Cum a ajuns un magazin de jucarii sa fie amendat de Protectia Consumatorului cu 10.000 de lei. O ratusca pufoasa si alte plusuri, considerate periculoase

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 06:44
1260 citiri
Cum a ajuns un magazin de jucarii sa fie amendat de Protectia Consumatorului cu 10.000 de lei. O ratusca pufoasa si alte plusuri, considerate periculoase
FOTO Pixabay

Un renumit magazin de jucarii din mall-ul clujean Polus a contestat in instanta o amenda de 10.000 de lei primita de la Protectia Consumatorului din cauza unor jucarii considerate periculoase. Judecatorii au mentinut amenda, dar sentinta nu este definitiva.

Printr-un proces deschis la sfarsitul anului 2019, la Judecatoria Cluj-Napoca, o firma care detine un lant de magazine de jucarii in mall-urile din toata tara a contestat o amenda de 10.000 de lei primita de la Protectia Consumatorului in data de 18 noiembrie 2019.

In plangerea din instanta, firma care detine magazinul de jucarii a aratat ca a fost amendata de agentii ANPC pentru comercializarea unor produse neconforme. Concret, comisarii de la Protectia Consumatorului au considerat ca produsul "Ratusca pufoasa" este neconform intrucat atunci cand au bruscat plusul, au reusit sa smulga parul de pe el. In plus, comisarii ANPC au mai amendat magazinul de jucarii si pentru produsele "Wild Cakes/Prajituri extraordinare", jucarii care imita prajiturile.

Compania a aratat ca produsele intruneau din punct de vedere legal toate cerintele pentru a putea fi comercializate, avand declaratie de conformitate. Firma care detine lantul de magazine de jucarii a mai aratat ca "se bucura de un renume la nivel international, iar produsele pe care le comercializeaza sunt alese cu mare atentie si trebuie sa respecte toate prevederile legale europene si nationale".

"Testele pentru conformarea cu standardele de armonizare ale UE demonstreaza limpede faptul ca produsele indeplinesc toate cerintele de securitate mecanice, fizice, de inflamabilitate si toate cerintele impuse de standardele internationale. O constatare a unui agent ANPC nu poate rasturna testele si analizele facute de experti, in laboratoare de renume international, cu vechime in acest domeniu. Sanctiunea aplicata este nejustificata, avand in vedere testere si declaratiile pe care produsele le au, tocmai pentru a asigura calitatea lor", s-a aparat firma in instanta.

Acuzele aduse de Protectia Consumatorului

In procesul de la Judecatoria Cluj-Napoca, Protectia Consumatorului a cerut mentinerea amenzii de 10.000 de lei aratand ca "operatorul economic comercializa jucarii de plus si din material textil, care se aflau pe ultimul etaj al standului de vanzare in imediata vecinatate a podelei expuse, prezentand astfel pericol de infectare sau contaminare".

"S-au constatat ca neconforme jucariile de plus "Ratusca albastra" si "Ratusca Tutti Frutti", cu fire de par lungi, care se smulg la fiecare atingere. S-au constatat expuse la comercializare jucariile de plus "Sweet Pups" (catelus), desertul de jucarii "Cupcakes bears" (ursulet briosa) si "Wildcakes" (prajituri extraordinare), precum si diverse invitatii pentru copii. Prin oferirea spre comercializare a produselor care pun in pericol viata, sanatatea/securitatea copiilor, operatorul economic a incalcat prevederile art. 4 alin. 1 din OG nr. 21/1992", a aratat Protectia Consumatorului in instanta.

Decizia judecatorului

Judecatoria Cluj-Napoca a decis mentinerea amenzii, aratand ca la momentul intocmirii procesului-verbal, acesta a fost semnat fara obiectii. "Prezentarea ulterioara a declaratiilor de conformitate pentru doua dintre produsele comercializate, nu face insa dovada ca petenta nu a savarsit contraventia", a aratat judecatorul, potrivit caruia firma care detine magazinul de jucarii avea posibiliatea sa demonstreze contrariul celor retinute de inspectorii ANPC.

"Toate constatarile facute personal de catre agentul constatator inserate in procesul-verbal pot fi verificate prin administrarea oricarui mijloc de proba admis de lege. Rezulta deci ca cel care contesta acest act administrativ oficial trebuie sa dovedeasca prin probe nelegalitatea sau netemeinicia lui, rasturnand deci prezumtia de temeinicie de care se bucura procesul verbal de contraventie. (...) In cauza de fata, petentei i s-a asigurat dreptul la aparare, dar nu a propus nicio proba admisibila prin care sa-si dovedeasca nevinovatia. In consecinta, procesul-verbal de contraventie se bucura de prezumtia de legalitate si temeinicie", se arata in sentinta Judecatoriei Cluj-Napoca.

Hotararea nu este definitiva, fiind atacata cu apel la Tribunalul Timis.

Șoareci, gândaci și mucegai, în cantina unui liceu din Timișoara. Ce măsuri au luat autoritățile VIDEO
Șoareci, gândaci și mucegai, în cantina unui liceu din Timișoara. Ce măsuri au luat autoritățile VIDEO
Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, după ce aceştia au găsit capcane pentru rozătoare şi chiar...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#magazin, #jucarii, #mall, #plusuri, #Protectia Consumatorului , #consumatori