Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lapte toxic la trei ferme si doi procesatori din Romania

Luni, 11 Martie 2013, ora 17:50
3798 citiri
Lapte toxic la trei ferme si doi procesatori din Romania

ANSVSA a descoperit trei ferme de vaci si doi procesatori unde laptele a fost contaminat cu aflatoxina, substanta cancerigena depistata saptamana trecuta si la doua loturi de lactate care au fost retrase de la comercializare.

Agentia de control a alimentelor a analizat 543 de probe din cele peste o mie de mostre prelevate de la mai multe ferme si procesatori de lapte din tara si a confirmat prezenta substantei toxice in cinci dintre cazurile testate, transmite Digi 24.

Mihai Turcanu, presedintele ANSVSA a declarat ca au fost confiscate doua loturi de 50 de tone, respectiv 30 de tone de lapte infestat de la cele doua fabrici de procesare cu probleme. De asemenea, mai multe loturi de branza au fost retrase de la vanzare si distruse.

"In conformitate cu dispozitiile transmise de catre presedintele ANSVSA, in perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel national in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud. Cu ocazia controalelor demarate in data de 7 martie, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate (...)

Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, pana la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe exista suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina si, conform procedurilor, au fost transmise probele catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru confirmare. Probele in care se suspicioneaza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui", se arata in comunicatul ANSVSA.

In zilele care urmeaza, vor fi analizate si celelalte probe prelevate, existand posibilitatea sa fie depistate pozitiv si alte loturi de lapte.

Principala sursa de infestare cu aflatoxina o reprezinta furajele, in special cerealele pe care le consuma animalele. Consumata in cantitati mari si pe termen lung, aflatoxina poate produce cancer.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lapte aflatoxina, #lapte toxic ANSVSA, #ferme procesatori lapte toxic, #loturi lapte contaminat retras , #consumatori