Pui cu salmonella in magazine - ANSVSA: Romanii sa stea linistiti, se distruge prin gatire

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:24
2619 citiri
Pui cu salmonella in magazine - ANSVSA: Romanii sa stea linistiti, se distruge prin gatire
Foto: Arhiva

Scandalul carnii de pui se extinde pe zi ce trece. Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), a facut, miercuri, bilantul produselor din carne de pasare retrase de pe rafturi si a prezentat rezultatele probelor analizate.

Astfel, dintre cele 14 mostre de carne de pui suspectata ca ar fi infestata cu salmonella, doua au fost depistate pozitiv. Lantul de supermarketuri Selgros a retras carnea de pui primita de la Avicola Calarasi din mai multe magazine din tara, fiind retrase peste 55 de tone de produse de pasare din Bucuresti, Prahova, Suceava, Cluj si Brasov, dintre care 22 au fost deja distruse, a precizat Manastireanu, in cadrul unei conferinte de presa de la sediul ANSVSA. El a adaugat ca puiul, chiar si infestat, nu este periculos pentru oameni, pentru ca romanii obisnuiesc sa gateasca alimentele.

Primele analize confirma: Bacterii suspecte in carnea de pui din Selgros Ploiesti si Suceava (Video)

"Pentru a avea o opinie stiintifica, pe 2 noiembrie am convocat Consiliul Stiintific din cadrul Autoritatii, iar concluzia a fost ca nu sunt motive de ingrijorare in randul populatiei fata de siguranta alimentelor, pentru ca in Romania nu se consuma carne de pui cruda, iar temperaturile de peste 70 de grade distrug orice fel de salmonella.

In octombrie, cazurile de toxinfectie alimentara cu salmonella au fost in scadere fata luna septembrie si in scadere fata de luna octombrie a anului trecut", a mai explicat Manastireanu.

Acesta a mentionat ca si alte probe vor fi analizate, iar toate loturile in care rezultatele vor fi pozitive vor fi neutralizate indiferent de tipul de salmonella. El a adaugat ca infestarea nu s-a produs in fermele sau abatoarele Avicola Calarasi, ci in depozitele in care a fost tinuta carnea de pui, din cauza nerespectarii normelor de manipulare sau a igienei personale a angajatilor.

Bilant in scandalul carnii infestate: Pierderi de zeci de miliarde de euro. Se inaspreste legislatia

Asadar, ANSVSA a dispus controale in toate depozitele din tara, pentru a stabili daca se respecta metodologia de manipulare, daca documentele care insotesc marfa sunt in conformitate cu legislatia si daca ingiena angajatilor se incadreaza in conditiile de siguranta.

"Acesta este un caz izolat, dar daca se gaseste un laborator care nu a respectat normele, toata lumea va plati conform legii si se vor lua masuri", a avertizat seful Autoritatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#carne pui sigura consum, #carne salmonella gatire, #carne pui salmonella, #carne retrasa, #Vlad Manastireanu salmonella , #consumatori