Tu stii ce mananci? La ce te gandesti cand vezi scris "aroma" pe eticheta? Cateva situatii la care e bine sa fii atent

Marti, 31 Iulie 2018, ora 23:13
11236 citiri
Tu stii ce mananci? La ce te gandesti cand vezi scris "aroma" pe eticheta? Cateva situatii la care e bine sa fii atent
Foto: Arhiva Pixabay

Consumatorii n-au nicio sansa sa afle ce substante folosesc producatorii pe post de "arome", pentru imbogatirea gustului si mirosului alimentelor. Asta cu toate ca legea le garanteaza romanilor liberul acces la toate informatiile de care ar putea avea nevoie pentru a-si alege doar cele mai bune alimente, de la raft.

Unul dintre cititorii campaniei Tu stii ce mananci - demarata de Ziare.com, in primavara acestui an - ne-a scris pe adresa viatasanatoasa@ziare.com pentru a ne intreba ce sunt aromele care se gasesc in alimente. In plus, cititorul nostru ne-a intrebat daca este posibil ca un aliment sa aiba in compozitie arome fara, insa, a contine si E-uri.

Din pacate, astfel de informatii - desi importante pentru orice consumator care vrea sa stie ce pune pe masa - nu figureaza pe nicio eticheta de aliment. Iata cum se explica acest lucru.

Legea e de partea consumatorului, care are tot dreptul sa stie ce mananca

De ani buni, producatorii mentioneaza pe eticheta doar faptul ca au folosit "arome" sau "arome naturale" la prepararea alimentului de pe raft. Nu amintesc, insa, nimic despre compozitia aromelor folosite si nici despre cantitatile in care au fost acestea adaugate in produs.

In teorie, o aroma - indiferent din ce si cum ar fi fost obtinuta - n-ar trebui sa reprezinte decat o parte infima din compozitia alimentului. In practica, insa, lucrurile nu stau chiar asa. Dovada clara e faptul ca am gasit la raft batoane despre care producatorul sustine ca sunt "cu fructe", dar care au, in compozitie, o cantitate mai mare de aroma decat de ananas!

In aceste conditii, e cu atat mai important pentru consumator sa stie cat mai multe despre toate ingredientele alimentului. Deci, implicit, si despre arome.

Un baton cu mai multe arome si mai putin ananas. De fapt, desi se numeste "multifruct", batonul contine mai degraba coaja de portocale si mai putin de 4% cuburi de mar. Foto: Ziare.com

Mai ales ca si legea din Romania, de la adoptarea OG 21/1992 incoace, e de partea consumatorului, dandu-i dreptul sa stie tot ce i-ar putea fi de folos despre orice aliment. Mai exact, ordonanta amintita prevede ca fiecare consumator trebuie sa aiba acces la o informare "corecta, completa si precisa" cu privire la produsele pe care le gaseste la raft.

Din pacate, cel putin in acest moment, numai de o astfel de informare nu are parte consumatorul roman, lasat de autoritati sa se descurce pe bajbaite, la cumparaturi!

Ce spune legislatia europeana ca sunt aromele din alimente

Exista, la acest moment, doua regulamente europene in vigoare care stabilesc ce sunt aromele din alimente si cum ar trebui trecute pe eticheta informatiile despre ele.

Primul adoptat a fost Regulamentul 1334/2008, care defineste, la modul general, aromele alimentare. Mai exact, potrivit alineatului (3) din Articolul (2) al regulamentului, arome se numesc "produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul".

Regulamentul ofera, apoi, o clasificare a aromelor. Printre altele, textul stabileste ca unele dintre ele se numesc "substante aromatizante". Acestea sunt, de fapt, "substante chimice definite cu proprietati aromatizante", se mai arata in regulament.

Exista, totodata, si "substante aromatizante naturale", obtinute in urma prelucrarii (prin taiere, strivire, stoarcere, fierbere si a altor procedee mentionate in Anexa II a Regulamentului 1334/2008) a cel putin doua ingrediente din natura.

Merita mentionat, insa, ca substantele descrise pe etichetele alimentelor drept "arome naturale" pot si ele sa contina chimicale, dupa cum a descoperit The Environmental Working Group (EWG) inca de acum 4 ani. Concret, aroma naturala de fructe de padure dintr-un baton de ciocolata nu e musai zeama fructelor, ci poate fi un extract recompus in laborator.

Se numeste insa "aroma naturala", intrucat are la baza ingrediente naturale, spre deosebire de celelalte arome, care sunt sintetizate doar din chimicale, in laborator.

E posibil, deci, ca un aliment sa nu contina niciunul dintre cele peste 300 de E-uri recunoscute la nivel european si cu toate astea sa aiba in compozitie chimicale, dintre care unele inglobate in substantele numite, generic, "arome".

Care dintre alimente contin arome chimice si care arome naturale

Regulile de baza privind modul in care prezenta aromelor intr-un aliment trebuie semnalata pe eticheta sunt cuprinse in Regulamentul 1169/2011. Mai exact, in partea D a Anexei VII a acestui text de lege se arata ca cele mai multe dintre substantele folosite pentru aromatizare - indiferent daca au in compozitie E-uri sau alti compusi - pot fi indicate pe eticheta, pur si simplu, folosind termenul generic "arome".

Mai mult chiar, Articolul 20 din acelasi regulament prevede ca producatorul nu are obligatia de a trece pe eticheta alimentului toate substantele pe care le-a folosit in obtinerea sa, mai ales daca acestea sunt adjuvanti tehnologici.

Iar asta inseamna, de fapt, ca un consumator n-are nicio sansa sa afle ce contin aromele din alimente. Iar, in lipsa acestor informatii, nu are nici cum sa afle daca aromele ii fac bine sau rau.

Spre exemplu, am gasit la raft un produs vegetal care imita branza si care contine, potrivit etichetei, "aroma de mozzarella". Or, mozarella este un sortiment de branza obtinut din lapte de bivolita, in regiunea Campania din sudul Italiei.

Ce ingrediente naturale vegetale ar fi putut folosi producatorul pentru a recrea aroma de mozarella intr-un produs ale carui principale ingrediente sunt: apa, uleiul de palmier si amidonul modificat genetic? Consumatorul ar avea tot dreptul sa o stie, in conditiile in care aceste informatii i-ar putea influenta decizia de cumparare!

E greu de crezut ca din ingrediente naturale vegetale se poate recrea gustul branzei italienesti de bivolita. Si nici producatorul nu face nimic pentru a-l lamuri pe consumator cu privire la modul in care a procedat - Foto: Ziare.com

Aroma de fum este cancerigena. Cum il informam pe consumator?

Aroma de fum - obtinuta prin condensarea vaporilor de fum - trebuie mentionata, distinct, pe eticheta produsului alimentar, stabileste Regulamentul 1169/2011. Asta pentru a-i permite consumatorului sa inteleaga ca alimentul respectiv a fost afumat pe cale chimica, nu cu fum rezultat din arderea lemnului sau a rumegusului.

Exista, insa, o informatie si mai importanta pe care producatorii care folosesc aroma de fum evita sa le-o ofere consumatorilor.

Mai exact, potrivit Asociatiei Pro Consumatori, aroma de fum - folosita pe scara larga in industria alimentara de la noi - este cancerigena. Or, Ziare.com n-a gasit pe nicio eticheta de produs vreo atentionare cu privire la acest fapt.

In consecinta, omul simplu risca sa puna pe masa produse afumate cu arome (sau aromatizate cu alti compusi chimici) fara sa isi dea seama ca in acest fel isi risca sanatatea.

Ce-i drept, legislatia europeana nu ii obliga pe producatori sa le dea consumatorilor prea multe informatii despre aromele folosite in industria alimentara. Cu toate astea, chiar in Regulamentul 1169/2011 se arata ca, la nevoie, Comisia Europeana e pregatita sa inaspreasca legislatia, daca statele membre vin cu dovezi ca asa ceva se impune. Ba, pe alocuri, Comisia da chiar mana libera statelor membre sa ia masuri mai dure decat cele prevazute in regulament, in cazul in care e necesar.

Din pacate, autoritatile romane care ar trebui sa vegheze la buna informare a consumatorului nu fac decat sa aplice legile existente, fara sa vina cu initiative notabile pentru a le si imbunatati, in interesul romanului. Si asta de ani buni, cu toate ca sute de oameni sunt platiti din bani publici ca sa-i garanteze consumatorului dreptul la informare corecta, completa si precisa...

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci? - o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie Tu stii ce mananci, #arome chimice alimentare, #lege arome alimentare continut consumator , #consumatori
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Foarte util. Mersi. In completare pot sa va spun ce maninca tot PSD-