UE inseamna fara subventii?

Altul: putem plati infringementul. Pe cuvantul tau de onoare? Stie vreunul ce inseamna, care sunt sumele si ca el reprezinta si un blocaj comercial?

Dar legea se aplica efectiv?

Legea are doua parti, cea de-a doua nici nu se va aplica vreodata. Prima parte s-a aplicat si ne-a afectat. Taxele pe care le-au ras erau purtatoare de TVA, deci a fost o pierdere si pentru stat. Iar ca sa primim in continuare serviciile de care avem nevoie, trebuie sa vindem mai ieftin supermarket-urilor, ne-au ciupit cat au putut si nu am castigat nici cinci bani.

Mai mult, serviciile pe care eu le platesc mascat, prin discount si restorno, supermarket-ul mi le acorda sau nu, daca vrea. Si acum se incearca repararea greselii de la inceput.

Un domn Anton a garantat ieftinirea produselor cu 20% si eu inca o astept. Altul a spus ca producatorul autohton va fi favorizat, astept si asta.

Cum lucrati cu noul guvern? V-au consultat de exemplu in privinta majorarii salariului minim?

Nu, desi noi platim salariile. Din punctul meu de vedere a fost prost gandita. Se aplica de fapt la foarte multa lume pentru ca daca eu cresc salariile de incadrare trebuie sa umblu pe toata grila.

Dar mai e o problema. Daca o sa va uitati la coltul fabricii, veti vedea un

afis de angajare, care are un an si jumatate. Sunt asemenea afise la toate fabricile. Nu avem mana de lucru.

De ce? Platiti prost?

Nu e rentabil. Sunt intrebat: cat imi dai? In prima luna salariul minim, sa vad ce esti in stare pentru ca nu ai nicio calificare, iar dupa aceea discutam. Si imi raspunde ca mai bine sta acasa. Dar acasa nu castigi. Ba da! Traiesc din ajutorul social si pe langa el mai fac ceva la negru, mai invart ceva. Daca vin la tine pierd ajutorul, nu raman decat cu salariul si trebuie sa si muncesc.

Altii ma intreaba daca nu am un post in birou. Nu am. Dar e greu de muncit aici, asa ca mai bine plec acasa. Am si un record. Unul care si-a dat demisia dupa 2 ore si jumatate.

Dar ce l-ati pus sa faca?

Era muncitor necalificat, l-am pus sa traga de un carucior, sa impinga niste carnati, chestii banale. La voi e munca multa, bai! Si a plecat acasa dupa doua ore si jumatate.

Ei bine, l-am urmarit de-a lungul timpului sa vad ce s-a intamplat cu el. Este unul dintre liderii locali ai unui partid, nu conteaza care.

Revenind la guvernul actual, are avantaje si dezavantaje. O parte sunt oameni cu care am lucrat. De exemplu ministrul Daea, cu care am lucrat pe cand era secretar de stat.

Nu sunt multi cei incantati de dl Daea. Are imaginea unui comunist nu foarte adaptat la lumea de azi, ca sa ma exprim elegant.

Daea are un mod de a vorbi care pentru unii e amuzant, are ticuri verbale, are stereotipuri de vorbire, dar nu de gandire. Nu e comunist si e cu mult mai destept decat inteleg multi. Daca nu ar fi influentat deloc politic, e un om cu care ai putea dezvolta industria alimentara si agricultura.

In ziua cand a fost numit m-a chemat, chiar in seara aceea, m-am dus a doua zi dimineata la prima ora, m-a intrebat care sunt problemele pe care le avem si a stiut sa asculte. Nu s-au rezolvat toate pentru ca exista o influenta politica.

Cu fostul ministru, Achim Irimescu, relatia a fost la fel de buna?

Si in el aveam un patener de dialog perfect. Dar tehnocratia, cum sa-i spun?, nu-i dadea voie sa se dezvolte deloc. A fost o victima a propriului succes. A intrat bine, a avut cateva emisiuni bune, a avut o popularitate uriasa si i s-a da in cap din cauza ei.

Ce inseamna "i s-a dat"? Cine i-a dat?

Cei care-l conduceau. Nu stiu daca premierul personal sau cei din jurul lui, dar capatase un nume prea bun in presa. A fost o batalie politica in guvernul acela in care trebuia sa fie un numar unu si foarte multi numarul 3,4,5.

Achim crescuse, stia agricultura si stia Bruxelles. Nu era spagarul micilor invarteli. In agricultura intotdeauna exista niste directii si niste oameni care trebuie protejati.

Achim a gresit poate incercand sa spuna prea mult si a fost atacat ca niciun alt ministru, nu a mai avut voie sa iasa sa vorbeasca. A fost bagat la fund: nu trebuie sa cresti, stai in banca ta.

A muncit cat a putut pentru subventiile acelea. In scandalul cu branza de vaci, Achim a procedat corect. Era o suspiciune si trebuia anuntat numele producatorului (Bradet - n.red.) pentru a fi retras sau restituit de cumparator. A procedat conform legii.

"Romanul nostru", au tipat unii. Nu conteaza ca-i roman, chinez sau japonez, asta spune legea si stie de ce spune asa. Pe final, politicul s-a bagat masiv peste Achim.

Cu dl Ciolos ati comunicat?

Il cunosc si l-am rugat sa ma primeasca oficial, nu la o cafea, pentru a prezenta pozitiile federatiei pe care o conduc. Au fost altii care i-au spus ca suntem oameni rai, vanduti capitalistilor si daca ma primeste se cearta. Ca urmare, n-am fost primit. Mi s-a dat persoana de contact, am discutat cu unul si cu altul. Sunt chestii care se simt si nu sunt corecte.

I-am spus lui Dacian Ciolos ca legea 51% produse romanesti e gresita, a zis ca decide Parlamentul. Am cerut presedintelui sa nu promulge legea pentru ca e gresita si intram in infringement. Prima oara a refuzat-o apoi mi s-a spus va trece pe repede inainte, fara sa fim invitati in Parlament, pentru ca asta e ordinul de partid. Iar presedintele nu a atacat-o la CCR.

Agricultura are o putere de vot uriasa, are foarte multi bani si cu ea trebuie sa te porti cu manusi. Subventiile foarte mari in toata Europa sunt influenta politica. Sunt agricultori care se cred mari in Romania, dar au ajuns acolo pe influenta politica, nu stiu decat sa ceara si sa impuna. Ei pot sa sperie un guvern, spun "imi aduc oamenii".

Eu nu imi pot aduce oamenii din fabrica la un protest, dar poate sa mi se blocheze drumul cu tractoare cand nu e perioada de recoltare si tractorul n-are treaba. Sa iesi cu o mie de ciobani nu e greu. Pe ciobani ii respect, dar uneori ies in strada nu pentru treaba lor.

Si pe Daea nu-l sperie?

Daea e un om politic, Achim nu e, nu avea sprijin politic. Daea stie sa fenteze situatiile astea.

Si care sunt partile rele ale guvernului?

O parte dintre ministri sunt cam slabuti. Dau senzatia de pripa. Cu toti se poate discuta, dar unii nu inteleg ce le spui. Dragnea a spus ca el va coordona guvernul, nimeni nu poate coordona tot. Eu am invatat ca pentru a coordona ceva nu imi trebuie cel mai docil dintre oamenii mei, ci pe cel mai destept dintre ei, chiar daca se mai injura cu mine imi da zvacul. Cel docil si nu foarte bine pregatit s-ar putea sa imi accentueze greseala din servilism.

Multi sunt ingrijorati de perspectivele economice. Credeti ca va fi depasit deficitul de 3%?

Nu stiu, dar e un pericol pe care nimeni nu-l baga in seama - inflatia. Cresterile salariale duc la inflatie care este extrem de periculoasa si prabuseste piata. Exista o tendinta de majorare de pret cu mult mai puternica decat pare si nu stiu daca va putea fi stapanita. Cresterea de pret cuplata cu cresterea veniturilor inseamna inflatie.

De unde vine cresterea de pret?

Poate veni din foarte multe. De la vremea proasta in Spania care scumpeste legumele si fructele, la marirea pretului utilitatilor, marirea salariilor. Cresterea pretului duce la scaderea puterii de cumparare, care duce la majorarea salariului si tot asa.

Cea mai buna decizie a fost scaderea TVA in industria alimentara. E singura care a dus la o scadere de pret si plafonarea lui un an de zile, n-a fost inflationista. Au crescut si incasarile la buget. Scaderea CAS nu e o solutie, angajatorul a castigat, unul din 10 a dat ceva angajatilor, 9 au bagat niste bani in buzunar.

Din eliminarea plafonarii CASS pentru cei cu salarii mari un director care are salariul numarat in mii de euro, pierde si 500 de euro. Nu il poti penaliza, asa ca pierderea o suporta firma, dar asta se duce direct in pret. Beneficiez de ceva in plus pentru ca platesc o caruta de bani? De nimic. In conditiile astea as prefera sa nu plateasc CASS, ci asigurare privata.

De ce angajatii mei pentru care platesc CASS de cand a fost infiintata firma au aceleasi drepturi ca angajatii unei firme care nu a platit in viata ei. Oamenii ar trebui sa nu aiba aceste drepturi pentru a impune angajatorului sa plateasca.

Sunteti un patron roman, firma importanta, deja veche, cu cifra mare de afaceri. Cum supravituieste capitalul autohton pe piata romaneasca?

In spatele meu e agricultura care benficiaza de subventii si o legislatie foarte puternica, dicteaza preturile cu care vinde. In fata mea e supermarketul care ma strange cu usa. La intrare e pretul care mi se cere si-l dau, la iesire e pretul care mi se accepta si il iau.

Ca industrie alimentara am profit foarte limitat. Calitatea produsului alimentar scade pentru ca singurul lucrur care i-a ramas industriei e sa se joace cu calitatea, inventand solutii de ieftinire.

Deci doar supravietuim pentru ca nu avem bani in spate, am avut dobanzi cu mult mai mari decat in restul Europei, avem o piata grea, o concurenta uriasa a evazionistilor de mana a cincea care si-au facut cheaguri din ce au furat si acum deregleaza piata si concurenta produsului "traditional" care e un banc.

Deci nu multinationalele sunt periculoase pentru capitalul autohton?

Multinationala mai mult decat sa ma cumpere nu face, dar e drept ca in domeniul carnii nu exista nicio multinationala. Noi, firmele vechi din Romania, suntem pe picior de egalitate cu firmele mari care vin de afara.

Exista o presiune a produsului strain pe piata, strainii pot sa faca produse proaste mai ieftin decat noi. Noi ar trebui sa limitam numarul de produse si sa le facem de foarte buna calitate pentru a intra pe piata din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Minea Romalimenta, #scumpire alimente crestere salarii inflatie , #consumatori