Tu stii ce mananci? Ciresele turcesti chiar erau toxice si am aflat dintr-o intamplare. Sanatatea romanilor e in pericol. Cine e de vina?

Duminica, 13 Mai 2018, ora 15:36
11121 citiri
Tu stii ce mananci? Ciresele turcesti chiar erau toxice si am aflat dintr-o intamplare. Sanatatea romanilor e in pericol. Cine e de vina?
Foto: Arhiva Hepta.ro

E oficial: ciresele din Turcia verificate saptamana trecuta de Protectia Consumatorului sunt periculoase pentru sanatatea romanilor, in ciuda faptului ca nu contin niciuna dintre substantele toxice mentionate pe etichete.

E o concluzia la care specialistii au ajuns tarziu, abia la doua zile dupa izbucnirea scandalului. De miercuri pana vineri, parte dintre cei care apucasera sa cumpere ciresele le-au si mancat, probabil, iar acum risca sa aiba de suferit. Din pacate, nici pana astazi vreo autoritate nu poate garanta ca toate fructele nocive au fost retrase de pe piata pentru a fi distruse.

Consumatorii au sesizat primii ca e ceva in neregula cu ciresele din Turcia, in conditiile in care pe eticheta acestora scria ca au fost tratate cu imazalil si thiabendazol, substante toxice care favorizeaza aparitia alergiilor severe si chiar a cancerului. Informatia s-a propagat repede in spatiul public si a ajuns la urechile inspectorilor Autoritati Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) . Acestia s-au autosesizat si au plecat in control. Din primele verificari a reiesit ca ciresele nu erau toxice, ci fusesera doar gresit etichetate. In consecinta, ANPC a informat printr-un comunicat ca a dispus "masura de oprire temporara a comercializarii acestui produs, pana la intrarea in legalitate privind asigurarea unei informari corecte, complete si precise".

Analizele efectuate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au demonstrat, insa, ca nu doar etichetarea era problematica, in cazul cireselor turcesti. Mai exact:

"In urma analizelor probelor s-a infirmat prezenta pesticidelor imazalil si tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au inregistrat depasiri ale limitelor admise.

Limita maxima admisa este de 0,02 mg/kg, iar in probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabila este cea de retragere de la comercializare si dirijare pentru distrugere. Dupa primirea buletinelor de analiza, imediat ANSVSA a demarat o ancheta pentru a verifica daca mai exista cirese la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase si distruse." se arata intr-un comunicat postat pe 11 mai de ANSVSA pe site-ul propriu.

Problema este ca pana la momentul postarii comunicatului, inspectorii sanitari-veterinari reusisera sa gaseasca si sa pregateasca pentru distrugere doar 564 de kg de cirese toxice din totatul de aproape 1.400 de kilograme. Despre restul de aproape 800 de kilograme nu se stia, inca, nimic.

E rezonabil sa ne gandim ca cel putin inca vreo cateva sute de kilograme de cirese urmeaza sa fie retrase din magazine si distruse, in zilele urmatoare. La fel de rezonabil este, insa, sa luam in calcul faptul ca parte din cantitate de fructe novice a ajuns deja pe mesele romanilor. Ce risca cei care le-au mancat deja sau care urmeaza sa le consume, fara sa stie ca sunt periculoase pentru sanatate?

Potrivit specialistilor, ingerarea de dimetoat in cantitati prea mari poate duce la scaderea fertilitatii, la declansarea unor alergii severe si la aparitia durerilor abdominale si a varsaturilor. Efecte deloc de neglijat, care risca sa schimbe in rau intrega viata a unor oameni. Totul, din cauza unor alimente insuficient verificate si vandute in magazine ca fiind nu doar sigure, ci si sanatoase.

Cine ar trebui sa ne pazeaza de pericolele care ne pasc la raft?

Nu-i deloc placut sa te gandesti ca alimente considerate sanatoase ar putea, de fapt, sa te imbolnaveasca grav. Mai ales ca avem in Romania institutii al caror rol este sa vegheze la siguranta noastra alimentara.

Parte din aceasta raspundere ii revine ANPC, iar parte, ANSVSA. Intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com, ANSVSA ne-a informat, insa, ca mare parte dintre verificarile pe care inspectorii le fac, potrivit obligatiilor impuse de legi, se concretizeaza in examinarea documentelor care insotesc alimentele. Analize se fac mai mult in cazul in care un aliment trezeste susiciunea inspectorilor. Daca nu, are sanse sa scape neverificat, indiferent ce contine. Desi e ingrijorator, e totusi bine sa stim ca nu fiecare aliment de la raft a fost si testat pentru a se stabili daca, intr-adevar, contine ce scrie pe eticheta si nu vreun ingredient care sa-l imbolnaveasca pe consumator.

"Controalele executate de inspectorii ANSVSA includ verificarea documentelor din care sa reiasa modul de conservare si depozitare a produselor, aplicarea procedurilor si a bunelor practici de productie si, in cazul unor suspiciuni, sunt prelevate si analizate probe pentru determinarea criteriilor de igiena a procesului, conform legislatiei specifice", se arata in raspunsul trimis de ANSVSA catre Ziare.com.

Uneori, modul de lucru al ANSVSA da roade. Alteori, din pacate, nu. Spre exemplu, in baza legislatiei si a procedurilor sale de lucru, in luna aprilie, ANSVSA a depistat, intr-un depozit din Ilfov peste 19.000 de kilograme de dovlecei infestati cu pesticide. A fost o reusita a inspectorilor, dar una insuficienta pentru a garanta siguranta consumatorului.

Ciresele toxice n-au fost depistate de nicio autoritate de control. Daca n-ar fi sesizat consumatorii problema - anuntata initial de Protectia Consumatorului ca fiind doar una de etichetare - nicio autoritate din Romania n-ar fi analizat vreodata ciresele. In consecinta, s-ar fi imbolavit, poate, cateva sute de romani si nimeni n-ar fi stiut sa le spuna de ce si nici nu i-ar fi despagubit in vreun fel. Asta, cu toate ca statul tine in continuare pe statele de plata sute de angajati care ar trebui vegheze zi si noapte la siguranta aimentara a romanilor.

Solutia: informarea cu adevarat totala si corecta a consumatorilor despre ingredientele pe care le contine fiecare produs, tehnologiile de ambalare, procesare etc. Decizia pentru ce cumpara apartine fiecaruia dintre noi, dar autoritatile trebuie sa se asigure ca avem toate informatiile pentru a decide in cunostinta de cauza. Deocamdata, magazinele sunt pline de produse la care este aproape imposibil sa afli ce contin. Informarea si protejarea consumatorului nu pare sa fie o prioritate.

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci? - o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Tu stii ce mananci? Magazinele sunt pline de produse la care este aproape imposibil sa afli ce contin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cirese toxice magazin, #cirese toxice Protectia Consumatorului , #consumatori