Ziare.com

DSP confirma: Salmonella la Auchan Constanta, 18 oameni au ajuns la spital

Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 15:41

   

DSP confirma: Salmonella la Auchan Constanta, 18 oameni au ajuns la spital
Directia de Santatate Publica Judeteana Constanta a confirmat, miercuri, ca mai multe persoane au fost infestate cu Salmonella, dupa ce au mancat produse de la Auchan Constanta.

DSPJ Constanta a transmis, intr-un comunicat de presa, rezultatul anchetei dupa ce mai multi oameni au ajuns la spital dupa ce au consumat alimente de la sectorul gastronomie din Auchan Constanta.

"In perioada 23-26 dece,brie, in sectiile Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta s-au prezentat 16 pacienti ca urmare a consumului de preparate de la Hipermarketul Auchan - gastronomia", arata DSPJ Constanta, care prezinta concluziile investigatiei:

 • - in zilele de 22, 23 si 24 decembrie au consumat preparate de la hipermarchetul Auchan - gastronomia;
 • - preparatele posibil incriminate: musaca de cartofi cu carne de porc/pasare, carne de pui la gratar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prajiti, pizza, fasole cu carnati;
 • - la 4-16 ore de la consum au aparut primele simptome de boala: greturi, varsaturi bilio-alimentare, scaune diareice, febra 385, frisoane, cefalee, lipotimie;
 • - bolnavii au incercat, initial, tratament la domiciliu in conformitate cu recomandarile primite de la personalul Serviciului de ambulanta, medici din serviciile medicale private;
 • - deoarece simptomele nu s-au remis in datele de 23, 24,25 si 26 decembrie s-au prezentat la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta;
 • - din cei 16 pacienti prezentati la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli infectioase Constanta au fost 12 internati, 4 au refuzat internarea;
 • - in urma tratamentului cu solutii perfuzabile, simptomatice - antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evolutia a fost favorabila.
 • - in data de 29.12.2015 a mai fost internat - spitalizare de zi - un copil in varsta de 5 ani care a consumat musaca de cartofi cu carne achizitionata de la Auchan si consumata la domiciliu in data de 24 decembrie 2015;
 • - miercuri, din cei 12 bolnavi in spital mai este internat doar 1 caz;
 • - 6 dintre bolnavi au fost externati cu diagnosticul toxiinfectie alimentara cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare grad II iar la ceilalti 6 bolnavi nu s-a identificat germenele.

Sursa citata mai arata ca, in data de 23.12.2015, ca urmare a prezentarii a primelor 2 cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, o echipa de inspectori din cadrul Serviciului de control in sanatate publica din cadrul DSPJ s-a deplasat la Hipermarketul Auchan (Maritimo) Constanta pentru evaluarea conditiilor igienico-sanitare. In data de 26.12.2015, cand la spital au mai fost internati inca 5 bolnavi, echipa de control din cadrul DSPJ Constanta - Serviciul de Control in Sanatate Publica, s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe:

- exudate naso-faringiene si ex. coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar
- probe de salubritati din sectia gastronomie

Rezultatele probelor recoltate de catre DSPJ:

 • - salubritati alimentare - tocator de carne - prezent bacterii coliforme; masa inox, frigider (usa interior), cutit inox - numar total germeni aerobi mezofi peste limitele admise.
 • - exudate nasofaringiene - 2 purtatori faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr.C si 1 purtator nazal de Staphylococcus aureus cuagulazo pozitiv;
 • - ex. coprobacteriologice - negative

"Persoanele din blocul alimentar (2 purtatori faringieni de de Streptococ beta-hemolitic gr.C si 1 purtator nazal de Staphylococcus aureus cuagulazo pozitiv) vor fi indrumate pentru tratament conform antibiogramei. Pe perioada tratamentului, personalului purtator de germeni li se va interzice accesul in blocul alimentar", arata sursa citata.

Pentru deficientele constatate DSPJ Constanta a aplicat o amenda de 3000 de lei, insa mentioneaza ca "pentru determinarile de laborator, cu rezultate necorespunzatoare, Serviciul de Control in Sanatate Publica va aplica o alta sanctiune contraventionala conform legislatiei sanitare in vigoare".

Amenda si de la OPC

Hypermarketul Auchan din Constanta a fost sanctionat si de OPC cu 30.000 de lei amenda si prestarea serviciilor oprita temporar sambata, dupa ce 18 persoane care au consumat alimente de la sectorul gastronomie au fost diagnosticate cu enterocolita si salmonella, si au ajuns la spital.

"In urma verificarilor, s-a gasit la comercializare o cantitate de 15,3 kg preparate culinare (orez sarbesc, piure cartofi, paste cu pui, piept pui rotisat, cotlet la gratar) care nu respecta conditiile de depozitare. De asemenea, in spatiul de depozitare s-a gasit o cantitate de 98,53 kg piftie de curcan, piftie porc, rulada de spanac cu branza, carne fiarta porc, carne la garnita, crema de zahar ars avand data durabilitatiile minimale depasita", au anuntat inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Contanta.

Mai mult, circa 140 de kilograme de materie prima si preparate din peste au fost gasite in urma controalelor ca fiind depozitate in conditii improprii sau erau pur si simplu expirate, a declarat Lucian Lungoci, purtatorul de cuvant al OPC Constanta, la postul de televiziune citat.

Printre produsele cu probleme se numara file de salau cu data de congelare 23.12.2015 sau peste decongelat in conditii improprii, in apa, aflat in stare de depreciere si cu miros necorespunzator, a mai declarat acesta.

Inspectorii au decis oprirea de la comercializare a preparatelor culinare si a materiei prime cu probleme, precum si retragerea din circuitul consumului uman.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor