Cum alegem cea mai proaspata carne rosie? Iata ce ne sfatuiesc macelarii si crescatorii de animale (Video)

Vineri, 29 Martie 2019, ora 08:35
14825 citiri
Cum alegem cea mai proaspata carne rosie? Iata ce ne sfatuiesc macelarii si crescatorii de animale (Video)
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Daca tinem la sanatatea noastra, inainte sa ne alegem o bucata de carne rosie din galantar, ar trebui sa o examinam cu atentie si sa ne asiguram ca este intr-adevar proaspata. Cum sa ne dam seama care cotlet, muschi sau antriocot merita cumparat si care nu, au explicat pe larg pentru Ziare.com producatori si macelari cu vechime in bransa.

Potrivit legii, toata carnea refrigerata pe care o gasim in galantare ar trebui sa fie proaspata, curata, fara conservanti. Din pacate, dupa cum Ziare.com v-a informat deja, lucrurile nu stau mereu chiar asa. In consecinta, s-ar putea sa nu ne fie deloc usor sa ne alegem o bucata de carne sanatoasa, din comert.

Inainte de toate, din cauza ca exista riscul sa cumparam - sub denumirea de produs proaspat - o carne pe care producatorul a injectat-o cu nitriti, caragenan (E407) sau polifosfati (E452), pentru a-i prelungi perioada de valabilitate.

Apoi, mai exista si posibilitarea sa luam, fara sa ne dam seama, carne expirata sau care a fost depozitata in conditii improprii si care ne-ar putea imbolnavi.

Cum sa ne ferim de toate aceste capcane au explicat pentru Ziare.com macelarul Dionisie Kovacs si producatorul de carne de vita George Baciu.

Macelar: Carnea de porc e roz si putin elastica, in primele zile

Dionisie Kovacs e macelar de aproape 20 de ani, iar acum lucreaza in Piata Obor. Spune ca poate invata pe oricine sa deosebeasca, in numai cateva clipe, carnea proaspata si sanatoasa de cea care nu merita cumparata. Iata ce recomanda specialistul.

"Primul lucru la care ar trebui sa fim atenti, la carnea de porc, este culoarea produsului, indiferent ca vorbim despre pulpa, muschi, cotlet sau altceva. E foarte simplu: culoarea carnii proaspete de porc este roz. Daca, in schimb, carnea e inchisa la culoare si bate spre negru, e veche.

Macelarul Dionisie Kovacs ne invata la ce sa fim atenti, cand ne alegem carnea de porc - Video: Ziare.com/Alexandru Nistor

In plus, oamenii ar trebui sa fie atenti si la mirosul carnii. Daca aceasta e proaspata, mirosul ei este intens, specific, dar in niciun caz nu e neplacut. Orice iz suparator - al bucatii de carne sau al osului - ar trebui sa ne dea de gandit. O carne care miroase urat nu are cum sa fie buna si n-ar trebui cumparata.

Apoi, ca sa ne asiguram ca o bucata de carne e proaspata, ar trebui sa ii verificam si fermitatea. Cea proaspata nu se lipeste de degete si e chiar putin elastica. Adica isi revine dupa ce o apasam cu degetul. E bine sa cumparam carnea care nu este nici prea uscata, dar nici jilava, care zemuieste", a explicat macelarul.

Cum ne ferim de carnea injectata cu conservanti?

Cum deosebim carnea injectata de cea cu adevarat proaspata si curata? Cea mai sigura metoda este sa ii verificam termenul de garantie. Daca acest termen depaseste 5 zile (in afara cazului in care carnea e vidata si chiar isi poate pastra prospetimea mai mult), cel mai probabil produsului i s-a adaugat un conservant care sa-i mentina aspectul proaspat.

Din pacate - judecand doar dupa culoare, textura si miros - pana si unui specialist in industria alimentara i-ar putea fi uneori dificil sa deosebeasca o bucata de carne intr-adevar proaspata de una injectata cu conservanti.

In aceste conditii, macelarul ne propune o solutie simpla pentru a evita produsele incarcate cu conservanti. Anume, sa cumparam carne doar din magazinele in care vedem ca aceasta se da repede si nu are timp sa se invecheasca. E clar ca, daca stie ca va vinde carnea intr-o zi sau doua, producatorul nu mai are niciun motiv sa cheltuiasca pentru a o injecta cu conservanti!

"Intr-o macelarie mai mica, spre exemplu, la o aprovizionare se aduc doar cateva carcase de animale. Se transeaza, se fac produse, se umple vitrina si atat. Imediat ce cantitatea de carne se apropie de sfarsit, se mai face o aprovizionare. Se aduc atunci alte cateva carcase de animale. Si tot asa. Carnea proaspata are termen de garantie 5 zile, dar, intr-o macelarie mica, de multe ori se vinde chiar mai repede.

In schimb, in magazinele mai mari se aduc, la un transport, tone si tone de carne. Oricati clienti ar avea, e clar ca n-o vand pe toata la fel de repede. Acolo, carnea trebuie sa tina mai mult", spune Dionisie Kovacs.

Crescator de vite pentru sacrificare: Evitati carnea uscata! Fie e veche, fie n-a fost depozitata cum trebuie!

George Baciu - crescator de vite din rase mixte si de carne, cum ar fi Montbeliard, Limousine, Charolais si Angus - spune ca exista o modalitate simpla de a stabili daca o bucata de carne de vita merita sau nu cumparata. Iata despre ce este vorba:

"In general, carnea inchisa la culoare e veche. In cazul carnii de vita, insa, acest lucru e adevarat numai pana la un punct. Motivul: exista si rase cu carne ceva mai inchisa la culoare decat altele, asa ca acest criteriu poate fi inselator.

In schimb, la carnea de vita, e foarte importanta umiditatea. Daca bucata de carne e uscata, atunci ea fie este veche, fie a fost depozitata in conditii necorespunzatoare.

In plus, ca in cazul oricarei bucati de carne, un criteriu este si mirosul. Daca acesta e neplacut, deja lucrurile sunt clare si carnea nu e buna", a explicat pentru Ziare.com George Baciu, producator de carne de vita, care vinde si in Piata Obor.

Acesta spune ca producatorii care vor au la indemana metode simple si sanatoase de a prelugi valabilitatea unei bucati de carne, fara a folosi aditivi.

"E foarte simplu: noi vidam carnea. Si o facem in maniera clasica, nu cu atmosfera controlata (cu adaos de gaze in ambalaj - n.red.) . In aceste conditii, carnea pe care o vindem noi se mentine proaspata 9 zile.

Carnea de vita vidata isi mentine prospetimea vreme de 9 zile - Foto: Ziare.com

In plus, am ales niste vitrine speciale pentru carnea de vita, care mentin umiditatea. Practic, si daca as scoate carnea din vid, ea tot nu s-ar usca in cateva ore, ca intr-o vitrina normala. Exista deci solutii sa poti vinde si carne proaspata fara aditivi", ne-a explicat George Baciu.

Dupa cum ne-a explicat doamna Luminita - cea care ne-a fost gazda in magazinul lui George Baciu din Piata Obor - exista si o posibilitate curata, naturala, de a prelungi chiar mai mult valabilitatea carnii (cel putin in cazul celei de vita) . Este vorba despre maturarea ei, adica invechirea, timp de 21 de zile, intr-o camera cu temperatura si umiditate controlata. Carnea maturata va putea sta la vanzare nu 9, ci 25 de zile.

Singura problema este ca produsul maturat nu mai poate fi vandut pe post de carne proaspata, fiind deja considerat un alt tip de produs alimentar.

Timp de 9 zile, carnea de vita se mentine proaspata, in vid - Video: Ziare.com/Alexandru Nistor

In consecinta, producatorul care vrea sa puna pe piata carne rosie proaspata are de ales: ori iese cu un produs curat si natural (riscand, insa, in acest fel, sa piarda bani daca nu reuseste sa vanda tot, in primele zile), ori foloseste conservanti si livreaza o carne care tine mai mult, chiar daca e de calitate mai slaba si, in timp, risca sa-l imbolnaveasca pe consumator.

Din pacate, pe masura ce trece timpul, tot mai multi producatori sunt tentati sa aleaga castigul si sa utilizeze conservanti, uneori chiar fara sa-l mai informeze si pe consumator.

Una peste alta, e destul de clar ca - pana cand autoritatile isi vor face treaba si se vor asigura ca in comert ajung numai alimentele sanatoase - tine doar de noi sa ne alegem cea mai proaspata carne rosie din magazine.

Din fericire, o putem identifica usor - din multimea produselor din galantare - urmand sfaturile macelarilor si ale producatorilor si examinandu-i cu atentie culoarea, textura, mirosul si termenul de valabilitate a carnii verificand eticheta.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, 13 decembrie, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că modul în care se conturează coaliţia de guvernare...
”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
Un fost diplomat și ex-lider al opoziției din Georgia, Gia Japaridze, susține, într-un interviu pentru hotnews, că a recunoscut la alegerile prezidențiale din România metode aplicate de...
#Tu stii ce mananci, #cum alegem carnea proaspata, #carne proaspata rosie porc vaca , #consumatori
  1. Un pilon cheie al Rusiei primește o nouă lovitură: Putin rămâne descoperit, după anunțul SUA
  2. Războiul din Ucraina, la final de 2024. Cum ar putea evolua conflictul și ce urmează
  3. Georgia se afundă în criza politică înainte de alegerea noului preşedinte. Mii de persoane au ieșit în stradă FOTO/VIDEO
  4. Rebelii descoperă și distrug imperiul de droguri al dictatorului Assad. O industrie de miliarde care a alimentat războiul sirian
  5. Preşedintele Argentinei Javier Milei devine cetăţean italian FOTO
  6. Un tânăr ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului a fost găsit în stare de hipotermie
  7. Milioane de americani se luptă să își plătească facturile la energie, pe fondul creșterii costurilor și consumului
  8. Marea Britanie retrage sistemele de apărare antiaeriană Sky Sabre de pe frontiera estică a NATO
  9. Momente cumplite pentru o familie din Botoșani. Casa le-a fost cuprinsă de flăcări în timp ce împodobeau bradul
  10. UE pregătește un nou pachet de sancțiuni anti-Rusia. Sunt vizați agenții de informații acuzați de atacuri hibride și tentative de asasinat