Jumatate din sortimentele de jeleuri contin coloranti extrasi din gandaci - APC

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 23:58
8429 citiri
Jumatate din sortimentele de jeleuri contin coloranti extrasi din gandaci - APC
Foto: Hepta.ro

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) sustine ca jeleurile existente in comert contin substante care, in anumite cantitati, pot deveni periculoase. Potrivit APC, 75 la suta dintre aceste dulciuri contin proteina animala, iar jumatate dintre sortimente sunt colorate cu rosu cosenila, obtinut dintr-o specie de gandaci.

Realizatorii unui studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor mai noteaza ca 9 din 10 produse contin acid citric, iar unul din patru produse contine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu sustine ca a achizitionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile in marile lanturi de magazine.

"La 91 la suta dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora. Numai la 4 la suta dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la suta dintre produse s-au folosit substante de aromatizare, fara a se preciza natura acestora", arata studiul APC.

De peste trei ori mai mult zahar decat limita impusa de Ministerul Sanatatii

Un alt pericol legat de compozitia jeleurilor existente pe piata ar fi cantitatea ridicata de zaharuri.

"La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor", se mai arata in studiu.

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialisti au intre 44 si 85 de grame de zahar in 100 de grame de produs, de cel putin trei ori mai mult decat limita stabilita in ordinul Ministerului Sanatatii.

Excesul de zahar poate produce deficiente de asimilare a calciului care ar putea duce la osteoporoza, imunitate scazuta, gastrita, tulburari de ciclu menstrual, astemie, sinuzita, rinita si cancer - in special de colon, mentioneaza studiul.

Multe dintre jeleurile rosii sunt colorate cu carmin care este extras din insecte, cosenile, specie de paraziti ai cactusilor, care traieste in America de Sud. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare, dar si astm, alergii si rinite, mai sustine studiul APC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#coloranti jeleuri gandaci, #jeleuri coloranti extrasi gandaci , #consumatori