Opinii: In cautarea rosiei romanesti

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 18:51
3670 citiri
Opinii: In cautarea rosiei romanesti

Din timp in timp ne aducem aminte ca in magazinele din Romania nu prea gasim mancare romaneasca. Ultimul a avut aceasta revelatie, intr-un mod cam ridicol (specific domniei sale), Mircea Geoana, mare sustinator al pepenilor produsi la Dabuleni.

"Ma apuca dracii cand vad in magazine pepeni din Turcia si Grecia", zice presedintele Senatului, care propune inregistrarea lubenitei de Dabuleni la OSIM. Dupa ce se va exorciza prin aceasta marca inregistrata, domnul Geoana ar putea medita nitel la motivul pentru care, intr-adevar, Romania importa peste 50% din macarea pe care o consuma populatia, incepand cu cele mai banale alimente, precum rosii, cartofi, ceapa, usturoi sau grau.

Conceptia generala este una conspirationista: UE doreste ingroparea produselor romanesti pentru a ne folosi drept piata de desfacere. Poate ca tarile UE vor, intr-adevar, asta. Ar fi chiar logic. Orice tara isi doreste sa acapareze cat mai multe piete de desfacere, astfel incat sa-si dezvolte economia nationala. Dar degeaba isi doresc orice si-ar dori alte tari, daca noi suntem aparam si promovam productia autohtona, ceea ce in mod cert nu e cazul, nici la nivelul autoritatilor, nici la cel al producatorilor.

Reprezentantii marilor lanturi de magazine, de unde se aprovizioneaza majoritatea orasenilor, nu se pot duce sa cumpere cu sacosa sau portbagajul de la tarani, primind in schimb un bon scris de mana, pe care sa-l bage in contabilitate. Ei cumpara cu paletii si tirurile, pe baza de facturi, marfa care trebuie sa aiba o multime de certificate de calitate si sanitar veterinare.

Asa ca atata vreme cat nu vor exista marile centre de colectare unde taranii sa-si aduca marfa si de unde reprezentatii supermarket-urilor sa cumpere cu acte in regula si in cantitati foarte mari, ma tem ca tot produsele din import vor face legea, indiferent cat am tinji toti dupa cele romanesti. De vina pentru inexistenta lor sunt ministerul Agriculturii si lipsa de organizare a producatorilor. Cat timp cultivatorii de rosii, pepeni, ceapa etc nu se vor organiza si nu vor presa ei insisi pentru aparitia acestor centre de colectare, ma tem ca lucrurile nu se vor schimba. La randul lor nu fac nimic decat sa se lamenteze.

Dar cine sa se organizeze? Taranii cu gospodarii individuale, care au fiecare cateva randuri de rosii, cateva de vinete si cateva de ceapa, umplu cateva ladite si le duc la piata sau le vand in fata portii? Asa ajungem la o alta cauza a problemei despre care discutam: structura deficitara a agriculturii romanesti, o agricultura de subzistenta, cu gospodarii mici si o productivitate a muncii foarte scazuta.

Agricultura performanta se face in ferme mari, in cea mai mare parte mecanizate si in care este angajata putina lume. Aceasta structura are doua avantaje majore: productii mari si productivitate mare a muncii. Cele doua permit practicarea unor preturi cu mult mai mici decat cele pe care si le poate permite agricultura romaneasca si care fac o concureta devastatoare produselor romanesti.

Daca problema colectarii poate fi relativ usor corectata, cea a structurii agriculturii romanesti este una cronica si extrem de complicata. Ca dovada, mult prea multi proprietari prefara sa-si lase necultivate terenurile pe care nu au posibilitatea sa le lucreze, in loc sa opteze pentru arendarea lor. Este si aceasta o trauma nevindecata si paguboasa a colectivizarii.

In aceste conditii, nu stiu ce va gasi domnul Geoana la OSIM, insa, in niciun caz, acolo nu se afla solutia pentru agricultura romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fermierii dau vina pe rachetele antigrindină pentru seceta. ”Sistemul este și o amenințare la adresa siguranței” VIDEO
Fermierii dau vina pe rachetele antigrindină pentru seceta. ”Sistemul este și o amenințare la adresa siguranței” VIDEO
Zeci de fermieri s-au adunat luni, 15 aprilie, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului operativ de...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#produse romanesti hipermarketuri, #agricultura romaneasca, #productie legume Romania , #consumatori
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
EUROPA ne spunea ca avem prea multe persoane in agricultura... De-aia nu era randamentul dorit la furatul pamanturilor... Apropo, stie cineva cum au facut rost de terenuri hypermarketurile ? Pariez ca vre-o imobiliara a cui trebe le-a facut rost de ele...